pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Čo je to Hario V60 a ako s jeho pomocou pripraviť skvelú kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. apríla 2024
hario v60 - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sa ste sa niekedy stretli s filtrovanou kávou, je veľmi pravdepodobné, že ste už zachytili označenie Hario V60. Ide o jeden z najrozšírenejších kúskov kávového príslušenstva spojeného s prípravou filtrovanej kávy. Čo je to Hario V60? A ako s jeho pomocou pripraviť najlepšiu možnú kávu?

V tomto článku spoznáte už doslova ikonický dripper Hario V60, dozviete sa niečo o jeho histórii, jeho verziách a príprave kávy v ňom. Využijeme pritom kávu z pražiarne Coffeein zvanú Kolumbia Ortíz Familia a ponúkneme vám jeden recept od nás a jeden priamo od majiteľa a pražiara pražiarne Coffeeinu Petra Szaba. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý platí tak na kávu, ako aj na príslušenstvo. Nájdete tam aj takýto set Hario V60.

dripper Hario V60 položený na dekantéri
Dripper Hario 02 položený na dekantéri.

História firmy Hario

Firma Hario pochádza z Japonska a vznikla v roku 1921. Vtedy však niesla názov Hiromu Shibata Works a venovala sa produkcii teplovzdorného skla a výrobkov z neho. V tomto období záujmy firmy nesmerovali k výrobe príslušenstva na prípravu kávy. 

Prvý styk s kávou nastal až v roku 1964, keď Hario začalo s výrobou kávového sifónu (Vacuum pot). Vďaka jeho úspechu sa vtedajšie Hiromu Shibata Works rozhodlo vyčleniť samostatnú odnož firmy zameranú na produkty spojené s kávou. Pomenovali ju Hario a tento názov nesie až dodnes.

dripper Hario V60 - pohľad zhora

Kráľ skla

Hario v preklade znamená “Kráľ skla”. Hlavným zameraním firmy mali teda aj naďalej byť výrobky z tvrdeného skla. Ale keď ste sa už s Hario V60 stretli, asi ste si všimli, že väčšina týchto výrobkov nie je zo skla. Ako sa zo sklárskej firmy stal podnik vyrábajúci porcelánové, plastové, kovové ale aj sklenené drippre na kávu? 

V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa výskumníci firmy Hario zaoberali problematikou prípravy kávy pomocou imerzie, ktorá v tejto dobe značne dominovala. Takmer všetky techniky a spôsoby, akými sa filtrovaná káva pripravovala, zahŕňali imerziu, čo znamená “namáčanie” namletej kávy v horúcej vode. Obe zložky sú pri tomto spôsobe prípravy v neustálom kontakte a voda kávou nepreteká. V Hariu však prišli s inovatívnou myšlienkou. Čo ak by káva a voda neboli v styku po celú dobu extrakcie, ale voda by kávou pretekala kontinuálne?

Nasledovalo niekoľko rokov vývoja, ktorý však spomaľoval súboj s instantnou kávou. Vlna instantnej kávy bola v Japonsku rovnako silná ako u nás v Európe. Investícia do manuálneho príslušenstva tak bola pre firmu oveľa riskantnejšia. Aj kvôli tomu trval vývoj kónického drippra s filtračným papierom s prestávkami mnoho rokov. 

dripper Hario V60 - pohľad zboku

Čo znamená Hario „V60“?

V roku 2005 uzrela svetlo sveta prvá finálna verzia “véšesťdesiatky”. Označenie V60 predstavuje dve základné vlastnosti tohto drippera. “V” popisuje jeho kónický tvar v tvare písmena V. Číslo 60 zase udáva uhol, ktorý zvierajú steny drippera. Na vnútornej strane jeho stien nájdete rebrá v tvare špirály. Vďaka nim sa filtračný papier neprilepí celou svojou plochou o stenu drippera, čo zabezpečí tok vzduchu a urýchli prietok vody kávou. Rebrá sa na spodku drippera zbiehajú do jedného veľkého otvoru, cez ktorý vyteká pripravená káva.

dripper Hario V60 - pohľad zdola

Výroba porcelánu a keramiky so 400-ročnou tradíciou

Pôvodné Hario V60 sa vyrábalo z japonskej keramiky značky Arita yaki. Arita yaki využíva metódy staré až 400 rokov, ktoré s čo najväčšou presnosťou dodržiava až do dnešných dní. Všetky “véšesťdesiatky” vyrobené z keramiky pochádzajú práve z mesta Arita, kde sa dodnes sústreďuje ich výroba. 

Keramická V60 má niekoľko nevýhod. Je pomerne ťažká, krehká, vyžaduje si poriadne predhriatie a nehodí sa na cesty. Preto sa firma Hario rozhodla zapojiť do výroby aj iné materiály. Dnes si môžete zadovážiť kúsky vyrobené z plastu, skla, kovu a pôvodnej keramiky – dokonca v rôznych farebných prevedeniach. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody a je už len na vás, ktorý uprednostníte.

Hario V60 - pohľad zhora

Hario V60 a veľkosti 01, 02 a 03

Okrem rozličných materiálov existuje niekoľko rôznych veľkostí klasickej V60. Veľkosť označuje dvojčíslie nachádzajúce sa za skratkou V60. V60-01 je najmenšia verzia vhodná pre prípravu kávy pre jedného až dvoch ľudí. Vo V60-02 pripravíte kávu pre dvoch až troch ľudí (ale pokojne aj menšie množstvo pre jedného človeka). Najväčšou verziou je Hario V60-03, ktorá pohodlne ukojí chúťky viac než trom ľuďom. Pri kúpe hľaďte hlavne na maximálnu kapacitu drippera. Vo väčšej verzii pripravíte aj menšie dávky kávy, v tej menšej však väčšie množstvo kávy nenavaríte. V60-01 môže byť vhodná hlavne ako skladnejšia verzia na cesty.

dripper Hario V60 - veľkosť 02

Ako si pripraviť kávu cez Hario V60?

Pri príprave filtrovanej kávy v Hario V60 sme použili kávu z pražiarne Coffeein – Kolumbia Ortíz Family. Ide o svetlo praženú odrodu Pink Bourbon od otca a syna Libarda a Williama Ortízovcov. V regióne Huila v Kolumbii vlastnia farmu La Cabaña, na ktorej každoročne produkujú zaujímavé loty výberovej kávy.

Pražiareň Coffeein s nimi spolupracuje už od roku 2022, vďaka čomu nadviazali bližšie puto. Tento naturálne a anaeróbne spracovaný Pink Bourbon sľubuje funky tropické chute, vínnu aciditu a jemnú korenistosť. Akú chuť sa vám podarí vytiahnuť pomocou V60-ky?

Colombia Ortíz Familia od Coffeeinu
Colombia Ortíz Familia.
Colombia Ortíz Familia - informácie o káve
Colombia Ortíz Familia od Coffeeinu - zadná strana obalu

Dva recepty na Hario V60

Pri príprave zvoľte svoj obľúbený recept, ale keď taký nemáte alebo ste úplným nováčikom, v tomto článku vám ponúkneme dva recepty. Prvý sme si pre vás pripravili my z Blogu o káve a druhý sme vytiahli z majiteľa pražiarne Coffeein – Peťa Szaba.

Ešte predtým, ako sa pustíte do zalievania, pripravte si všetky potrebné pomôcky. Samotná V60 totižto nestačí. Budete potrebovať filtračný papier (od značky Hario alebo od iného výrobcu), mlynček, kanvicu s tenkým hrdlom, váhu, stopky a hrnček alebo dekantér. Príprava filtrovanej kávy je precízny a zložitý proces, preto odporúčame vážiť vstupnú gramáž kávy, objem (alebo skôr hmotnosť) použitej vody a čas extrakcie. 

filtračný papier pre Hario V60
Papierový filter Hario V60.

Zohrejte vodu, nameľte správne množstvo kávy, papier umiestnite do drippera, premyte ho horúcou vodou a pustite sa do prípravy.

Recept Blogu o káve

    16 g —> 240 ml (94°C)
    19 klikov na mlynčeku Comandante (570 mikrónov)

    0:00 – 0:30 70 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
    0:30 – 1:00 70 ml (pomalý krúživý nálev)
    1:00 – 2:00 100 ml (pomalý krúživý nálev a zamiešanie)

    finálny čas extrakcie: cca 2:45

    príprava kávy cez Hario V60 - mletá káva

    Recept od Peťa z Coffeeinu

      30 g —> 450 ml (96°C)
      22 až 26 klikov na Comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 3 min.)

      prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
      druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
      tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
      štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 110g vody (dokopy tam je 350g)
      piaty nálev je pri 2 min a dolejem 110g vody (dokopy tam je 450g)
      pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

        finálny čas extrakcie: cca 3:00

        príprava kávy cez Hario V60 - zalievanie kávy

        Ovocný džús

        Recept priamo od nás je vhodný v tom prípade, že kávu si vychutnávate osamote. Peťov recept poslúži poriadnemu kofeínovému šialencovi alebo dvojici kávomilcov. Oba recepty však produkujú kávu s vyváženou aciditou, sladkosťou a jemnou horkosťou. V káve očakávajte aciditu červeného hrozna, sladkosť zrelého tropického ovocia a jemnú korenistosť a horkosť čierneho čaju v pozadí a v následnej dochuti. Štruktúra a telo kávy pripomína popíjanie ovocného džúsu, ktorý vás príjemne osvieži.

        príprava kávy cez Hario V60

        Na coffeein.sk všetko pod jednou strechou

        Hario V60 je ikonický kúsok kávového príslušenstva. Tento dripper nemôže chýbať u žiadneho začiatočníka, ale ani pokročilého filtrátora. Dripper V60, kávu od rodiny Ortízovcov, ale aj množstvo ďalšieho nájdete na eshope pražiarne Coffeein na coffeein.sk. Pri nákupe môžete uplatniť aj zľavový kód BLOGOKAVE10, vďaka ktorému ušetríte.

        Colombia Ortíz Familia - pripravená filtrovaná káva


        Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
        na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

        Intuit Mailchimp

        Značky: filtrovaná kávaHario V60
        Filip Lörinc

        Filip Lörinc

        Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

        Ďalší článok
        levanduľové latte

        Levanduľové latte: Ako na slnkom zaliatych levanduľovo-ružových lúkach

        Please login to join discussion

        KATEGÓRIE ČLÁNKOV

        • Audioblog
        • Druhy kávových nápojov
        • Exkluzívne
        • Kaviarne
        • Kávovary
        • Kávové drinky s Vlčie sirupy
        • Kávové trendy sociálnych sietí
        • Kávový bloger
        • Nezaradené
        • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
        • Predstavujeme nové kávy
        • Recenzie káv
        • Recenzie kávových kapsúl
        • Recepty
        • Spôsoby prípravy
        • Zaujímavosti o káve
        • Zdravie

        VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

        SOCIÁLNE SIETE

          Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

          Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

          8. mája 2025
          Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

          Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

          6. mája 2025
          This is Coffee - drinky z letného menu

          Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

          1. mája 2025
          namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

          Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

          6. mája 2025
          Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

          Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

          24. apríla 2025
          Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

          Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

          26. apríla 2025
          Blog o káve

          Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

          Naše sociálne siete

          KATEGÓRIE ČLÁNKOV

          • Audioblog
          • Druhy kávových nápojov
          • Exkluzívne
          • Kaviarne
          • Kávovary
          • Kávové drinky s Vlčie sirupy
          • Kávové trendy sociálnych sietí
          • Kávový bloger
          • Nezaradené
          • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
          • Predstavujeme nové kávy
          • Recenzie káv
          • Recenzie kávových kapsúl
          • Recepty
          • Spôsoby prípravy
          • Zaujímavosti o káve
          • Zdravie

          ZNAČKY

          Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

          TOP ČLÁNKY

          Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

          Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

          8. mája 2025
          Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

          Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

          6. mája 2025
          This is Coffee - drinky z letného menu

          Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

          1. mája 2025
          namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

          Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

          6. mája 2025
          • Cenník
          • Ochrana osobných údajov
          • Štatút

          Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

          Spravovať Súhlas

          Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

          Funkčné Vždy aktívny
          Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
          Predvoľby
          Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
          Štatistiky
          Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
          Marketing
          Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
          Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
          Spravovať
          {title} {title} {title}
          Žiadne výsledky..
          View All Result
          • DOMOV
          • Zľavové kódy
          • Všetky články
          • Pražiarne
          • Kaviarne
          • O nás

          Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL