Spôsoby prípravy

Chemex: Čo to je a ako sa v ňom pripravuje káva?

eshop s kávou

Medzi „alternatívne spôsoby prípravy kávy“ patrí aj príprava prostredníctvom vecičky zvanej chemex. Toto zariadenie, ktoré je vyrobené zo skla, dreva a kože, vymyslel v roku 1941 Peter Schlumbohm. Vyrobila ho spoločnosť Chemex Corporation sídliaca v americkom mestečku Chicopee v štáte Massachussets.

Schlumbohm v roku 1935 opustil Nemecko a emigroval do USA. Je až neuveriteľné, že počas života si nechal patentovať okolo 300 rôznych vynálezov. Vždy sa snažil o to, aby veci bežného života spravil o niečo funkčnejšími a atraktívnejšími. Na chemex použil len sklo, drevo a kožu. Kov sa v tom čase v USA podľa niektorých zdrojov mohol využívať len v zbrojárskom priemysle.

Keď si na prípravu kávy posvieti chemik

Silnou stránkou Schlumbohma bolo to, že ako chemik mal na kávu iný pohľad než väčšina bežných ľudí. Zaujímal sa o spôsoby, akými sa z kávových zŕn dá vyťažiť najviac arómy, chute, prípadne kofeínu. Ako postupovať, aby sme sa dopracovali k najhodnotnejšiemu finálnemu zážitku?

Súčasťou prípravy kávy prostredníctvom chemexu je aj špeciálny filter, ktorý je hrubší a nepriepustnejší. Teda v porovnaní s tými, na ktoré sme bežne zvyknutí. Voda cez neho preteká omnoho pomalšie a káva tak dostane k dispozícii dodatočný čas pre kvalitnú extrakciu.

Navyše sa v ňom prefiltruje omnoho viac substancií. Káva je následne čistejšia, zbavená oleja a napríklad aj cafestolu, ktorý sa stará o zvýšenie úrovne cholesterolu. Nápoj okrem toho príde aj o časť svojej horkosti a je omnoho lahodnejší.

Chemex je mimoriadne uznávaný

„Chemex si vyslúžil uznanie a ocenenia tak od komunity vedcov, ako aj od komunít umelcov a dizajnérov,“ píše stránka The Captains Coffee.

Nájdeme ho v múzeách celého sveta a je súčasťou aj permanentných výstav v Brooklynskom múzeu, v Múzeu skla Corning, ale nájdeme ho aj v MOMA, teda v Múzeu moderného umenia, ktoré založila druhá manželka Johna D Rockefellera.

Veľkej pocty sa chemexu dostalo v roku 1958, keď Technologický inštitút v Illinois skonštatoval, že ide „o jeden z najlepšie skonštruovaných produktov modernej doby“.

Postup prípravy kávy v chemexe:

Na prípravu kávy v chemexe okrem samotného zariadenia treba aj papierové filtre, váhu, stopky/hodinky, mletú kávu, horúcu vodu a niečo, čím to všetko bude možné trochu premiešať.

„Čo potrebujete spraviť ako prvé, je pripraviť si filter,“ uviedol autor priloženého videa (z YouTube bolo bohužiaľ neskôr stiahnuté) z dielne Stumptown Coffee Roasters. „A súčasne sa postarať o to, že chemex vopred predhrejete. Ak by ste ho vopred neohriali, tak sklo by vám z tekutiny stiahlo teplotu a napokon by ste mali jednak chladnú kávu, ale jednak by sa neuvarila až tak dobre.“

Papierový filter má z jednej strany viacero vrstiev a túto stranu treba pri vkladaní do chemexu dať k jeho hrdlu, respektíve miestu výlevu. Tenšia strana filtra s jedinou vrstvou bude teda presne oproti. Následne je potrebné filter rovnomerne poliať horúcou vodou; pomôže to zbaviť sa prípadnej papierovej pachute, ktorú by mohol zanechať a súčasne to slúži ako vhodné predhriatie chemexu.

Keď sa voda zo zariadenia následne vyleje, všetko je pripravené na začiatok procesu samotnej prípravy kávy. „Použijem 42 gramov mletej kávy a ako môžete vidieť, zomletá je približne ako kóšer soľ, teda nie príliš jemne, ale ani nie príliš hrubo,“ pokračoval barista, ktorý toto množstvo kávy následne nasypal do filtra.

Kvitnutie/blooming ako tradičný začiatok

Prvotná fáza prípravy, označovaná aj ako kvitnutie alebo blooming kávy, si vyžaduje naliatie malého množstva vody. Konkrétne v tomto prípade to bolo 150 mililitrov, ale teoreticky postačovalo aj o niečo menej. Kávu je po prvotnom zaliatí potrebné premiešať tak, aby sa namočili všetky čiastočky zrniek a aby k ním voda mala rovnomerný prístup.

„Teraz čakám na to, kým sa dostanem na úroveň 45 sekúnd,“ skonštatoval po prvotnom úkone autor, ktorý časomer zapol v okamihu naliatia prvých kvapiek na mleté zrná. Tie sú po tejto krátkej chvíli predpripravené a môžu sa zalievať ďalším množstvom horúcej vody, v tomto prípade približne 450 mililitrami.

Kávu treba zalievať citlivo a rovnomerne. Opäť raz treba myslieť na to, aby sa všetky zrná extrahovali rovnako a aby sme sa vďaka tomu dopracovali k čo najkvalitnejšiemu finálnemu produktu.

„Teraz tomu dám ďalších 45 sekúnd, teda počkám do okamihu, kým bude časomer na úrovni jednej minúty a 45 sekúnd. Potom dolejem vodu až po vrchnú časť nádoby, prípadne tesne pod ňu. Celkovo tam chcem dostať približne 700 mililitrov vody a potom jednoducho odídem. Posledná časť procesu varenia je úžasne jednoduchá, pretože nemusíte robiť vôbec nič. Môžete odísť a pripravovať si raňajky, prípadne robiť niečo iné.“

Chemex je v priebehu prípravy položený na digitálnej váhe, vďaka čomu vidíme, aké množstvo kávy a vody máme v nádobe. Autor tejto kávy pri nalievaní počkal na okamih, kým prekročí úhrnnú váhu 700 gramov a následne trpezlivo čakal na dokonalú extrakciu. Ukončil ju v okamihu, keď mal na stopkách rovné štyri minúty.

„Mám dve šálky absolútne delikátnej chemex-kávy,“ poznamenal tesne pred tým, ako ju začal nalievať. „Veľa šťastia…“

Príprava kávy cez chemex po slovensky

Na záver pre vás máme video v slovenčine z dielne autora Valeriána Hralu z Green Plantation kávy.

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close