piatok, 16 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to ristretto a ako ho správne pripraviť?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
9. septembra 2024
čo je to ristretto
Share on FacebookShare on Twitter

Ristretto je veľmi podobné espressu. Taktiež sa pripravuje pomocou espresso kávovaru, pričom zahŕňa rovnakú vstupnú dávku kávy ako klasické espresso. Rozdiel medzi espressom a ristrettom je vo výstupnej dávke. Učebnicové espresso by malo spĺňať pomer 1:2-3 (namletá káva:výťažok), pri ristrette by pomer nemal presiahnuť 1:1,5. 

Znamená to, že ak použijete vstupnú dávku 18 gramov, výstupná dávka by mala byť približne 25 gramov. Čas extrakcie však ostáva rovnaký ako v prípade espressa. Ako sa ristretto líši od espressa a ako sa pripravuje? To všetko vám prezradíme.

Náš tip: článok vznikol s podporou slovenskej pražiarne kávy Coffeein. Pri nákupe na jej eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Costa Rica Corazon de Jesus - ristretto

Chuť ristretta

Ristretto je chuťovo výraznejšie a plnšie ako klasické espresso. Môže za to predovšetkým menší pomer vody k namletej káve. Chute sú tým pádom koncentrovanejšie.

Telo ristretta je často ťažšie, priam až lepkavé. Citeľne sa mení textúra nápoja, ktorá pripomína sirup. Ristretto je vo všeobecnosti výrazne hustejšie. 

Ako pripraviť ristretto?

Pri príprave ristretta postupujte prakticky rovnako ako pri príprave espressa. Do páky nameľte požadované množstvo kávy, pripravte kávový puk na extrakciu, páku vložte do hlavy kávovaru a spustite extrakciu.

nastavovanie hrúbky mletia

Keďže pri ristrette chcete zachovať približne rovnaký čas extrakcie ako pri espresse, no chcete menší výsledný objem nápoja, musíte upraviť hrúbku mletia. Nastavte o niečo jemnejšie mletie ako používate pri príprave espressa. Jemnejšie mletie vám zaručí dostatočne dlhý čas extrakcie (ideálne okolo 25 – 30 sekúnd), no zároveň aj menší objem nápoja. Odporúčame zachovať pomer kávy k vode 1:1,5. 

Taktiež odporúčame nenechávať mletie vhodné pre espresso a následne vypínať extrakciu ristretta skôr. Takýmto spôsobom získate nerovnomerne vyextrahovanú kávu plnú nepríjemných chuťových tónov. Dostatočný čas extrakcie vám zaručí správnu extrakciu nápoja a plné a výrazné chute. Ristretto pripravené vyššie popísaným spôsobom bude komplexné, chuťovo výrazné a koncentrované. 

ristretto - príprava

Aká káva sa hodí na prípravu ristretta?

Je to len a len na vás, pre aký druh kávy sa rozhodnete. Obľubujete sladšie, čokoládovo-orieškové kávy? Žiadny problém, pretože v ristrette sa zvýrazní sladkosť čokolády vašej obľúbenej kávy.

Ste fanúšikmi ovocnejších káv? Výborne, v ristrette totiž nájdete kopec ovocných tónov, ktoré budú výrazné a koncentrované. Vo všeobecnosti odporúčame použiť kávu vhodnú na espresso, čiže kávu praženú tmavšie.

ako pripraviť ristretto

Costa Rica Corazon De Jesus od pražiarne Coffeein

Máte radi sladké kávy s jemnou štipkou ovocnosti, acidity a horkosti? Presne takú pre vás máme. Všetky vymenované kvality v sebe zahŕňa Costa Rica Corazon De Jesus z pražiarne Coffeein. 

Costa Rica Corazon De Jesus pripravená ako espresso ponúka tonu sladkosti v podobe karamelu a hnedého cukru. Postupným chladnutím sa do popredia dostáva acidita červených ríbezlí. Horkosť je zas zastúpená čiernym čajom. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

V koncentrovanejšej podobe ristretta sme v káve našli karamelové krówki doplnené o čierny čaj. Za tepla sa v nej objavila acidita bobuľového ovocia. Všetky chuťové nuansy sú oproti espressu o niečo výraznejšie. Telo kávy je ťažšie a textúra výrazne sirupová. 

Sladkú bombu Costa Rica Corazon de Jesus od pražiarne Coffeein si určite nenechajte ujsť. Poďte na eshop coffeein.sk a pri jej nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Costa Rica Corazon de Jesus
Costa Rica Corazon de Jesus.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
Zrnko pomoci od Coffeeinu - detail zŕn

Zrnko pomoci: Ako vzniká extrémne lacná káva Coffeeinu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL