nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Čo je to moderné espresso?

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. februára 2024
moderné espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Pred niekoľkými dňami sme od čitateľa dostali otázku, čo je to moderné espresso. V súčasnom svete kávy ide o pomerne často používaný výraz, ale čo to skutočne znamená? Aké pravidlá treba pri modernom espresse dodržať? Sú vôbec nejaké?

S otázkami som oslovil Simona Meliška z pražiarne Ready After Coffee. Keďže vlastní aj kaviareň, v téme sa cíti ako doma. Moderné espresso pravidelne pripravuje aj z ním napražených káv.

Old school espresso

Pri vysvetľovaní témy paradoxne nezačal moderným espressom, ale jeho predchodcom: espressom starej školy. „Najskôr potrebujeme pochopiť old school espresso,“ povedal Simon v rozhovore pre Blog o káve.

„To vieme v jednoduchosti definovať ako prepálenú a horkú taliansku kávu,“ pokračoval. „Pomery kávy a vody, ktorým dnes hovoríme brew ratio, sa uplatňovali inak. Do páky sa väčšinou dávalo sedem gramov kávy a finálny produkt mal mať napríklad 30 alebo 35 mililitrov.“

Moderné espresso

Ako to chodí pri všetkom modernom, pravidlá starej školy sa dajú bokom a veci sa robia úplne inak. Ale ako inak? „Moderné espresso je oproti tomu klasickému odlišné v tom, že pri ňom vnímame už aj spomínané brew ratio,“ odvetil Simon.

„Espresso by sa takto malo robiť v pomere kávy a vody 1:2 alebo maximálne 1:2,2, ale v slovenských pomeroch to tak celkom neplatí. Tu je stále tolerovaný aj pomer 1:3. Do úvahy treba brať aj čas extrakcie, aby espresso tieklo 25 až 35 sekúnd. Keď tieto body splníme, tak môžeme hovoriť o modernom espresse.“

Moderné espresso, acidita a ovocnosť

Ale nemalo by byť moderné espresso aj acidné a ovocné? Veď horkosť bola takisto známkou starej školy, od ktorej by sme sa pomaly chceli vzdialiť.

„Áno, moderné espresso sa dá definovať aj tým, že je acidnejšie,“ odpovedal Simon Melišek. „Kedysi bola káva horká, no dnes to už neplatí. Moderné espresso je acidné a ovocné, ale nie úplne kyslé. Nie je to o zlej, možno citrónovej acidite, ale o príjemnej ovocnosti s príchuťou čerešní, pomarančov, tropického ovocia a podobne.“

Tipy na kávy

Na záver rozhovoru sme sa opýtali aj na to, ktoré kávy z pražiarne Ready After Coffee sú najvhodnejšie na moderné espresso. Dobrá správa je tá, že ich je hneď niekoľko.

„Spomedzi našich káv by som na moderné espresso odporúčal napríklad klasickú Etiópiu Yirgacheffe, ale aj Etiópiu Yirgacheffe, ktorá je spracovaná metódou karbonickej macerácie. Vhodná je aj zmes Moonlight či Guatemala Huehuetenango,“ dodal Simon Melišek.

Ďalšie informácie o espresse hľadajte v článku „Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť?„


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: espresso
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
novovoročný kávovo-vaječný likér

Recept: Novoročný kávovo-vaječný likér

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL