nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Čo je to Chemex a ako v ňom pripraviť najlepšiu kávu?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. mája 2023
chemex
Share on FacebookShare on Twitter

Medzi príslušenstvo na prípravu filtrovanej kávy sa radí aj Chemex. Keďže pravidelne dostávame otázky týkajúce sa detailnejšieho opísania alternatívnych spôsobov prípravy kávy a vysvetlenia fungovania rôznych driprov, rozhodli sme sa posvietiť si aj na Chemex. Čo je to za prístroj, odkiaľ k nám prišiel a ako si pripravíte kávu použitím Chemexu? To všetko sa dozviete v článku nižšie.

My sme si Chemex obstarali zo slovenského eshopu s kávou a kávovým príslušenstvom coffeeart.sk. Pozrite si ho, nájdete tam veľa zaujímavých produktov.

pohľad na chemex

História Chemexu

História Chemexu siaha dávno do minulosti, konkrétne do roku 1941, kedy sa nemecký chemik Dr. Peter Schlumbohm rozhodol prepojiť krásu a úžitok a vytvoriť funkčnejšie a zaujímavejšie pendanty bežných predmetov. Jeho primárnym cieľom bolo vylepšenie a zatraktívnenie každodenných bežných objektov. 

Keďže Schlumbohm bol chemik, dokonale chápal chémiu a procesy stojace za extrakciou chuti a kofeínu z kávovníkových zŕn. Doktorovi Schlumbohmovi pri vytváraní “kávovaru” nešlo len o funkčnosť a o výslednú chuť kávy, ktorá mala byť perfektná, ale taktiež aj o dizajn a výzor samotného “nástroja” na prípravu kávy. Pri dizajnovaní karafy sa inšpiroval nemeckým Bauhausom a spojil ho s laboratórnym vybavením, ktoré nemalo žiaden vplyv na výslednú chuť nápoja. Vďaka tomuto funkcionalistického spojeniu dospel k ikonickému tvaru presýpacích hodín. 

chemex s papierovým filtrom položený na stole

Z čoho sa skladá Chemex?

Chemex pozostáva len z borosilikátového skla ozdobeného drevenou rukoväťou, ktorá slúži nielen ako pútač pozornosti a ozdoba, ale taktiež aj ako ochrana pred popálením sa pri manipulácii s Chemexom. 

V jednom celku nachádzame dripper v hornej časti, ktorý je spojený s karafou v spodnej časti Chemexu. Práve vďaka tomu mnohí pokladajú Chemex za jeden z najšikovnejších a najmenej komplikovaných dripprov vo všeobecnosti.

chemex a čierna šálka

Filtračné papiere pre Chemex

Filtračné papiere sú rovnako, ako aj pri iných dripproch, priamo prispôsobené Chemexu. Papierový filter pre Chemex je približne o 20-30% hrubší ako filtračný papier pre Hario V6O od firmy Hario. Hrubší papier sľubuje čistejšiu a vybalansovanejšiu chuť, a to vďaka tomu, že dokáže zadržať väčšie množstvo tukov prítomných v káve, ktoré sa extrahujú pri príprave. 

Mnohí zákazníci však majú z Chemex papierov obavy – musia sa totiž skladať. Kým Hario V60 papiere sú “ready to use” hneď po vybratí zo sáčku, papiere na Chemex si musí každý zložiť sám. Ale nebojte sa, nie je to nič náročné. Dokonca na každej krabičke filtračných papierov sa nachádza jednoduchý a podrobný kreslený návod. 

chemex filtračné papiere

Rôzne prevedenia Chemexu

Rovnako, ako aj iné drippre, aj Chemex môžeme nájsť v rôznych veľkostiach. Štandardne ide o tri, šesť, osem alebo až desať “hrnčekový” Chemex. Najbežnejšie sú trojhrnčekové a šesťhrnčekové Chemexy. Možno sa niektorí z vás pozastavia nad tým, že aká to je vlastne mierka. Táto mierka znamená, že konkrétne “trojhrnčekový” Chemex je menší, je vhodný na prípravu cca troch štandardných filtrovaných káv a jeho objem je teda cca 400-500 ml, kým “šesťhrnčekový” má objem 800-900 ml.

