piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to cappuccino?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. marca 2024
Share on FacebookShare on Twitter

Azda neexistuje kaviareň, ktorá by neponúkala cappuccino. Ak sa aj náhodu nájde niekto, kto ho ešte nepil, tak určite už o ňom minimálne počul. V kávovom svete je to jeden z najobľúbenejších kávových nápojov. Cappuccino je mliečny kávový drink, ktorého základom je single shot espressa a napenené (zväčša) plnotučné mlieko.

Náš tip: Kávové nápoje vám predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

Cappuccino a jeho história 

Etymológia slova cappuccino je skutočne bohatá. Slovo pôvodne pochádza z latinského caputium, ktoré sa neskôr prebralo aj do nemeckého jazyka v podobe kapuziner. V taliančine slovo cappuccino znamená malá kapucňa. 

Napriek tomu však cappuccino svoj názov nezískalo od kapucne. Pomenovanie dostalo podľa farby rúch, ktoré nosili mnísi a mníšky kapucínskeho rádu. Kapucíni si obliekali hnedočervené rúcha s kapucňou. Cappuccino jednoducho svojou farbou pripomínalo farbu rúcha mníchov a mníšok. 

Keď si tieto rúcha vyhľadáte, všimnete si, že boli omnoho tmavšie ako farba dnešného cappuccina. Dôvod je prostý. V minulosti sa totiž mliekom šetrilo a nebolo možné ho uskladňovať v chladničke. Práve preto sa používalo len veľmi malé množstvo mlieka. Tým pádom malo cappuccino v minulosti tmavšiu farbu ako dnes.

Zaujímavé je, že nápoj Kapuziner sa v Rakúsku objavoval už v 18. storočí, no išlo o niečo úplne iné ako talianske cappuccino. Kapuziner sa skladal z kávy s cukrom, vaječného žĺtka a smotany.

Čo treba na prípravu cappuccina? 

Základom cappuccina je kvalitné espresso a mlieko. Je len na vás, po akej káve a akom mlieku siahnete. Máte radšej sladšie kávy? Siahnite po Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu. Alebo chcete zaujímavejšie a netradičnejšie chute? V takom prípade si cappuccino skúste pripraviť z Hondurasu Jerusalén Geisha Honey. 

Čo sa týka mlieka, možno vám pomôže náš nedávny článok “Z ktorého mlieka si pripravíte najlepšie cappuccino?”

My sme pre vás tentokrát vybrali kávu Papua New Guinea od Coffeeinu. Ide o zaujímavú kávu so zaujímavým spracovaním – 24 hodinová fermentácia, po ktorej nasledovalo premývanie. Spracovanie káve dodalo sladkosť kandizovaného ovocia. Okrem sladkosti v nej nájdete výraznú korenistosť v podobe škorice a zimného korenia.  Káva je preto ako stvorená pre zimné obdobie. Cappuccino z Papuy je sladké, chuťovo plné a krémové. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ako pripraviť cappuccino?

Ako sme spomínali, potrebovať budete espresso a správne napenené mlieko. V prvom rade si pripravte espresso z kávy Papua New Guinea od Coffeeinu. V prípade cappuccina budete potrebovať single-shot espressa. Využiť môžete buď single sitko a páku, alebo double sitko a páku, pričom druhý shot si odložíte. 

Kávu si pripravte do cappuccinovej šálky. Keď budete mať pripravené espresso, pustite sa do napeňovania mlieka. Keďže má cappuccino objem 150 až 180 ml, použite menšiu konvičku na napeňovanie. Mlieko napeňte a následne postupne nalejte do šálky s espressom. Bonusové body získate v tom prípade, ak sa pokúsite aj o latte art. 

Tipy a triky na napeňovanie mlieka nájdete v článku s názvom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?” Po tomto kroku máte cappuccino hotové.

Aké kávy odporúčame do cappuccina? 

Základom dobrého cappuccina je dobrá káva. Určite však netreba dopadnúť tak, že chuť kávy sa stratí v sladkosti mlieka. Preto odporúčame používať naturálne spracované kávy (suché spracovanie) s výraznejšou chuťou. Taktiež odporúčame siahnuť po sladších a menej acidných kávach, pretože tie acidnejšie totiž nemusia vyhovovať každému.

Alternatívne napenenie mlieka cez french press

Nemáte doma kávovar s napeňovacou tryskou? Nezúfajte. Aj bez nej si viete pripraviť veľmi chutné cappuccino. Stačí vám french press a mlieko s vyšším obsahom tukov. Zohriate mlieko si nalejte do french pressu a pomocou pohybovania “sitkom” hore-dole do neho nažeňte vzduch. Takýmto spôsobom mlieko napeníte a môžete si vychutnávať cappuccino ako z kaviarne. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
Sedmitchka - kávové kapsuly China a Costa Rica

Recenzujeme kávové kapsuly: China a Costa Rica zo Sedmitchky

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL