Čo je to Americano?
Americano je typ kávového nápoja na báze espressa. V skratke povedané, ide o espresso zriedené vodou. Skladá sa zo single-shot espressa a 100-120 ml horúcej vody. Americano je teda nápoj s väčším objemom a menej výraznou chuťou.
Náš tip: Kávové nápoje vám predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.
História Americana
Názov Americano v skutočnosti nepochádza z anglického jazyka. Jeho pôvod môžeme vidieť v španielčine, taliančine či portugalčine, kde Americano označuje prídavné meno americký. Mnohí veria, že tento termín sa začal používať počas druhej svetovej vojny.
Americkí vojaci v Taliansku si svoje espresso riedili vodou, keďže boli zvyknutí na rozriedenejšiu kávu s väčším objemom a menej výraznou chuťou. V oxfordskom slovníku je však uvedené, že ide o hanlivý termín pochádzajúci z americkej španielčiny označujúci “jemnejšiu kávu”. Jeho pôvod je teda nejasný.
Čo potrebujete na prípravu Americana?
V prvom rade potrebujete chutné a dobre pripravené espresso. A kľúčom k dobrému espressu je ešte lepšia káva. Preto odporúčame siahnuť po čo najkvalitnejšom zrne. My sme si espresso pripravili z kávy z dielne slovenskej pražiarne Coffeein.
Chcete kávu, ktorá je tradičnejšia, čokoládovejšia? V tom prípade siahnite po Brazil Cerrado Diamond. V espresse vám ponúkne plné telo, výraznú čokoládovo-orieškovú chuť s výraznou sladkosťou. Keď však obľubujete modernejšie a ovocnejšie espresso, vyskúšajte Ethiopiu Yirgacheffe. Jej chuťový profil je skutočne zaujímavý – rajčiny, mierna korenistosť a dochuť sladkej mliečnej čokolády. V espresse bude vynikať práve jej príjemná acidita doplnená sladkosťou mandlí.
Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
My sme sa rozhodli vyskúšať Americano pripravené z etiópskej kávy. Občas môžu byť ovocnejšie a acidnejšie kávy veľmi výrazné. Práve preto môže byť zriedenie vodou zaujímavou obmenou a alternatívou; keď vám teda prekáža príliš intenzívna chuť espressa.
Druhou, veľmi bežnou ingredienciou, je horúca voda. Horúcu vodu si môžeme doliať či už z kanvice, alebo priamo z kávovaru. Obe možnosti sú správne.
Ako si pripraviť Americano?
Americano je objemnejším, dlhším nápojom. Preto si ho pripravte do cappucinovej šálky. Tá by mala mať objem cca 150 – 180 ml.
Prvým krokom je napustenie horúcej vody do šálky. Do cappuccino šálky si buď z kávovaru alebo kanvice napustite 100-120 ml vody. Takýto objem vody je pri Americane asi najčastejší, avšak môžete sa stretnúť aj s odporúčaním použiť až 150 ml vody. Platí, že keď preferujete menej intenzívne a menej výrazné espresso, použite väčšie množstvo vody. Keď chcete zachovať istú silu a výraznosť výsledného nápoja, odporúčame použiť menšie množstvo vody.
Keď máte vodu v šálke, môžete začať príprava espressa. Na Americano budete potrebovať single shot espressa. Single shot má objem približne 16-25 ml, v závislosti od danej kávy, prípravy, kávovaru, sitka a pod.
Náš tip: Chcete si dať na vašom espresse skutočne záležať? Pripravili sme pre vás článok o nástrojoch, ktoré vám espresso pomôžu vylepšiť: „Ako zlepšiť prípravu espressa?„
Je dôležité, a pri Americane priam kľúčové, pustiť espresso priamo do šálky s vodou. Espresso vám tak potečie priamo do horúcej vody, čím sa zachová aj istá crema. Následne si nezabudnite kávu premiešať lyžičkou.
Pre koho je Americano vhodné?
Americano by sme odporúčali najmä kávičkarom, ktorí neobľubujú príliš intenzívne chute espressa, no preferujú práve espresso a nie filtrovanú kávu.
Taktiež môže byť Americano pomyselným stupienkom medzi espressom a filtrovanou kávou. Chcete sa postupne naučiť piť filtrovanú kávu, avšak zatiaľ vám prekáža jej ľahšie telo a menšia intenzita? Americano je presne pre vás. Pripravte si ho z ovocnejšieho, modernejšieho espressa, napríklad z Ethiopie od Coffeeinu a nechajte vaše chuťové bunky prežívať príjemné ovocné opojenie.
Americano by sme odporúčali aj ľuďom, ktorí chcú pri káve posedieť o niečo dlhšie. Dlhší nápoj si vyžaduje aj dlhšiu chvíľu na ukľudnenie a užívanie si kávy. Americano vás teda nepriamo donúti spomaliť, užívať si chvíľu s kávou a hľadať v nej rôzne chuťové nuansy.
Alternatíva Americana
V letných mesiacoch mnohí preferujú najmä ľadové verzie káv. Americano je jedným z drinkov, ktoré vyniknú rovnako dobre aj v teplom aj ľadovom variante. Stačí, ak namiesto horúcej vody použijete studenú vodu s niekoľkými kockami ľadu. Espresso pustite priamo na ľadovú vodu. Takto vznikne nenáročná, veľmi osviežujúca letná verzia Americana.
Recept na prípravu Americana
- Do cappucino šálky pripravte 100-120 ml horúcej vody.
- Vyberte si svoju obľúbenú kávu na espresso a pripravte ju ako single shot espressa. Single shot pustite priamo do šálky s vopred pripravenou horúcou vodou.
- Americano zamiešajte, aby sa chute v šálke rovnomerne rozložili. Užívajte. 🙂
Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Mne celkom vyhovuje do „Americana“ pridať extra shot espressa. Niekde som sa stretol aj s tým, že automaticky dávali double shot.
Zdá sa to len mne, alebo väčšina slovenských kaviarní pripravuje Americano tak, že nechá pretiecť cez páku celý objem vody namiesto toho aby si vopred do šálky pripravili horúcu vodu? Pozorujem to v kaviarňach, ktoré nemajú v ponuke filter, tam mám väčšinou obavu z kvality kávy a neriskujem espresso ale objednávam radšej Americano.
Žiaľ, nezdá. Robili mi často lungo, kým som si nezačala explicitne pýtať espresso a horúcu vodu extra do konvičky…