streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Čistota v kaviarni. Prečo sú dobrí baristi takí pedanti?

Ľubomír Bobák Od Ľubomír Bobák
7. mája 2022
čistota v kaviarni
Share on FacebookShare on Twitter

Všimli ste si v kaviarňach to množstvo rôznych handričiek, utierok, štetcov, prípravkov a pod.? Ak nie, tak utekajte preč. V takejto kaviarni dobrú kávu nedostanete. Dnes vám poviem niečo o tom, prečo je čistota v kaviarni taká dôležitá.

Prečo si vlastne myslím, že v takejto kaviarni dobrú kávu nedostanete? Pretože hygiena a čistota, nielen espresso mašiny, ale aj všetkých komponentov na prípravu kávy i okolia, je jedným zo základných znakov kvalitného podniku.

Dobrý barista má mať poriadok. To si všímam vždy pri príchode do akejkoľvek kaviarne. Je mojou profesionálnou deformáciou, že mi oči zablúdia hneď k espresso stroju, k mlynčekom a celkom podvedome zhodnotím poriadok.

Samozrejme, čerstvo prinesené šálky od kávy alebo od nápojov sa dajú ospravedlniť – ak má servis alebo barista veľa práce. Myslím to skôr z pohľadu „ako je všetko náčinie pripravené na ďalšiu objednávku“.

Čistenie páky a trysky

Do tohto spadá napríklad vyklepnutie puku z predchádzajúcej kávy. Banalita? Ani nie. Treba myslieť na to, že hlava kávovaru je horúca. Ak v páke necháme puk a vyklepneme ho až tesne pred prípravou ďalšieho espressa, on sa tam ostane doslova zapekať. To má vplyv na chuť výsledného nápoja, upcháva sa sitko a fakt blbo sa to čistí (aspoň ja som na to alergický).

Rovnako je na tom tryska na penenie mlieka. Ak barista urobí napríklad cappuccino a trysku ihneď nevyčistí, mlieko sa na horúcej tryske tiež pripečie, v jej útrobách zas bez vyfúknutia začne nahnívať (ak je niekto schopný to tak nechať napríklad cez noc) a tú arómu fakt nepotrebuje cítiť nikto. 

Veľa handričiek

No a načo potrebuje barista toľko handričiek?  Už len napríklad na utieranie tej trysky. Handrička, ktorá sa používa na tento úkon, sa nepoužíva na nič iné! Cez to jednoducho nejde vlak.

Potom je handra na ČISTÚ páku, aby sa z nej odstránila prebytočná vlhkosť pred prípravou kávy, utierka na konvičky, ktoré treba tiež ihneď umyť pred ďalším použitím a potom klasická handrička na barový pult – ja jej hovorím, že je taká všeobecná. ☺ 

A ešte mlynček!

Do poriadku vždy dávame aj mlynček. Štetku číslo jeden používame práve na to, aby bolo okolie mlynčekov vždy čisté, pekné, bez zvyškov namletej kávy a pripravené pre zákazníka. Štetka dva je zas na odstránenie častí vyklepnutého puku z páky. 

Ja viem, možno to preháňam, možno ste nad niektorými z týchto vecí mávli rukou. Držím sa však toho názoru, že dobrý barista robí kaviareň kaviarňou. A dobrého baristu robí poriadok na pracovisku.

PS: sledujte ma na Instagrame @prekvapkava, kde pravidelne prinášam rôzne postrehy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kaviarne
Ľubomír Bobák

Ľubomír Bobák

ĎALŠÍ ČLÁNOK
hygiena kávovarov - vnútro domáceho kávovaru

Hygiena kávovarov: Na tieto veci doma nezabúdajte, lebo bude zle

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL