Druhy kávových nápojov

Čo je to Aerocano?

Názov Aerocano v sebe ukrýva spojenie dvoch slov – Aero ako predpona s významom vzduch a Americano. Americano sa jednoducho povýši na inú úroveň a vznikne netradičná alternatíva pripomínajúca nitro.

Aerocano je nápoj založený na Americane, čiže espresse zriedenom vodou. Tajomstvo Aerocana sa ukrýva v tom, že obdobu “Americana” treba spolu s ľadom napeniť pomocou trysky kávovaru. Takto vznikne zaujímavá štruktúra, ktorá je pre Aerocano charakteristická. 

aerocano na pulte

Odkiaľ pochádza Aerocano?

Aerocano na svete nie je dlho. Na svojom youtubovom kanáli ho v roku 2022 predstavil Kyle Rowsell. V tomto čase sme my, Gabriela a Filip, pracovali v košickej kaviarni Bolge. V Bolge sme sa rozhodli túto uletenú vec zaradiť do ponuky viac-menej zo srandy. 

Avšak sranda to prestala byť vo chvíli, keď nás v kaviarni navštívil Laci. Drink sa mu natoľko zapáčil, že sa rozhodol o ňom napísať článok s názvom “Aerocano ako nový kávový hit?” Napokon to neostalo len pri tomto jednom článku a vlastne práve vďaka láske k Aerocanu sa zrodila naša spolupráca, ktorá trvá do dnešných dní.

Peru El Palto od Coffeeinu

Čo potrebujete na prípravu Aerocana?

V prvom rade dvojité espresso. A nie hocijaké espresso, ale to najchutnejšie a čo najlepšie pripravené espresso. My sme si espresso pripravili z kávy z pražiarne Coffeein. 

To, či siahnete po ovocnejšej alebo čokoládovejšej káve, je pri príprave Aerocana jedno. V oboch prípadoch to bude výborný kávový drink. My sme sa rozhodli urobiť zmenu a nesiahnuť po ovocnejšom espresse, ale práve naopak. Zvolili sme Peru El Palto zo spracovateľskej stanice Juan Marco El Palto, mix odrôd Caturra, Typica a Catimor. Je to káva spracovaná mokrou metódou, vďaka čomu získala svoj charakteristický chuťový profil. Dominujú v ňom sladké chute sušeného ovocia Goji, kakaa a čokolády. 

Keď sa rozhodnete pre kúpu kávy na eshope coffeein.sk, uplatnite zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

príprava espressa

Nepoužite veľké množstvo vody

Pripravený double shot espressa sme následne nariedili vodou. Tu je vlastne zmena oproti Americanu: nepoužívame single shot espressa, ale double shot. Espresso zároveň nepúšťame do vody, ale pripravené espresso budeme až následne riediť vodou. Ale pozor: nepoužijeme také veľké množstvo vody ako pri Americane. My sme do double shotu naliali len 40 ml filtrovanej vody s izbovou teplotou. To všetko preto, lebo do nariadeného espressa ešte plánujeme pridať ľad, 40 gramov. Ten celý nápoj schladí a potom sa pri napeňovaní príliš nezohreje. Menej vody odporúčame použiť aj preto, že v Aerocane chceme cítiť výraznejšiu chuť espressa. Skúste sa teda držať pomeru 1:1:1. 

Nariedené espresso spolu s ľadom odporúčame preliať do kanvičky na napeňovanie mlieka, tzv. pitchera. Túto zmes potom pomocou trysky napustite vzduchom rovnako, ako keby ste penili mlieko na latte art. Určite to však netreba prehnať, stačí päť až desať sekúnd. Hotový drink potom prelejte na zopár kociek ľadu a Aerocano je na svete. 

aerocano - príprava

Ako chutí Aerocano?

Najzvláštnejšou a najcharakteristickejšou črtou Aerocana je jeho štrukúra. Štruktúru Aerocana dosiahnete tým, že kávu necháte napustiť vzduchom. Vytvorí sa vám tak krásna jemná krémová štruktúra, pri ktorej budete mať pocit, že pijete mliečny nápoj. Keď máte skúsenosti s nitrom, tento drink by vám ho mal pripomenúť. Ale pozor, musíte ho vypiť rýchlo, aby vám vzduch nevyprchal.

aerocano a Peru el Palto od Coffeein

Pre koho je Aerocano vhodné?

Niekto môže Aerocano pokladať za veľmi zvláštny drink a odsúdiť ho. Veď predsa len, napenenie rozriedenej kávy? To sa bežne nevidí. Keď však radi skúšate nové veci a objavujete nové chute, bežte si ho pripraviť čím skôr. Aerocano si určite zamilujete. 

Recept na prípravu Aerocana:

  1. Z vašej obľúbenej kávy si pripravte double shot espressa, cca 40 ml.
  2. Espresso si prelejte do konvičky na mlieko, pridajte k nemu 40 ml vody a 40 g ľadu.
  3. Celú zmes napustite vzduchom z trysky kávovaru. Stačí, ak ho budete napeňovať 5 – 10 sekúnd. 
  4. Aerocano prelejte do pekného pohára s ľadom a môžete podávať. 

Videonávod na prípravu Aerocana:

Náš tip: Keď sa rovnako ako my rozhodnete pre kávu od Coffeeinu, pri nákupe na eshope coffeein.sk využite kód BLOGOKAVE10.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close