Druhy kávových nápojov

Čo je to cortado a v čom sa líši od cappuccina?

Keď často navštevujete kaviarne, a najmä tie výberové, určite ste si v nápojovom lístku všimli nápoj zvaný cortado. Dnes si ho spoločne bližšie predstavíme. 

Náš tip: predstavenie ďalších kávových nápojov nájdete v rubrike Druhy kávových nápojov.

čo je to cortado

Definícia cortada

Cortado je kávový nápoj založený na single espresse a mlieku. Vo svojej podstate ide o mliečny drink, ktorý by sa dal svojím obsahom pripodobniť ku cappuccinu. To taktiež pozostáva zo single espressa a napeneného mlieka. 

Existuje však jeden zásadný rozdiel, a to objem. Cortado má vo všeobecnosti menší objem než cappuccino alebo flat white. Cortado je zvyčajne nápoj s objemom jedna k jednej, čo znamená jeden diel espressa na jeden diel mlieka. Tento pomer sa však môže od kaviarne ku kaviarni meniť, a tak sa môžete stretnúť s aj s pomermi 1:2 či 1:3. Zvyčajne však celkový objem cortada nepresahuje 100-120 ml. 

Guatemala Huehuetenango od Coffeein - cortado

História cortada 

Cortado pôvodne pochádza zo Španielska alebo Portugalska. Slovo cortado znamená rezať (konkrétne príčastie minulé – rezal), v zmysle rozriediť. Mlieko by malo zjemniť a “zriediť” výrazné espresso. 

Cortado sa podáva takmer všade na svete, no nie všade ho dostanete v rovnakej podobe. Keď si ho vypýtate na Kube, dostanete espresso s teplým kondenzovaným mliekom namiesto klasického mlieka. 

Mimo Kuby sa s cortadom stretnete najmä v kaviarňach ponúkajúcich výberovú kávu. V našich podmienkach by to teda malo byť espresso s napeneným mliekom v pomere 1:1 až 1:3. 

cortado - Guatemala od Coffeeinu

Zaujímavosť

Stretli ste sa už s nápojom Gibraltar? Je to mliečny kávový nápoj pochádzajúci zo San Francisca, Kalifornie. Práve v tomto meste začal trend podávania cortada do pohára nazývaného Gibraltar od spoločnosti Libbey Glass Company. Vo svojej podstate ide o cortado podávané len v tomto jednom druhu pohárov. V prípade Gibraltaru nemôžeme hovoriť o premenlivom objeme. Jeho objem je pevne stanovený – konkrétne ide o 135ml nápoj, ktorý pozostáva z double shotu espressa a napeneného mlieka až po zvyšok pohára. Keď teda uvidíte v ponuke kaviarne Gibraltar, ide o obmenu cortada s väčším množstvom espressa. 

Coffeein Guatemala Huehuetenango - sypanie kávy do násypníka

Čo potrebujete na prípravu cortada?

Ako sme spomínali, na prípravu cortada budete potrebovať single shot espressa a plnotučné (alebo iné baristické) mlieko. Základ drinku tvorí káva, a preto je dôležité siahnuť po kvalitných výberových zrnách. 

My sme sa pri príprave cortada rozhodli siahnuť po Guatemale Huehuetenango od pražiarne Coffeein. Ide o komplexnú kávu, ktorá sa v mlieku jednoznačne nestratí. Jej zrná sú spracované premytou metódou, a následne sušené na slnku. Jej chuťový základ tvorí vysoká sladkosť pripomínajúca čokoládu a sušené hrozienka. Nájdete v nej aj štipku ríbezľovej acidity. Telo kávy je ťažšie, sirupové. Taktiež aj dochuť je dlhotrvácna a výrazná. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Guatemala Huehuetenango - obal spredu
Coffeein Guatemala Huehuetenango - obal zozadu

Príprava cortada

V prvom rade je dôležité správne nastavenie kávy na espresso. Keďže bude v cortade chuť kávy naozaj výrazná, odporúčame dbať na jeho prípravu. Do samotného cortada budete potrebovať len single shot espressa. Espresso pripravte do malého priehľadného pohára s objemom cca 90ml. 

Máte hotové espresso? Môžete sa pustiť do napeňovania mlieka. Mlieko napeňte na tryske kávovaru. Keď nemáte skúsenosti s napeňovaním, nezúfajte, v článku s názvom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?” sme vám prezradili viac. Hotovú mikropenu pomaly nalejte do espressa a cortado je na svete. 

napeňovanie mlieka na La Marzocco

Náš tip: v článku “Čo je to cappuccino?” nájdete tip na napeňovanie kávy bez napeňovacej trysky alebo kávovaru. 

Celú prípravu cortada sme pre vás zachytili na videu: 

Zdroje: Wikipedia, YouTube, YouTube

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close