nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to Aerocano?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
26. marca 2024
čo je to aerocano
Share on FacebookShare on Twitter

Názov Aerocano v sebe ukrýva spojenie dvoch slov – Aero ako predpona s významom vzduch a Americano. Americano sa jednoducho povýši na inú úroveň a vznikne netradičná alternatíva pripomínajúca nitro.

Aerocano je nápoj založený na Americane, čiže espresse zriedenom vodou. Tajomstvo Aerocana sa ukrýva v tom, že obdobu “Americana” treba spolu s ľadom napeniť pomocou trysky kávovaru. Takto vznikne zaujímavá štruktúra, ktorá je pre Aerocano charakteristická. 

aerocano na pulte

Odkiaľ pochádza Aerocano?

Aerocano na svete nie je dlho. Na svojom youtubovom kanáli ho v roku 2022 predstavil Kyle Rowsell. V tomto čase sme my, Gabriela a Filip, pracovali v košickej kaviarni Bolge. V Bolge sme sa rozhodli túto uletenú vec zaradiť do ponuky viac-menej zo srandy. 

Avšak sranda to prestala byť vo chvíli, keď nás v kaviarni navštívil Laci. Drink sa mu natoľko zapáčil, že sa rozhodol o ňom napísať článok s názvom “Aerocano ako nový kávový hit?” Napokon to neostalo len pri tomto jednom článku a vlastne práve vďaka láske k Aerocanu sa zrodila naša spolupráca, ktorá trvá do dnešných dní.

Peru El Palto od Coffeeinu

Čo potrebujete na prípravu Aerocana?

V prvom rade dvojité espresso. A nie hocijaké espresso, ale to najchutnejšie a čo najlepšie pripravené espresso. My sme si espresso pripravili z kávy z pražiarne Coffeein. 

To, či siahnete po ovocnejšej alebo čokoládovejšej káve, je pri príprave Aerocana jedno. V oboch prípadoch to bude výborný kávový drink. My sme sa rozhodli urobiť zmenu a nesiahnuť po ovocnejšom espresse, ale práve naopak. Zvolili sme Peru El Palto zo spracovateľskej stanice Juan Marco El Palto, mix odrôd Caturra, Typica a Catimor. Je to káva spracovaná mokrou metódou, vďaka čomu získala svoj charakteristický chuťový profil. Dominujú v ňom sladké chute sušeného ovocia Goji, kakaa a čokolády. 

Keď sa rozhodnete pre kúpu kávy na eshope coffeein.sk, uplatnite zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

príprava espressa

Nepoužite veľké množstvo vody

Pripravený double shot espressa sme následne nariedili vodou. Tu je vlastne zmena oproti Americanu: nepoužívame single shot espressa, ale double shot. Espresso zároveň nepúšťame do vody, ale pripravené espresso budeme až následne riediť vodou. Ale pozor: nepoužijeme také veľké množstvo vody ako pri Americane. My sme do double shotu naliali len 40 ml filtrovanej vody s izbovou teplotou. To všetko preto, lebo do nariadeného espressa ešte plánujeme pridať ľad, 40 gramov. Ten celý nápoj schladí a potom sa pri napeňovaní príliš nezohreje. Menej vody odporúčame použiť aj preto, že v Aerocane chceme cítiť výraznejšiu chuť espressa. Skúste sa teda držať pomeru 1:1:1. 

Nariedené espresso spolu s ľadom odporúčame preliať do kanvičky na napeňovanie mlieka, tzv. pitchera. Túto zmes potom pomocou trysky napustite vzduchom rovnako, ako keby ste penili mlieko na latte art. Určite to však netreba prehnať, stačí päť až desať sekúnd. Hotový drink potom prelejte na zopár kociek ľadu a Aerocano je na svete. 

aerocano - príprava

Ako chutí Aerocano?

Najzvláštnejšou a najcharakteristickejšou črtou Aerocana je jeho štrukúra. Štruktúru Aerocana dosiahnete tým, že kávu necháte napustiť vzduchom. Vytvorí sa vám tak krásna jemná krémová štruktúra, pri ktorej budete mať pocit, že pijete mliečny nápoj. Keď máte skúsenosti s nitrom, tento drink by vám ho mal pripomenúť. Ale pozor, musíte ho vypiť rýchlo, aby vám vzduch nevyprchal.

aerocano a Peru el Palto od Coffeein

Pre koho je Aerocano vhodné?

Niekto môže Aerocano pokladať za veľmi zvláštny drink a odsúdiť ho. Veď predsa len, napenenie rozriedenej kávy? To sa bežne nevidí. Keď však radi skúšate nové veci a objavujete nové chute, bežte si ho pripraviť čím skôr. Aerocano si určite zamilujete. 

Recept na prípravu Aerocana:

  1. Z vašej obľúbenej kávy si pripravte double shot espressa, cca 40 ml.
  2. Espresso si prelejte do konvičky na mlieko, pridajte k nemu 40 ml vody a 40 g ľadu.
  3. Celú zmes napustite vzduchom z trysky kávovaru. Stačí, ak ho budete napeňovať 5 – 10 sekúnd. 
  4. Aerocano prelejte do pekného pohára s ľadom a môžete podávať. 

Videonávod na prípravu Aerocana:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Náš tip: Keď sa rovnako ako my rozhodnete pre kávu od Coffeeinu, pri nákupe na eshope coffeein.sk využite kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Popradská Crema Brazil Limited - obal

Jesenné blúznenie: Ochutnali sme ospevovanú limitku Popradskej

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL