Exkluzívne

Cipolla Caffé: Banskobystrická pražiareň kávy s rukopisom uznávaného odborníka

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Ak sa o kávu zaujímate serióznejšie, pravdepodobne ste už zachytili meno Stanislav Cibuľa. Je to odborný garant a lektor projektu Škola baristu, ktorý sa v kávovej brandži pohybuje už sedemnásť rokov. Svoje skúsenosti a znalosti sa snaží pretavovať do kvalitnej a hlavne čerstvo praženej kávy predávanej pod značkou Cipolla Caffé.

Úspechy a skúsenosti hovoria samé za seba

A tých skúsenosti veru nie je málo: Stanislav Cibuľa začínal absolvovanými školeniami v Prahe a v Taliansku, aby následne pracoval ako externý barista a školiteľ pre kávové firmy Bristot, Julius Meinl, Pellini či Musetti. Školil ich zamestnancov, montoval kávovary, nastavoval mlynčeky a vykonával drobný servis. Prvý prelom prišiel v roku 2007, keď s projektom Škola baristu získal akreditáciu ministerstva školstva na organizovanie baristických kurzov.

Od roku 2005 sa pravidelne zúčastňoval kávových súťaží, v roku 2007 bol na majstrovstvách sveta v Tokiu, o tri roky neskôr v Londýne a v roku 2011 súťažil v Maastrichte v kategórii latté art. Neskôr pracoval ako dovozca kávovarov i mlynčekov a začal pražiť. Značka Cipolla Caffé je na trhu už od roku 2011.

Cibuľa: Čakám, kedy sa objavím na mape gril barov

„Nerád by som o sebe hovoril, že som hlavný pražiar,“ zasmial sa Stanislav Cibuľa v rozhovore pre Blog o káve. „Tých pražiarov je už dnes toľko… s pražením už bežne experimentujú aj naši zákazníci, ktorí zelené zrná nakupujú doslova po kilogramoch, majú jedno- či dvojkilogramové pražičky alebo popkornovače a už sú na mape pražiarní. Ja mám na záhrade dosť veľký gril a čakám, kedy sa objavím na mape gril barov.“

V Cipolla Caffé sa podľa vlastných slov obklopil kávičkármi, ktorí kávou žijú a milujú ju. Práca s ňou ich napĺňa, vnútorne obohacuje a neustále sa snažia o ďalšie napredovanie. „Cenné vedomosti o tejto zázračnej komodite a kávovej kultúre odovzdávame aj iným, a to napríklad prostredníctvom školení či baristických kurzov. Bavíme sa na nich o histórii kávy, o jej ochutnávaní, ale aj o postupoch prípravy kávového nápoja.“

Aké je technologické vybavenie Cipolla Caffé?

Banskobystrická spoločnosť disponuje kvalitnou technologickou výbavou. „Určite však nebudem tvrdiť, že máme najlepšie pražičky na trhu,“ skonštatoval Stanislav Cibuľa. „Máme jednu väčšiu pražičku a okrem toho dve menšie, vďaka ktorým dokážeme individuálne pražiť aj menšie várky. Zatiaľ nám kapacitne vyhovujú, vieme ich dobre ovládať a aj servisovať. Nemá to vyznieť odmerane, ale výbavu by nám mohol závidieť nejeden slovenský pražiar.“

Zo slov nášho respondenta sme vycítili, že s tým, ako fungujú niektoré slovenské pražiarne, nie je celkom stotožnený. Na trhu vidí mínusy, ktoré by nemali existovať. „Veľmi často si všímam, že veľa ‚pražiarov‘ alebo pražiarní – aspoň oni tak o sebe hovoria – si nerobí starosti s legislatívou, hygienou či evidenciou odpadového hospodárstva. Jednoducho povedané pražia doslova v garáži a v takom prípade prežijú veľmi jednoducho.“

Stanislav Cibuľa Cipolla Caffé

Boj proti hypermarketovej kvalite kávy

Aj preto vraj nemôžeme zveličovať slová o tom, že slovenský kávový trh je konkurenčne nabitý. Celkom tak to totiž nie je. „Viem o mnohých, ktorí pražia len popri práci. Hlavný príjem majú z práce, ktorú vykonávajú a praženie berú len ako hobby. Pražia po večeroch a cez víkendy, ale už som ich videl na mape pražiarní. Neviem, či sa dajú brať ako konkurencia, ale asi by som sa nimi príliš neznepokojoval. Je fajn, že existujú, ale osobne by som sa radšej venoval osvete a boju proti hypermarketovej kvalite.“

Pod hypermarketovou kvalitou si máme predstaviť hlavne „černoška“, teda produkt spálený takmer na uhlík a navyše pochádzajúci zo zŕn nižšej kvality. Teda nič pre labužníka. „Tomuto sa veru nevenujeme,“ usmial sa Stanislav Cibuľa. „Osobne úplne nezavrhujem talianske praženie, ale v tom prípade nehovorím o uhlíkoch. Ľuďom nasilu nevnucujem praženia, ktoré sú akože ‚trendy‘, teda napríklad svetlé praženia na espresso.“

Čo má v ponuke Cipolla Caffé?

„Pražíme však pomerne veľkú škálu počnúc svetlou kávou, v ktorej cítiť príjemnú ovocnú chuť a tóny tropického ovocia – tá je vhodná hlavne na filter – cez stredne praženú odporúčanú na pákové stroje až po tmavšiu. Ako sa to bude vyvíjať v budúcnosti, záleží len a len na výchove zákazníkov a ich snahe vyhľadávať a skúšať nové a nové chute.“

„Aj dnes máme v ponuke niektoré ‚fajnotky‘, ktoré sa líšia unikátnymi chuťami, prípadne sú vysoko hodnotené. Tvoria však len malú časť ponuky a sú určené pre kávičkárov, ktorí takúto kávu vedia oceniť a ktorí s ňou hlavne vedia pracovať. Okrem toho máme aj blendy, ktoré sú ideálne pre bežného kávopiča a máme aj špeciálne zmesi do domácich alebo kancelárskych strojov. Snažíme sa pokryť celú ponuku, ľudia si u nás určite niečo vyberú,“ skonštatoval S. Cibuľa.

Pochvala, ktorá hreje pri srdci

Na záver debaty sme majiteľovi Cipolla Caffé pripomenuli ešte jednu príjemnú skutočnosť. V nedávnom rozhovore, ktorý sme publikovali, sa mu poďakoval talentovaný barista Rasťo Kasár, účastník Coffee Masters v Londýne. Ten so vzdelávaním začínal práve u pána Cibuľu.

„Ó, Rasťovi Kasárovi veľmi pekne ďakujem za spomenutie a pochvalu. Veľmi som sa potešil, že sa mu takto darí. U nás absolvoval akési vtiahnutie do kávovej problematiky, vzbudenie kávového ducha a nejaké tréningy na školské súťaže. Takýchto mladíkov, ktorí prešli našimi rukami, bolo veľa a myslím si, že by sme vedeli vyprodukovať ozaj dlhý zoznam. Boli to baristi, pražiari a rôzni kávoví nadšenci. Predsa len je to už sedemnásť rokov. A ktovie, možno sa postupne ozvú aj niektorí ďalší, ktorí si spomenú,“ dodal hrdý Stanislav Cibuľa.

Kde nájdete Cipolla Caffé?

Viac informácií o Cipolla Caffé nájdete na webovej stránke www.cipollacaffe.sk a čerstvo upražené kávové zrná si môžete zakúpiť na eshope www.tamper.sk, kde si viete obstarať aj množstvo ďalších produktov a baristických pomôcok.

Pražiareň Cipolla Caffé sa nachádza na Partizánskej ceste 106 v Banskej Bystrici, kde môžete kávu po dohovore aj priamo ochutnať a posúdiť, ktorá vašim chuťovým pohárikom najviac vyhovuje. To všetko v prostredí školiaceho strediska obklopeného kávovníkmi.

Pražiareň kávy Cipolla Caffé nájdete aj na Facebooku @Cipollacaffe a Instagrame @cipolla_caffe.

Dodajme, že ponuku školení nájdete na stránke www.skolakavy.sk.

Stanislav Cibuľa Cipolla Caffé
Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close