nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Čo je to Flavor Wheel a ako ho používať?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. marca 2022
Flavor Wheel - kruh chutí
Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte Flavor Wheel? Je to pekne spracované koleso chutí a vôní pomáhajúce lepšie rozoznať konkrétny senzorický profil kávy. Profesionáli ho postavili tak, aby lákalo svojou farebnosťou, ale aby súčasne malo veľkú výpovednú hodnotu.

Flavor Wheel vymyslela Asociácia výberovej kávy (SCA) ešte v roku 1995. „Ale dizajn, ktorý poznáme dnes, vznikol až o dve desaťročia neskôr, konkrétne v roku 2016,“ povedal pre Blog o káve pražiar z Ready After Coffee Simon Melišek.

Na tvorbe Flavor Wheel sa podieľali desiatky odborníkov. Ruku k dielu priložili senzorickí špecialisti, vedci i pražiari a vytvorili dizajnovo atraktívny kruh, ktorý identifikuje celkovo 110 chuťových či aromatických atribútov kávy.

Slovo Flavor máme podľa SCA chápať ako „kombináciu chute a čuchu“. Slovenčina jeho presný ekvivalent nemá a často ho prekladáme ako „chuťovôňa“. Wheel je koleso alebo kruh.

Ako používať Flavor Wheel?

Fungovanie Flavor Wheel si skúsme predstaviť na skutočnom príklade. Urobíme si kávu, ochutnáme ju a pozeráme sa na kruh. Čo ďalej?

„Začínate v bielom strede a pohybujete sa smerom von,“ vysvetľoval Simon. „Najskôr si určíte základné chute, ktoré sú najbližšie k stredu. Napríklad kyslá, sladká, ovocná či florálna. Pokračujete ďalej. Keď ste si zvolili ovocnú chuť, máte ďalej na výber bobuľové ovocie, citrusové ovocie, sušené ovocie alebo iné ovocie. A potom ešte konkrétnejšie. Pod citrusovým ovocím je napríklad grapefruit, pomaranč, citrón a limetka.“

Čo najlepšie stanovenie chuťového profilu

Princíp je teda celkom jednoduchý. Začneme pomerne všeobecným opisom chutí blízko stredu a pokračujeme k čoraz konkrétnejšiemu. Musíme sa dopracovať až ku koncu? „Každý príde tam, kam vie,“ usmial sa Simon Melišek. „Ale určite, že keď sa uberieme smerom cez sladké a dokážeme prísť napríklad až po med, tak chuťový profil stanovíme omnoho lepšie.“

Platí aj ďalšia zaujímavá vec. Ak niekomu vyjde na vonkajšom ráme kruhu pomaranč, mal by sa poobzerať aj po okolí a ešte sa zamyslieť. Okolo pomaranča sú grapefruit a citrón, teda veľmi podobné chute. Necítite v káve náhodou tie? Najdetailnejšia verzia Flavor Wheel farebne zobrazuje aj to, ako blízko k sebe jednotlivé chute majú. Pomaranč je napríklad výrazne bližšie ku grapefruitu ako k citrónu.

Flavor Wheel - detailný pohľad

Interaktívne Flavor Wheel a hľadanie spoločnej reči

Na stránke https://notbadcoffee.com/flavor-wheel-en/ nájdete ešte viac detailných informácií. Je tam interaktívne Flavor Wheel, ktoré obsahuje aj tzv. referencie. Kliknete si na chuťový profil a vyskočia vám ďalšie informácie o tom, k čomu je danú chuť možné porovnať.

„Mnoho z týchto referencií je bežne dostupných v supermarketoch alebo na online zdrojoch,“ píše oficiálna stránka SCA.

Flavor Wheel má napomáhať aj tomu, aby kávoví experti našli spoločnú reč, prípadne spoločný jazyk. Pred jeho vznikom mohli rovnakú alebo podobnú chuť označovať inak, teraz sa ich komunikácia zjednotila: „Vynaliezavé opisy a efektné úlety sú skvelé, ale komunikáciu môžu sťažovať.“

Dôležitosť farieb

SCA zdôraznila aj význam jednotlivých farieb. „Náš vizuálny zmysel je silne prepojený s našimi ostatnými zmyslami. To, ako jedlo vyzerá, nám dáva dôležité podklady pre to, ako asi bude chutiť,“ píše SCA s dodatkom, že kávu v angličtine preto často označujeme ako bright, red alebo green.

Farebnosť môže kávičkárom pokúšajúcim sa analyzovať svoj nápoj veľmi pomôcť. „Ak dokážu povedať len to, že im chuť pripomína nejaké červené ovocie, môžu si pozrieť červené časti kolesa. Ak cítia niečo hnedé, môže ich to poslať do ľavej strany kolesa, kde je hnedé teritórium a možno to v nich stimuluje uvedomenie si korenistých alebo obilných tónov,“ dodáva SCA.

Flavor Wheel SCA
Zdroj: SCA


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Luka a Koko na kávovníkovej plantáži

Príbeh fotografie: Luka a Koko na kávovníkovej plantáži

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL