sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Čo sú to africké postele?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. februára 2022
africké postele
Share on FacebookShare on Twitter

Predstavte si krásnu posteľ s baldachýnom, ktorý vás počas pobytu v Afrike chráni pred moskytmi a ďalším hmyzom. Už ste si ju predstavili? Super. Tak tú predstavu môžete rýchlo dostať z hlavy. Africké postele sú niečo celkom iné. Sú to postele, na ktorých odpočívajú kávové čerešne.

Na fotkách z kávových fariem ste už pravdepodobne videli vyvýšené drevené rámy. Ich konštrukcia môže byť rôzna. Pri nedostatku miesta môžu byť poschodové a môžu byť umiestnené von na čerstvom vzduchu, ale aj v skleníku. Slúžia na optimálne sušenie kávových čerešní.

Africké postele slúžia na sušenie kávových čerešní

Len nedávno sa z farmy v Hondurase vrátil majiteľ pražiarne Coffeein Peter Szabó. Bolo by hriechom neopýtať sa ho na to, ako africké postele vlastne fungujú. Bol s touto „africkou“ vecou v Strednej Amerike vôbec v kontakte?

„Áno, mali ich tam,“ prikývol Peter Szabó v rozhovore pre Blog o káve a začal vysvetľovať: „Africké postele slúžia na to, aby sa káva sušila rovnomerne a aby k nej prúdil vzduch aj zdola. Tým sa zabráni plesniam a hnitiu.“

Peter Szabó a africké postele
Takto si Peter Szabó z Coffeeinu poprezeral africké postele na farme v Hondurase.

Africké postele nie sú liek na všetko

„Hlavne pri naturálnom a honey spracovaní kávy sú africké postele veľmi dobrým pomocníkom. Na zrne je totiž ešte veľa dužiny, ktorá je háklivá na plesne. Ani africké postele však nie sú liek na všetko; kávu treba počas sušenia pravidelne prehrabávať a dbať na to, aby sa sušila rovnomerne.“

Prečo sú niektoré africké postele jednoduché a niektoré aj poschodové? Má to vysvetlenie? „Ide tu hlavne o to, že keď majú viac úrovní, tak farmári ušetria priestor. Niektoré postele sú umiestnené von, niektoré sú v skleníkoch. To je ideálne na sušenie kávy spracovanej honey metódou.“

Konštrukcia afrických postelí

„Ich konštrukcia môže byť rôzna a vždy ide o to, ako si to nastavia jednotliví farmári. Najčastejšie ide o drevený rám so sitom na vrchu,“ dodal Peter Szabó.

Pre lepšiu predstavu sita na vrchu postelí odporúčame vygoogliť výraz „chicken wire“. Ide o pletivo podporujúce stabilitu vrchnej časti postelí. Slúži hlavne na to, aby sa plocha, na ktorej sa káva suší, pod ťarchou kávových čerešní neprehla.

Farmári majú v rukách niekoľko možností, ako toto všetko nastaviť. Buď si obstarajú pletivo s veľmi malými otvormi, cez ktoré kávové zrná neprepadnú, alebo na pletivo umiestnia PVC sieťovinu. Tá je na sušenie kávy optimálna.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Pozor na dážď

Nepriateľom procesu sušenia je dážď, ktorý by snahu farmárov zmaril. Ak sú kávové postele umiestnené pod holým nebom a nenachádzajú sa vo vyslovene suchom regióne, často sú doplnené malými konštrukciami. Na tie sa v prípade dažďa natiahne ochranná plachta.

Africké postele je potrebné postaviť na miesto s dobrým prístupom slnka. Ideálny je aj mierny svah, na ktorom je lepšie prúdenie vzduchu. Samozrejmosťou je potreba dobrého prístupu kvôli prehrabávaniu. No a africké postele by nemali byť v blízkosti reštaurácií alebo domácich zvierat, pretože kávové čerešne by do seba mohli naťahať neželané pachy.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
skladovanie kávy v mrazničke

Skladovanie kávy v mrazničke. Je to v poriadku?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL