nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to doppio/double shot?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. marca 2024
čo je to doppio double shot
Share on FacebookShare on Twitter

Jedným z najčastejších nápojov vyskytujúcich sa v nápojových lístkoch kaviarní je doppio alebo double shot. Vo svojej podstate ide o základný kávový nápoj – skladá sa len z espressa. Konkrétne ide o dvojité espresso. 

Slovo doppio v taliančine znamená “dvojitý”, čo presne vystihuje túto kávu. Často sa miesto slova doppio používa označenie double shot, čo vlastne znamená dvojitý shot espressa. Dvojité espresso sa od single espressa odlišuje dvojnásobným množstvom použitej kávy a dvojnásobným objemom výsledného nápoja. 

Náš tip: Najpopulárnejšie kávové nápoje predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

Ako sa pripravuje doppio?

Na prípravu doppia potrebujete v prvom rade espresso kávovar. Ku kávovaru väčšinou dostanete rôzne veľkosti sitiek. Keďže si chcete pripraviť dvojité espresso, budete potrebovať dvojité sitko, ktoré je väčšie ako sitko na single espresso. Sitko na double espresso môže mať objem od cca 16 g až do 24 g. Veľkosti sa rôznia. Vo väčšine výberových kaviarní môžete očakávať doppio pripravené z približne 18 g kávy. 

páka - veľké a malé sitko na prípravu double shotu a single shotu
Páka La Marzocco a dva typy sitiek.

Následne je príprava double shotu úplne jednoduchá. Do páky nameľte dostatočné množstvo kávy a pripravte ju na extrakciu (WDT tool, distribútor, tamping,…). Páku vložte do hlavy kávovaru a kávu začnite extrahovať. 

Predstavte si doubleshot pripravený z 18 gramov kávy. Výsledný objem takéhoto nápoja by mal predstavovať cca 40 ml. Pomer, ktorý sa sa pri príprave najčastejšie používa sa môže pohybovať v rozmedzí od 1:2 do 1:2,5. Každú kávu je však potrebné nastaviť zvlášť a prispôsobiť jej aj ratio. 

Zrná od Coffeeinu

Doppio si nepripravíte bez kávových zŕn. Čím kvalitnejšie kávové zrná použijete, tým chutnejší nápoj sa ocitne vo vašej šálke. My sme siahli po káve Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu
Brazil Cerrado Diamond – jedna z najpopulárnejších káv pražiarne Coffeein.

Brazil Cerrado Diamond pochádza z regiónu Minas Gerais. Káva bola spracovaná metódou pulped natural. Zozbierané čerešne najprv na farme zbavili šupky. Kôstky sa následne sušili spolu s dužinou, ktorej prítomnosť dodala káve plnosť chutí, výraznejšiu sladkosť a sirupové telo.

Káva ponúka obrovské množstvo sladkosti. Najvýraznejšia je v nej chuť sladkých lieskovcov a mliečnej čokolády. V dochuti budete cítiť horkú čokoládu, ktorú dopĺňa sušené ovocie. Káva nie je príliš acidná, čo ju robí zaujímavou najmä pre ľudí obľubujúcich sladké tóny. 

Postup prípravy double shotu

  1. Vezmite si páku a sitko s objemom pre dvojité espresso. 
  2. Do páky nameľte kávu. 
  3. Páku vložte do hlavy kávovaru.
  4. Spustite extrakciu. 
  5. Pri požadovanom výslednom objeme ukončite extrakciu.
  6. Doppio zamiešajte lyžičkou a vychutnávajte.
čo je to doubleshot doppio

Doppio – recept: 

Naše sitko má kapacitu 18 g kávy a páka 2 výpusty. Práve od kapacity sitka sme odvíjali recept. 

vstupná dávka: 18,0 g
výstupná dávka: 36 g 
ratio = 1:2 
čas: 27 sekúnd
teplota extrakcie: 93 stupňov Celzia

Celú prípravu doppia sme pre vás zachytili aj na videu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Preferujete skôr single shot alebo double shot espressa? Dajte nám vedieť v komentároch.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
recenzia kávových kapsúl AlterNativ

Recenzia kapsúl Nespresso od Alter-Nativ: Dve vynikajúce Indonézie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL