utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Čistenie zubov pred kávou alebo po nej? Čo je lepšie?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. februára 2021
pitie kávy a čistenie zubov

Ako najlepšie zosynchronizovať pitie kávy s čistením zubov?

Share on FacebookShare on Twitter

Otázke čistenia zubov a vzťahu tejto rutiny s pitím kávy sme sa už venovali. Stalo sa tak ešte v júni 2020 v článku „Prečo si pol hodiny po káve a čaji netreba čistiť zuby?“ Postupne však narážame na ďalšie články, ktoré sa tejto téme venujú a jeden taký teraz vyšiel na Huffington Poste.

Ide pritom o veľmi dôležitú tému, pretože ak tieto úkony nerobíme správne, môžeme si vážne poškodiť zubnú sklovinu a tým pádom aj zdravie našich zubov. S kávou to pritom nie je jednoduché, pretože spôsobuje sfarbenie zubov a navyše je kyslá, takže priamo nahlodáva zubnú sklovinu.

Uvedené slová naznačujú, že ak chceme spomínaným negatívnym vplyvom predísť, zuby si musíme intenzívne čistiť. Avšak keď tak spravíme po vypití kávy, nepomôžeme si. Práve naopak, zubom môžeme ešte uškodiť.

Na čisté zuby sa špina nelepí…

Podľa Christiny Meinersovej, ktorá je zubárkou v CommuniCare Health Center v americkom San Antoniu, si zuby treba čistiť pred pitím kávy. Zodpovedným zvládnutím tohto úkonu totiž zuby zbavíme tvoriaceho sa povlaku a sfarbenie, ktoré káva produkuje, sa tak nebude mať na čom uchytiť.

„Ak máte zuby pekné čisté, káva sa na nich vlastne nemá čoho uchytiť a na čo sa prilepiť,“ vysvetlila Meinersová pre huffpost.com a vyvrátila tak domnienky hovoriace o tom, že zuby si treba čistiť po vypití kávy.

To by naopak vôbec nebolo ideálne, pretože kyslosť nachádzajúca sa v káve mierne poškodí sklovinu a okamžitým čistením by sme ju poškodili a oslabili ešte výraznejšie. A to hovoríme o vonkajšej vrstve zuba, ktorá ho chráni pred fyzickým alebo chemickým poškodením.

Pomáha aj prepláchnutie úst vodou

Podľa Meinersovej je najlepšie zvoliť nasledujúci postup: najskôr si ráno vyčistiť zuby, potom si dopriať kávu a ústnu dutinu si následne prepláchnuť vodou. Posledný krok je dôležitý z hľadiska neutralizovania kyslosti, ktorá sa po káve môže v ústach nachádzať.

„Zuby si určite nechcete čistiť vo chvíli, keď máte v ústach kyslé prostredie. Z chemického hľadiska by to vtedy bolo drsné,“ uviedla Sonya Krasilnikovová, ktorá je zubárkou v Dental House v New York City.

Hrozí poškodenie až zničenie skloviny

„Ak by ste tak robili, tak do zubov by ste si v zásade vtláčali ešte viac kyslosti, kvôli čomu by sa skôr poškodili a vyvolali by ste ich vyššiu citlivosť,“ prihlásila sa o slovo Meinersová.

Keď to takto robíte len raz do dňa, je to zvládnuteľné. Ale ak častejšie, mali by ste svoje zvyky čím skôr  zmeniť.

„Ak to robíte len raz do dňa, tak sa postaráte asi len o mikro-odretie, takže to by bolo ešte OK,“ pridala svoj pohľad Siama Muhamaddová z Oak Dental Care centra v Brooklyne. „Ale áno, ak je to už zvyk, môžete sa dopracovať k chronickej záležitosti a zničeniu skloviny.“

Tajomná polhodinka

Existuje však aj iná alternatíva, pričom práve o tej sme písali v spomínanom predchádzajúcom článku. Po vypití kávy treba chvíľu počkať a zuby si vyčistiť až potom.

„Sliny sa starajú o neutralizovanie pH v ústach,“ skonštatovala Krasilnikovová. „O pol hodiny sú vaše ústa opäť v zdravom stave a s optimálnym pH. Čistenie zubov i všetko ostatné je už absolútne bezpečné. Takže polhodinka je zvyčajne postačujúce množstvo času.“

Žuvačka, xylitol, čistá voda

Nuž a dobrou alternatívou je vraj aj žuvačka bez cukru. „Tá pomôže stimulovať tvorbu prirodzenej ochrany, teda slín. V kyslom prostredí fungujú ako nárazník,“ dodala Meinersová odporúčajúc žuvačku bez cukru a ideálne s xylitolom, špeciálnym sladidlom, ktoré bráni množeniu baktérií.

„Ja by som bola za intenzívne prepláchnutie úst čistou vodou,“ zareagovala Muhammadová, podľa ktorej je tento krok asi najideálnejší: „Budete mať pocit čistejších úst a pomôže vám to osviežiť dych.“

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: čistenie zubov po kávezaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Valerián Hrala pri pražičke

Valerian Hrala: Rebel, ktorý postavil na hlavu slovenský kávový trh

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL