Zdravie

Čo sa stane, keď si ku káve dáte grapefruit?

Denne sa vraj na svete vypije okolo troch miliárd šálok kávy. Vyhľadávaná je pre jej chuť, ale aj pre jej schopnosť nakopnúť nás a naštartovať. Veď to poznáte: po niekoľkých minútach sa dostanete na pozitívnu vlnu a následne sa na nej veziete pokojne aj viac hodín.

Presné časové termíny nie je možné povedať, pretože to závisí od viacerých premenných. Jednak od množstva prijatého kofeínu a jednak aj od telesnej váhy. Telo však kofeín postupne odbúrava a zázračná energia mizne – stane sa tak možno po troch až piatich hodinách, ale jeho zvyšky ostanú v organizme aj výrazne dlhšie.

Grapefruit a jeho tajomný vplyv

Vedeli ste však o tom, že ak si dáte grapefruit, tak účinky kofeínu výrazne predĺžite? Ako píšu odborné zdroje, môže za to hlavne flavonoid zvaný naringín. Ide o jeden z najznámejších citrusových flavonoidov, ktorý sa nachádza hlavne v grepovej šťave a je príčinou jej horkej chuti.

Jednou z jeho dôležitých vlastností je aj schopnosť zvyšovať elasticitu a priepustnosť cievneho systému, čím pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb, ale to nie je všetko.

Naringín zlepšuje vnímanie chutí

Podľa vedeckej stránky EurekAlert! naringín komplikuje činnosť tráviacemu systému, ktorý potom určité látky nevie dostatočne rýchlo rozložiť. Tie potom účinkujú omnoho dlhšie a intenzívnejšie, nuž a patrí medzi ne aj kofeín.

„Naringín zvyšuje naše vnímanie chutí, pretože stimuluje chuťové poháriky,“ píše EurekAlert! „Práve preto si niektorí ľudia pred jedlom zvyknú dať malé množstvo grapefruitovej šťavy. Toto zdravé ovocie však má aj svoje mínusy.“

Grapefruit a odbúravanie kofeínu

„Predchádzajúce výskumy ukázali, že naringín má vplyv na enzymatickú aktivitu v črevách, čím spomaľuje rozpad niektorých látok a tým pádom ich v krvi ostáva viac.“

Nuž a ak si dáme grapefruit ku káve, dôsledok bude nasledovný: „Konzumovanie grapefruitu, prípadne grapefruitového džúsu, môže predĺžiť pôsobenie kofeínu a súčasne zosilniť jeho účinky.“

Po grapefruite to s kávou neprežeňte

Zdroj píše aj o tom, že ak si človek nedá pozor, teoreticky sa vďaka grapefruitu môže do istej miery predávkovať.

„A okrem toho treba povedať, že vplyvy grapefruitového džúsu sú kumulatívne. To znamená, že ak budete piť grapefruitový džús spolu s liekmi (prípadne kofeínom, pozn. red.) v priebehu týždňa, táto interakcia bude na jeho konci silnejšia, ako bola na začiatku,“ dodáva EurekAlert!

Málo kávy + grapefruit = výhra?

Určite si teda dajte pozor na to, aby ste sa takto kofeínom nepredávkovali. Prípadne, ak máte k dispozícii len malé kávy a cítite, že kofeín vám nebude stačiť, podporte jeho účinok nejakým tým grapefruitom.

Ale pozor: neskôr bola publikovaná aj štúdia Tashy Ballardovej a Matthewa Vukovicha, podľa ktorých nemá grapefruit žiadny „významný vplyv na metabolizovanie kofeínu“. Takže aby sme prišli na to, ako to v skutočnosti je, si podľa všetkého budeme musieť počkať ešte na ďalšie výskumy a štúdie.

Grapefruit ku káve
Tak čo, máte odvahu vyskúšať to? (Foto: PxFuel)
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close