Jedným z najčastejších nápojov vyskytujúcich sa v nápojových lístkoch kaviarní je doppio alebo double shot. Vo svojej podstate ide o základný kávový nápoj – skladá sa len z espressa. Konkrétne ide o dvojité espresso.
Slovo doppio v taliančine znamená “dvojitý”, čo presne vystihuje túto kávu. Často sa miesto slova doppio používa označenie double shot, čo vlastne znamená dvojitý shot espressa. Dvojité espresso sa od single espressa odlišuje dvojnásobným množstvom použitej kávy a dvojnásobným objemom výsledného nápoja.
Náš tip: Najpopulárnejšie kávové nápoje predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.
Ako sa pripravuje doppio?
Na prípravu doppia potrebujete v prvom rade espresso kávovar. Ku kávovaru väčšinou dostanete rôzne veľkosti sitiek. Keďže si chcete pripraviť dvojité espresso, budete potrebovať dvojité sitko, ktoré je väčšie ako sitko na single espresso. Sitko na double espresso môže mať objem od cca 16 g až do 24 g. Veľkosti sa rôznia. Vo väčšine výberových kaviarní môžete očakávať doppio pripravené z približne 18 g kávy.
Následne je príprava double shotu úplne jednoduchá. Do páky nameľte dostatočné množstvo kávy a pripravte ju na extrakciu (WDT tool, distribútor, tamping,…). Páku vložte do hlavy kávovaru a kávu začnite extrahovať.
Predstavte si doubleshot pripravený z 18 gramov kávy. Výsledný objem takéhoto nápoja by mal predstavovať cca 40 ml. Pomer, ktorý sa sa pri príprave najčastejšie používa sa môže pohybovať v rozmedzí od 1:2 do 1:2,5. Každú kávu je však potrebné nastaviť zvlášť a prispôsobiť jej aj ratio.
Zrná od Coffeeinu
Doppio si nepripravíte bez kávových zŕn. Čím kvalitnejšie kávové zrná použijete, tým chutnejší nápoj sa ocitne vo vašej šálke. My sme siahli po káve Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu.
Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Brazil Cerrado Diamond pochádza z regiónu Minas Gerais. Káva bola spracovaná metódou pulped natural. Zozbierané čerešne najprv na farme zbavili šupky. Kôstky sa následne sušili spolu s dužinou, ktorej prítomnosť dodala káve plnosť chutí, výraznejšiu sladkosť a sirupové telo.
Káva ponúka obrovské množstvo sladkosti. Najvýraznejšia je v nej chuť sladkých lieskovcov a mliečnej čokolády. V dochuti budete cítiť horkú čokoládu, ktorú dopĺňa sušené ovocie. Káva nie je príliš acidná, čo ju robí zaujímavou najmä pre ľudí obľubujúcich sladké tóny.
Postup prípravy double shotu
- Vezmite si páku a sitko s objemom pre dvojité espresso.
- Do páky nameľte kávu.
- Páku vložte do hlavy kávovaru.
- Spustite extrakciu.
- Pri požadovanom výslednom objeme ukončite extrakciu.
- Doppio zamiešajte lyžičkou a vychutnávajte.
Doppio – recept:
Naše sitko má kapacitu 18 g kávy a páka 2 výpusty. Práve od kapacity sitka sme odvíjali recept.
vstupná dávka: 18,0 g
výstupná dávka: 36 g
ratio = 1:2
čas: 27 sekúnd
teplota extrakcie: 93 stupňov Celzia
Celú prípravu doppia sme pre vás zachytili aj na videu:
Preferujete skôr single shot alebo double shot espressa? Dajte nám vedieť v komentároch.