Čo je to ristretto a ako ho správne pripraviť?
Ristretto je veľmi podobné espressu. Taktiež sa pripravuje pomocou espresso kávovaru, pričom zahŕňa rovnakú vstupnú dávku kávy ako klasické espresso. Rozdiel medzi espressom a ristrettom je vo výstupnej dávke. Učebnicové espresso by malo spĺňať pomer 1:2-3 (namletá káva:výťažok), pri ristrette by pomer nemal presiahnuť 1:1,5.
Znamená to, že ak použijete vstupnú dávku 18 gramov, výstupná dávka by mala byť približne 25 gramov. Čas extrakcie však ostáva rovnaký ako v prípade espressa. Ako sa ristretto líši od espressa a ako sa pripravuje? To všetko vám prezradíme.
Náš tip: článok vznikol s podporou slovenskej pražiarne kávy Coffeein. Pri nákupe na jej eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Chuť ristretta
Ristretto je chuťovo výraznejšie a plnšie ako klasické espresso. Môže za to predovšetkým menší pomer vody k namletej káve. Chute sú tým pádom koncentrovanejšie.
Telo ristretta je často ťažšie, priam až lepkavé. Citeľne sa mení textúra nápoja, ktorá pripomína sirup. Ristretto je vo všeobecnosti výrazne hustejšie.
Ako pripraviť ristretto?
Pri príprave ristretta postupujte prakticky rovnako ako pri príprave espressa. Do páky nameľte požadované množstvo kávy, pripravte kávový puk na extrakciu, páku vložte do hlavy kávovaru a spustite extrakciu.
Keďže pri ristrette chcete zachovať približne rovnaký čas extrakcie ako pri espresse, no chcete menší výsledný objem nápoja, musíte upraviť hrúbku mletia. Nastavte o niečo jemnejšie mletie ako používate pri príprave espressa. Jemnejšie mletie vám zaručí dostatočne dlhý čas extrakcie (ideálne okolo 25 – 30 sekúnd), no zároveň aj menší objem nápoja. Odporúčame zachovať pomer kávy k vode 1:1,5.
Taktiež odporúčame nenechávať mletie vhodné pre espresso a následne vypínať extrakciu ristretta skôr. Takýmto spôsobom získate nerovnomerne vyextrahovanú kávu plnú nepríjemných chuťových tónov. Dostatočný čas extrakcie vám zaručí správnu extrakciu nápoja a plné a výrazné chute. Ristretto pripravené vyššie popísaným spôsobom bude komplexné, chuťovo výrazné a koncentrované.
Aká káva sa hodí na prípravu ristretta?
Je to len a len na vás, pre aký druh kávy sa rozhodnete. Obľubujete sladšie, čokoládovo-orieškové kávy? Žiadny problém, pretože v ristrette sa zvýrazní sladkosť čokolády vašej obľúbenej kávy.
Ste fanúšikmi ovocnejších káv? Výborne, v ristrette totiž nájdete kopec ovocných tónov, ktoré budú výrazné a koncentrované. Vo všeobecnosti odporúčame použiť kávu vhodnú na espresso, čiže kávu praženú tmavšie.
Costa Rica Corazon De Jesus od pražiarne Coffeein
Máte radi sladké kávy s jemnou štipkou ovocnosti, acidity a horkosti? Presne takú pre vás máme. Všetky vymenované kvality v sebe zahŕňa Costa Rica Corazon De Jesus z pražiarne Coffeein.
Costa Rica Corazon De Jesus pripravená ako espresso ponúka tonu sladkosti v podobe karamelu a hnedého cukru. Postupným chladnutím sa do popredia dostáva acidita červených ríbezlí. Horkosť je zas zastúpená čiernym čajom.
V koncentrovanejšej podobe ristretta sme v káve našli karamelové krówki doplnené o čierny čaj. Za tepla sa v nej objavila acidita bobuľového ovocia. Všetky chuťové nuansy sú oproti espressu o niečo výraznejšie. Telo kávy je ťažšie a textúra výrazne sirupová.
Sladkú bombu Costa Rica Corazon de Jesus od pražiarne Coffeein si určite nenechajte ujsť. Poďte na eshop coffeein.sk a pri jej nákupe použite zľavový kód BLOGOKAVE10.