Chemex verzus Hario V60

Už na prvý pohľad je jasné, že Chemex a Hario V60 sú úplne odlišné drippre. Hario V60 sa skladá len z drippra, kým pri Chemexe ide o 2 v 1, dripper aj karafa sú spojené. Rozdiel je však aj v samotnom drippri. Hario V60 je známe tým, že po stranách má zvislé výbežky, ktoré zabezpečujú nepriľnavosť papiera k bočným stranám drippera. 

V drippri Chemexu sa žiadne výbežky nenachádzajú, a tak sa papier plne prichytáva k stenám drippra. Nemusíte sa však báť, že by sa vám dripper pri príprave kávy upchal – Chemex má na jednej strane drippra “kanálik”, ktorý zabezpečuje to, že sa dripper neupchá a zároveň slúži na vylievanie kávy z karafy. 

chemex nalievanie do čiernej šálky

Recept prípravy kávy

Teraz sa dostávame k tomu, čo nás, milovníkov kávy, zaujíma najviac – príprava samotnej kávy. 

Pri príprave Chemexu vo všeobecnosti odporúčam používať hrubšie mletie ako napr. pri Hario V60. Môžeme si to ukázať na príklade: ak pri tej istej káve použijeme na Hario V60 23 klikov na Comandante, na Chemex by som použila cca 27 až 30 klikov. Samotná príprava kávy je však veľmi podobná ako pri V60, a preto ja používam ten istý recept, ako by som použila na tej istej káve aj na Hario V60.

chemex - pohľad zhora

Detailný návod:

16g kávy, 54 klikov na Comandante Red Clix/27 klikov na bežnom Comandante, voda 95°C

  1. Ako prvé si necháme zohriať vodu na požadovanú teplotu, následne si poskladáme papier, vložíme do drippera a premyjeme ho teplou vodou, aby sme zmyli “papierovú” chuť. Potom vodu vylejeme.
  2. Do premytého filtračného papiera si nasypeme namletú kávu a môžeme začať “brewing”.
  3. 0:00-0:40 – blooming (kvitnutie) – prvý nálev 40 g vody nalejeme na kávu krúživým pohybom a necháme 40 sekúnd stáť.
  4. 0:40-1:15 – druhý nálev – 100 ml vody nalejeme krúživým pohybom na kávu.
  5. 1:15-1:30 – tretí nálev – 100 ml vody nalejeme pomaly rovnomerne do stredu kávy a snažíme sa kávu veľmi neagitovať. Po naliatí vody jemne zamiešame celým dripperom. 
  6. 1:30-2:00 – stekanie – ideálny výsledný čas by mal byť niekde medzi 2:00 – 2:30, v závislosti od kávy, akú používate. Pri premytých Etiópiách sa nebojíme nechať kávu extrahovať dlhšie, naopak pri anaeróbne spracovaných kávach odporúčam extrakciu skrátiť. Je to však všetko na vás a vašich preferenciách. 

Fotografie z priebehu prípravy kávy v Chemexe

nasypaná mletá káva v chemexe
chemex blooming kávy
chemex prebiehajúca extrakcia 33 sekúnd
chemex prebiehajúca extrakcia 68 sekúnd
chemex prebiehajúca extrakcia 109 sekúnd

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že… Chemex je vyrobený len zo skla, dreva a kože? Je to tak preto, lebo kov sa v časoch jeho vynájdenia v USA mohol využívať len v zbrojárskom priemysle.

Keď máte akékoľvek ďalšie otázky, môžete mi napísať na IG @gabrielaa.d.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: chemex
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
megatest - najlepšie cold brew na DeLonghi Eletta Explore

Najlepšie cold brew na De’Longhi Eletta Explore: Ktorá pražiareň vyhrala megatest?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL