Spôsoby prípravy

Čo je to chemex a ako sa v ňom pripravuje káva?

Objav skutočnú chuť kávy

Medzi „alternatívne spôsoby prípravy kávy“, ako sa rôzne varianty s obľubou označujú, patrí aj príprava prostredníctvom vecičky zvanej chemex. Toto zariadenie, ktoré je vyrobené zo skla, dreva a kože, vymyslel v roku 1941 Peter Schlumbohm a vyrobila ho spoločnosť Chemex Corporation sídliaca v americkom mestečku Chicopee ležiacom v štáte Massachussets.

Schlumbohm, ktorý v roku 1935 opustil Nemecko a emigroval do USA, si počas svojho života nechal patentovať okolo 300 rôznych vynálezov. Vždy sa snažil o to, aby veci bežného života spravil o niečo funkčnejšími a atraktívnejšími. Na chemex použil len sklo, drevo a kožu; kov sa v tom čase v USA podľa niektorých zdrojov mohol využívať len v zbrojárskom priemysle, takže sa potreboval zaobísť bez neho.

Keď si na prípravu kávy posvieti chemik

Silnou stránkou Schlumbohma bola v tomto smere skutočnosť, že ako chemik mal na kávu iný pohľad ako väčšina bežných ľudí. Zaujímal sa o spôsoby, akými sa z kávových zŕn dá vyťažiť najviac arómy, chute, prípadne kofeínu. Ako postupovať, aby sme sa dopracovali k najhodnotnejšiemu finálnemu zážitku?

Súčasťou prípravy kávy prostredníctvom chemexu je aj špeciálny filter, ktorý je hrubší a nepriepustnejší, ako tie, na ktoré sme bežne zvyknutí. Voda cez neho preteká omnoho pomalšie a káva tak dostane k dispozícii dodatočný čas pre kvalitnú extrakciu.

Navyše sa v ňom prefiltruje omnoho viac substancií, káva je čistejšia, zbavená oleja a napríklad aj cafestolu, ktorý sa stará o zvýšenie úrovne cholesterolu. Nápoj okrem toho príde aj o časť svojej horkosti a je omnoho lahodnejší.

Chemex je mimoriadne uznávaný

„Chemex si vyslúžil uznanie a ocenenia tak od komunity vedcov, ako aj od komunít umelcov a dizajnérov,“ píše stránka The Captains Coffee.

Nájdeme ho v múzeách celého sveta a je súčasťou aj permanentných výstav v Brooklynskom múzeu, v Múzeu skla Corning, ale nájdeme ho aj v MOMA, teda v Múzeu moderného umenia, ktoré založila druhá manželka Johna D Rockefellera.

Veľkej pocty sa chemexu dostalo v roku 1958, keď Technologický inštitút v Illinois skonštatoval, že ide „o jeden z najlepšie skonštruovaných produktov modernej doby“.

Postup prípravy kávy v chemexe:

Na prípravu kávy v chemexe okrem samotného zariadenia treba aj papierové filtre, váhu, stopky/hodinky, mletú kávu, horúcu vodu a niečo, čím to všetko bude možné trochu premiešať.

„Čo potrebujete spraviť ako prvé, je pripraviť si filter,“ uviedol autor priloženého videa z dielne Stumptown Coffee Roasters. „A súčasne sa postarať o to, že chemex vopred predohrejete. Ak by ste ho vopred neohriali, tak sklo by vám z tekutiny stiahlo teplotu a napokon by ste mali jednak chladnú kávu, ale jednak by sa neuvarila až tak dobre.“

Papierový filter má z jednej strany viacero vrstiev a túto stranu treba pri vkladaní do chemexu dať k jeho hrdlu, respektíve miestu výlevu. Tenšia strana filtra s jedinou vrstvou bude teda presne oproti. Následne je potrebné filter rovnomerne poliať horúcou vodou; pomôže to zbaviť sa prípadnej papierovej pachute, ktorú by mohol zanechať a súčasne to slúži ako vhodné predhriatie chemexu.

Keď sa voda zo zariadenia následne vyleje, všetko je pripravené na začiatok procesu samotnej prípravy kávy. „Použijem 42 gramov mletej kávy a ako môžete vidieť, zomletá je približne ako kóšer soľ, teda nie príliš jemne, ale ani nie príliš hrubo,“ pokračoval barista, ktorý toto množstvo kávy následne nasypal do filtra.

Prvotná fáza prípravy kávy, označovaná aj ako „kvitnutie“, si vyžaduje naliatie malého množstva vody. Konkrétne v tomto prípade to bolo 150 mililitrov, ale teoreticky by to mohlo byť aj o niečo menej. Kávu je po prvotnom zaliatí potrebné premiešať tak, aby sa namočili všetky čiastočky zrniek a aby k ním voda mala rovnomerný prístup.

„Teraz čakám na to, kým budem na úrovni 45 sekúnd,“ skonštatoval po prvotnom úkone autor, ktorý časomer zapol v okamihu naliatia prvých kvapiek na mleté zrná. Tie sú po tejto krátkej chvíli predpripravené a môžu sa zalievať ďalším množstvom horúcej vody, v tomto prípade približne 450 mililitrami.

Kávu treba zalievať citlivo a rovnomerne. Opäť raz treba myslieť na to, aby sa všetky zrná extrahovali rovnako a aby sme sa vďaka tomu dopracovali k čo najkvalitnejšiemu finálnemu produktu.

„Teraz tomu dám ďalších 45 sekúnd, teda počkám do okamihu, kým bude časomer na úrovni jednej minúty a 45 sekúnd. Potom dolejem vodu až po vrchnú časť nádoby, prípadne tesne pod ňu. Celkovo tam chcem dostať približne 700 mililitrov vody a potom jednoducho odídem. Posledná časť procesu varenia je úžasne jednoduchá, pretože nemusíte robiť vôbec nič. Môžete odísť a pripravovať si raňajky, prípadne robiť niečo iné.“

Chemex je v priebehu prípravy položený na váhe, vďaka čomu vidíme, aké množstvo kávy a vody máme v nádobe. Autor tejto kávy pri nalievaní počkal na okamih, kým prekročí úhrnnú váhu 700 gramov a následne trpezlivo čakal na dokonalú extrakciu. Ukončil ju v okamihu, keď mal na stopkách rovné štyri minúty.

„Mám dve šálky absolútne delikátnej chemex-kávy,“ poznamenal tesne pred tým, ako ju začal nalievať. „Veľa šťastia…“

Na záver pre vás máme aj video v slovenčine z dielne autora Valeriána Hralu z Green Plantation kávy.

Eshop s bio organickou kávou
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.