Zaujímavosti o káve

Káve sa v kríze darí, jej cena stúpa. Dokážu to však producenti využiť?

Pandémia koronavírusu naďalej šarapatí a aj keď sú niektoré krajiny nachádzajúce sa hlavne v Ázii pravdepodobne už za jej vrcholom, iné časti sveta najhoršie okamihy ešte len čakajú. Situácia sa zhoršuje aj v Brazílii a ako sme už informovali, môže narušiť aj obdobie zberu kávy.

Odborný žurnál Financial Times v tejto súvislosti vyspovedal šéfa druhého najväčšieho brazílskeho kávového exportéra, spoločnosti Minasul, menom José Marcos Magalhães. Ten je zatiaľ nadmieru spokojný, pretože aj keď očakával vývoz na úrovni 400 000 jutových vriec za tento rok, napokon to vyzerá až na 800 000. V minulom roku to pritom bolo „len“ 360 000.

„Registrujeme veľmi vysoký dopyt, a to hlavne z Európy,“ uviedol Magalhães. „Spotreba výrazne stúpla aj v supermarketoch v USA, kde takisto treba doplniť skladové zásoby.“

Káva začína byť nedostatkovým tovarom

Dobrou správou pre predajcov kávy je aj to, že ceny arabiky na burze v New Yorku od začiatku februára stúpli už o 20 percent a aktuálne sa predávajú približne za 1,20 amerického dolára za libru (okolo 0,45kg). Pre porovnanie ropa za rovnaké obdobie padla o 40 percent.

Situácia však nie je taká ružová, ako by predchádzajúce riadky mohli naznačovať. Po dvoch horších sezónach ostalo v Latinskej Amerike viacero opustených fariem a napríklad Honduras či Kolumbia hlásia slabšiu úrodu. Kávy je teda nedostatok a hlavne vraj chýba „premytá arabika“.

Brazília na tom takisto nie je ideálne a dostupné informácie naznačujú, že z kávy môže byť nedostatková komodita. „Na sklade jej máme málo a nedokážeme pokryť celý dopyt,“ priznal Magalhães, ktorý tak túto plodinu nevie dodať každému: „A to len preto, lebo jej nemám dostatok.“

Podarí sa realizovať tohtoročný zber?

Situáciu by mohol zachrániť blížiaci sa zber, ktorý sa v Brazílii začne na prelome mesiacov. Teda malo by sa tak stať. Brazílski pestovatelia hlásia mimoriadne dobrú úrodu a možno aj historický rekord, avšak nie je jasné, či ju dokážu pozbierať, spracovať a vyviezť. Môže za to koronavírus.

Odborníci očakávajú, že vrchol epidémie zasiahne Brazíliu práve na prelome apríla a mája, takže so zberom to nebude optimálne. Ľudia nemôžu voľne cestovať a farmári budú potrebovať desaťtisíce pomocníkov. To isté platí aj o ďalších štátoch a hovorí sa o tom, že ak aj robotníci kávu dokážu pozbierať, môže to „uviaznuť“ v niektorej z ďalších fáz.

Otázne je i to, ako sa bude vyvíjať spotreba. Supermarkety si v marci prišli na svoje a napríklad v USA predali o 73 percent balenej kávy viac, ako pred rokom. Ľudia sa zásobili. Ale čo príde teraz? Očakáva sa, že domáca spotreba kávy bude síce vysoká, ale nie až taká, aká by bola v prípade otvorených kaviarní a sietí ako Starbucks.

Ázijský trh výberovej kávy sa už preberá

V tejto chvíli je nemožné niečo predpovedať, ale šéf spoločnosti Meranta, ktorá sa špecializuje na dodávku kvalitnej kávy pre remeselné pražiarne a kaviarne, Stephen Hurst, naznačil, že aj keď Európa a USA po stránke výberovej kávy akosi „vysychajú“, Ázia sa už preberá. „V Singapure je už všetko v zásade späť v normále,“ uviedol. „Ázijské krajiny sú v inej fáze krízy a už sú doslova na opačnej strane.“

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close