piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Coffee Masters v Londýne: Aké šance má Slovák Rasťo Kasár?

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. septembra 2021
Rastislav Kasár a Coffee Masters

Rastislava Kasára čaká na konci septembra súťaž Coffee Masters v Londýne. Prezradíme vám, o čo tam pôjde. (Foto: Agostino Stefano)

Share on FacebookShare on Twitter

V Londýne sa v závere septembra uskutoční súťaž Coffee Masters 2021. Svoje sily si zmeria dvanásť baristov, ktorí budú musieť predviesť svoje schopnosti vo viacerých rôznorodých disciplínach. Zažiariť a zabojovať o odmenu vo výške 5 000 libier sa pokúsi aj talentovaný Slovák Rasťo Kasár, ktorý už takmer šesť rokov žije v Londýne.

„Študoval som na SOŠ Hotelových Služieb a Obchodu a práve prostredníctvom tejto školy som sa dostal aj ku káve,“ prezradil chlapík s prezývkou Rasty pre Blog o káve. „Škola nám ponúkala aj certifikované kurzy, ktoré boli akýmsi doplnkom k hlavným osnovám štúdia. Jedným z týchto kurzov bol aj baristický kurz, ktorý zastrešoval Stanislav Cibuľa.“

Kufor, ruksak a jednosmerná letenka

Káva bola pre mladíka pochádzajúceho z Banskej Bystrice veľkou neznámou, ale čosi ho k nej lákalo. „Asi hlavne myšlienka, že by som dokázal pripraviť niečo, čo si ľudia vážia nad zlato. Celý môj prístup ku káve sa postupom času a množstvom informácií, ktoré som získaval, menil. Formovali ho samozrejme aj ľudia, ktorých som na tejto ceste stretol.“

Rasťo Kasár sa potom presťahoval do spomínaného Londýna, kde sa podľa vlastných slov dostal ako „každý smrteľník“. Prebiehalo to pomerne zaujímavo. „Kúpil som si jednosmernú letenku a presťahoval som sa sem s jedným kufrom a ruksakom,“ usmial sa a pridal informáciu o tom, že následne začal pracovať v hoteli SAVOY v American Bare. „Tu som sa stal kolegom svetovo uznávaných barmanov Erika Lörincza a Martina Hudáka (obaja sú to Slováci, pozn. autora), ktorý sa v roku 2017 stal majstrom sveta v disciplíne Coffee in Good Spirits.“

„Počas môjho pôsobenia v American Bare dostal tento bar niekoľko ocenení. V priebehu niekoľkých mesiacov od okamihu, ako som tam začal pracovať, získal bar veľmi významnú cenu: Najlepší bar v rebríčku World’s 50 Best Bars,“ prezradil Rasťo.

Posilnenie miesta kávy v kokteilovom svete

Rasťo aktuálne študuje v druhom ročníku na univerzite v Greenwichi v odbore psychológia obchodu. Kávových súťaží má za sebou už viacero. Začínal s nimi na strednej škole, neskôr pridal aj účasti medzi seniormi.

„Najbližšia mi je kategória Coffee in Good Spirits, kde sa v podstate spájajú svety bartendingu, respektíve mixológie a kávy. Pointou je vytvoriť kávový kokteil, kde sa káva pozdvihne na stupeň veľmi vážnej ingrediencie. Káva je dnes jednou z menej používaných ingrediencií pri tvorbe moderných kokteilov, a to napriek tomu, že má veľmi rešpektovanú históriu. Vzniká tu priestor pre nové kreácie kávových kokteilov, ktorých hranice sa posúvajú v podstate denno-denne.“

Na Slovensku Rasťo v tejto kategórii v roku 2018 triumfoval a následne nás reprezentoval v Brazílii. O rok neskôr skončil na treťom mieste a v roku 2020 – už v Anglicku – skončil druhý.

Najkomplexnejšia a najzložitejšia súťaž

„Coffee Masters ponúka širšie preverenie baristických znalostí. Zahŕňa kategórie ako cupping, latté art, príprava signature cocktailov, previerku senzorických schopností ale aj hádanie pôvodu kávy alebo napríklad ukážku zručnosti pri objednávke pozostávajúcej z desiatich teplých nápojov v časovom limite. V Londýne sa súťaž koná každoročne, a to spravidla počas London Coffee Festival. Okrem toho sa koná aj v New Yorku a Los Angeles. Budeme dvanásti a čaká nás osem kôl. Pôjde o najkomplexnejšiu a najzložitejšiu súťaž, akej som sa kedy zúčastnil.“

Všetci súťažiaci museli najskôr natočiť dvojminútové video z prípravy svojho „signature drinku“ na báze kávy. „Úlohou videa bolo ukázať profesionalizmus, ale aj vášeň pre kávu,“ poznamenal Rasťo Kasár. „Príprava drinkov pred ľuďmi mne osobne nie je cudzia, čo mi podľa mňa veľmi pomohlo. Prvým krokom teda bolo natočenie videa, aby porota (Rasťo použil slovo „judges“, pozn. autora) následne rozhodla, kto dostal email s gratuláciou a kto nie. Ja som mal to šťastie.“

Aké resty má Rasty?

Silnou stránkou nášho reprezentanta môže byť spomínaná príprava drinkov pred zrakom hostí, ale podľa Rasťa by mu mohol pomôcť aj jeho zmysel pre pohostinnosť. „Je to veľmi dôležitá kolónka, ktorú musia porotcovia ohodnotiť. Ide o očný kontakt, narábanie s jiggerom, vysvetlenie drinku ako takého a jeho samotná príprava. V tomto si naozaj verím, no ako býva dobrým zvykom, veci skrátka nemusia vždy ísť podľa očakávaní a predstáv.“

„Na druhej strane musím povedať, že v každej disciplíne mám aj resty, ale to je v poriadku, pretože resty máme všetci. Celkovo je to veľmi férová súťaž a porotcovia chápu, že každý bude excelovať v niečom inom. V konečnom dôsledku hľadajú niekoho, kto má zo všetkého trochu, respektíve v súčte dosť na to, aby sa stal víťazom,“ skonštatoval Rasty.

Rasťo Kasár a dobré šance na 5 000 libier

Svoje šance na úspech hodnotí slovenský talent ako „relatívne vysoké“. Odvíjajú sa od úsilia, ktoré baristi investujú do prípravy a on sám cíti, že pre svoje napredovanie robí veľmi veľa. Nechce nič podceniť a vie, že všetko, čo sa naučí, bude môcť v budúcnosti mnohokrát zúročiť.

„Odmenou za prvé miesto je 5 000 libier. Je to veľmi slušný obnos peňazí, ale pre mňa je najdôležitejšia práve samotná príprava. V relatívne krátkom čase na sebe musím zamakať a inak by som sa k takémuto intenzívnemu tréningu asi nedokopal. Už túto prípravu považujem za výhru. Super je aj to, že tam budem môcť byť, budem to môcť vidieť, skúsiť, budem môcť stretnúť zaujímavých ľudí, zviditeľniť sa a získať rešpekt medzi kolegami baristami. Toto je veľmi lákavé. Ale áno, aj tie peniaze by som mal na čo využiť,“ zasmial sa Rasťo Kasár na záver rozhovoru pre Blog o káve.

PS: Rastyho sledujte na Instagrame @kasar_rastislav.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Rastislav Kasárrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Brad Pitt a De'Longhi

De’Longhi má nového ambasádora, Brad Pitt spustil kampaň Perfetto

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL