sobota, 24 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Čistota v kaviarni. Prečo sú dobrí baristi takí pedanti?

Ľubomír Bobák Od Ľubomír Bobák
7. mája 2022
čistota v kaviarni
Share on FacebookShare on Twitter

Všimli ste si v kaviarňach to množstvo rôznych handričiek, utierok, štetcov, prípravkov a pod.? Ak nie, tak utekajte preč. V takejto kaviarni dobrú kávu nedostanete. Dnes vám poviem niečo o tom, prečo je čistota v kaviarni taká dôležitá.

Prečo si vlastne myslím, že v takejto kaviarni dobrú kávu nedostanete? Pretože hygiena a čistota, nielen espresso mašiny, ale aj všetkých komponentov na prípravu kávy i okolia, je jedným zo základných znakov kvalitného podniku.

Dobrý barista má mať poriadok. To si všímam vždy pri príchode do akejkoľvek kaviarne. Je mojou profesionálnou deformáciou, že mi oči zablúdia hneď k espresso stroju, k mlynčekom a celkom podvedome zhodnotím poriadok.

Samozrejme, čerstvo prinesené šálky od kávy alebo od nápojov sa dajú ospravedlniť – ak má servis alebo barista veľa práce. Myslím to skôr z pohľadu „ako je všetko náčinie pripravené na ďalšiu objednávku“.

Čistenie páky a trysky

Do tohto spadá napríklad vyklepnutie puku z predchádzajúcej kávy. Banalita? Ani nie. Treba myslieť na to, že hlava kávovaru je horúca. Ak v páke necháme puk a vyklepneme ho až tesne pred prípravou ďalšieho espressa, on sa tam ostane doslova zapekať. To má vplyv na chuť výsledného nápoja, upcháva sa sitko a fakt blbo sa to čistí (aspoň ja som na to alergický).

Rovnako je na tom tryska na penenie mlieka. Ak barista urobí napríklad cappuccino a trysku ihneď nevyčistí, mlieko sa na horúcej tryske tiež pripečie, v jej útrobách zas bez vyfúknutia začne nahnívať (ak je niekto schopný to tak nechať napríklad cez noc) a tú arómu fakt nepotrebuje cítiť nikto. 

Veľa handričiek

No a načo potrebuje barista toľko handričiek?  Už len napríklad na utieranie tej trysky. Handrička, ktorá sa používa na tento úkon, sa nepoužíva na nič iné! Cez to jednoducho nejde vlak.

Potom je handra na ČISTÚ páku, aby sa z nej odstránila prebytočná vlhkosť pred prípravou kávy, utierka na konvičky, ktoré treba tiež ihneď umyť pred ďalším použitím a potom klasická handrička na barový pult – ja jej hovorím, že je taká všeobecná. ☺ 

A ešte mlynček!

Do poriadku vždy dávame aj mlynček. Štetku číslo jeden používame práve na to, aby bolo okolie mlynčekov vždy čisté, pekné, bez zvyškov namletej kávy a pripravené pre zákazníka. Štetka dva je zas na odstránenie častí vyklepnutého puku z páky. 

Ja viem, možno to preháňam, možno ste nad niektorými z týchto vecí mávli rukou. Držím sa však toho názoru, že dobrý barista robí kaviareň kaviarňou. A dobrého baristu robí poriadok na pracovisku.

PS: sledujte ma na Instagrame @prekvapkava, kde pravidelne prinášam rôzne postrehy.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kaviarne
Ľubomír Bobák

Ľubomír Bobák

Ďalší článok
hygiena kávovarov - vnútro domáceho kávovaru

Hygiena kávovarov: Na tieto veci doma nezabúdajte, lebo bude zle

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL