piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to cortado a v čom sa líši od cappuccina?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
27. mája 2024
cortado
Share on FacebookShare on Twitter

Keď často navštevujete kaviarne, a najmä tie výberové, určite ste si v nápojovom lístku všimli nápoj zvaný cortado. Dnes si ho spoločne bližšie predstavíme. 

Náš tip: predstavenie ďalších kávových nápojov nájdete v rubrike Druhy kávových nápojov.

čo je to cortado

Definícia cortada

Cortado je kávový nápoj založený na single espresse a mlieku. Vo svojej podstate ide o mliečny drink, ktorý by sa dal svojím obsahom pripodobniť ku cappuccinu. To taktiež pozostáva zo single espressa a napeneného mlieka. 

Existuje však jeden zásadný rozdiel, a to objem. Cortado má vo všeobecnosti menší objem než cappuccino alebo flat white. Cortado je zvyčajne nápoj s objemom jedna k jednej, čo znamená jeden diel espressa na jeden diel mlieka. Tento pomer sa však môže od kaviarne ku kaviarni meniť, a tak sa môžete stretnúť s aj s pomermi 1:2 či 1:3. Zvyčajne však celkový objem cortada nepresahuje 100-120 ml. 

Guatemala Huehuetenango od Coffeein - cortado

História cortada 

Cortado pôvodne pochádza zo Španielska alebo Portugalska. Slovo cortado znamená rezať (konkrétne príčastie minulé – rezal), v zmysle rozriediť. Mlieko by malo zjemniť a “zriediť” výrazné espresso. 

Cortado sa podáva takmer všade na svete, no nie všade ho dostanete v rovnakej podobe. Keď si ho vypýtate na Kube, dostanete espresso s teplým kondenzovaným mliekom namiesto klasického mlieka. 

Mimo Kuby sa s cortadom stretnete najmä v kaviarňach ponúkajúcich výberovú kávu. V našich podmienkach by to teda malo byť espresso s napeneným mliekom v pomere 1:1 až 1:3. 

cortado - Guatemala od Coffeeinu

Zaujímavosť

Stretli ste sa už s nápojom Gibraltar? Je to mliečny kávový nápoj pochádzajúci zo San Francisca, Kalifornie. Práve v tomto meste začal trend podávania cortada do pohára nazývaného Gibraltar od spoločnosti Libbey Glass Company. Vo svojej podstate ide o cortado podávané len v tomto jednom druhu pohárov. V prípade Gibraltaru nemôžeme hovoriť o premenlivom objeme. Jeho objem je pevne stanovený – konkrétne ide o 135ml nápoj, ktorý pozostáva z double shotu espressa a napeneného mlieka až po zvyšok pohára. Keď teda uvidíte v ponuke kaviarne Gibraltar, ide o obmenu cortada s väčším množstvom espressa. 

Coffeein Guatemala Huehuetenango - sypanie kávy do násypníka

Čo potrebujete na prípravu cortada?

Ako sme spomínali, na prípravu cortada budete potrebovať single shot espressa a plnotučné (alebo iné baristické) mlieko. Základ drinku tvorí káva, a preto je dôležité siahnuť po kvalitných výberových zrnách. 

My sme sa pri príprave cortada rozhodli siahnuť po Guatemale Huehuetenango od pražiarne Coffeein. Ide o komplexnú kávu, ktorá sa v mlieku jednoznačne nestratí. Jej zrná sú spracované premytou metódou, a následne sušené na slnku. Jej chuťový základ tvorí vysoká sladkosť pripomínajúca čokoládu a sušené hrozienka. Nájdete v nej aj štipku ríbezľovej acidity. Telo kávy je ťažšie, sirupové. Taktiež aj dochuť je dlhotrvácna a výrazná. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Guatemala Huehuetenango - obal spredu
Coffeein Guatemala Huehuetenango - obal zozadu

Príprava cortada

V prvom rade je dôležité správne nastavenie kávy na espresso. Keďže bude v cortade chuť kávy naozaj výrazná, odporúčame dbať na jeho prípravu. Do samotného cortada budete potrebovať len single shot espressa. Espresso pripravte do malého priehľadného pohára s objemom cca 90ml. 

Máte hotové espresso? Môžete sa pustiť do napeňovania mlieka. Mlieko napeňte na tryske kávovaru. Keď nemáte skúsenosti s napeňovaním, nezúfajte, v článku s názvom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?” sme vám prezradili viac. Hotovú mikropenu pomaly nalejte do espressa a cortado je na svete. 

napeňovanie mlieka na La Marzocco

Náš tip: v článku “Čo je to cappuccino?” nájdete tip na napeňovanie kávy bez napeňovacej trysky alebo kávovaru. 

Celú prípravu cortada sme pre vás zachytili na videu: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Zdroje: Wikipedia, YouTube, YouTube

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
kávové kapsuly Hayb

Posvietili sme si na kapsuly z pražiarne Hayb: Ako dopadli Pink, Black a Brasil?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL