Exkluzívne

Coffee Masters v Londýne: Aké šance má Slovák Rasťo Kasár?

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

V Londýne sa v závere septembra uskutoční súťaž Coffee Masters 2021. Svoje sily si zmeria dvanásť baristov, ktorí budú musieť predviesť svoje schopnosti vo viacerých rôznorodých disciplínach. Zažiariť a zabojovať o odmenu vo výške 5 000 libier sa pokúsi aj talentovaný Slovák Rasťo Kasár, ktorý už takmer šesť rokov žije v Londýne.

„Študoval som na SOŠ Hotelových Služieb a Obchodu a práve prostredníctvom tejto školy som sa dostal aj ku káve,“ prezradil chlapík s prezývkou Rasty pre Blog o káve. „Škola nám ponúkala aj certifikované kurzy, ktoré boli akýmsi doplnkom k hlavným osnovám štúdia. Jedným z týchto kurzov bol aj baristický kurz, ktorý zastrešoval Stanislav Cibuľa.“

Kufor, ruksak a jednosmerná letenka

Káva bola pre mladíka pochádzajúceho z Banskej Bystrice veľkou neznámou, ale čosi ho k nej lákalo. „Asi hlavne myšlienka, že by som dokázal pripraviť niečo, čo si ľudia vážia nad zlato. Celý môj prístup ku káve sa postupom času a množstvom informácií, ktoré som získaval, menil. Formovali ho samozrejme aj ľudia, ktorých som na tejto ceste stretol.“

Rasťo Kasár sa potom presťahoval do spomínaného Londýna, kde sa podľa vlastných slov dostal ako „každý smrteľník“. Prebiehalo to pomerne zaujímavo. „Kúpil som si jednosmernú letenku a presťahoval som sa sem s jedným kufrom a ruksakom,“ usmial sa a pridal informáciu o tom, že následne začal pracovať v hoteli SAVOY v American Bare. „Tu som sa stal kolegom svetovo uznávaných barmanov Erika Lörincza a Martina Hudáka (obaja sú to Slováci, pozn. autora), ktorý sa v roku 2017 stal majstrom sveta v disciplíne Coffee in Good Spirits.“

„Počas môjho pôsobenia v American Bare dostal tento bar niekoľko ocenení. V priebehu niekoľkých mesiacov od okamihu, ako som tam začal pracovať, získal bar veľmi významnú cenu: Najlepší bar v rebríčku World’s 50 Best Bars,“ prezradil Rasťo.

Posilnenie miesta kávy v kokteilovom svete

Rasťo aktuálne študuje v druhom ročníku na univerzite v Greenwichi v odbore psychológia obchodu. Kávových súťaží má za sebou už viacero. Začínal s nimi na strednej škole, neskôr pridal aj účasti medzi seniormi.

„Najbližšia mi je kategória Coffee in Good Spirits, kde sa v podstate spájajú svety bartendingu, respektíve mixológie a kávy. Pointou je vytvoriť kávový kokteil, kde sa káva pozdvihne na stupeň veľmi vážnej ingrediencie. Káva je dnes jednou z menej používaných ingrediencií pri tvorbe moderných kokteilov, a to napriek tomu, že má veľmi rešpektovanú históriu. Vzniká tu priestor pre nové kreácie kávových kokteilov, ktorých hranice sa posúvajú v podstate denno-denne.“

Na Slovensku Rasťo v tejto kategórii v roku 2018 triumfoval a následne nás reprezentoval v Brazílii. O rok neskôr skončil na treťom mieste a v roku 2020 – už v Anglicku – skončil druhý.

Najkomplexnejšia a najzložitejšia súťaž

„Coffee Masters ponúka širšie preverenie baristických znalostí. Zahŕňa kategórie ako cupping, latté art, príprava signature cocktailov, previerku senzorických schopností ale aj hádanie pôvodu kávy alebo napríklad ukážku zručnosti pri objednávke pozostávajúcej z desiatich teplých nápojov v časovom limite. V Londýne sa súťaž koná každoročne, a to spravidla počas London Coffee Festival. Okrem toho sa koná aj v New Yorku a Los Angeles. Budeme dvanásti a čaká nás osem kôl. Pôjde o najkomplexnejšiu a najzložitejšiu súťaž, akej som sa kedy zúčastnil.“

Všetci súťažiaci museli najskôr natočiť dvojminútové video z prípravy svojho „signature drinku“ na báze kávy. „Úlohou videa bolo ukázať profesionalizmus, ale aj vášeň pre kávu,“ poznamenal Rasťo Kasár. „Príprava drinkov pred ľuďmi mne osobne nie je cudzia, čo mi podľa mňa veľmi pomohlo. Prvým krokom teda bolo natočenie videa, aby porota (Rasťo použil slovo „judges“, pozn. autora) následne rozhodla, kto dostal email s gratuláciou a kto nie. Ja som mal to šťastie.“

Aké resty má Rasty?

Silnou stránkou nášho reprezentanta môže byť spomínaná príprava drinkov pred zrakom hostí, ale podľa Rasťa by mu mohol pomôcť aj jeho zmysel pre pohostinnosť. „Je to veľmi dôležitá kolónka, ktorú musia porotcovia ohodnotiť. Ide o očný kontakt, narábanie s jiggerom, vysvetlenie drinku ako takého a jeho samotná príprava. V tomto si naozaj verím, no ako býva dobrým zvykom, veci skrátka nemusia vždy ísť podľa očakávaní a predstáv.“

„Na druhej strane musím povedať, že v každej disciplíne mám aj resty, ale to je v poriadku, pretože resty máme všetci. Celkovo je to veľmi férová súťaž a porotcovia chápu, že každý bude excelovať v niečom inom. V konečnom dôsledku hľadajú niekoho, kto má zo všetkého trochu, respektíve v súčte dosť na to, aby sa stal víťazom,“ skonštatoval Rasty.

Rasťo Kasár a dobré šance na 5 000 libier

Svoje šance na úspech hodnotí slovenský talent ako „relatívne vysoké“. Odvíjajú sa od úsilia, ktoré baristi investujú do prípravy a on sám cíti, že pre svoje napredovanie robí veľmi veľa. Nechce nič podceniť a vie, že všetko, čo sa naučí, bude môcť v budúcnosti mnohokrát zúročiť.

„Odmenou za prvé miesto je 5 000 libier. Je to veľmi slušný obnos peňazí, ale pre mňa je najdôležitejšia práve samotná príprava. V relatívne krátkom čase na sebe musím zamakať a inak by som sa k takémuto intenzívnemu tréningu asi nedokopal. Už túto prípravu považujem za výhru. Super je aj to, že tam budem môcť byť, budem to môcť vidieť, skúsiť, budem môcť stretnúť zaujímavých ľudí, zviditeľniť sa a získať rešpekt medzi kolegami baristami. Toto je veľmi lákavé. Ale áno, aj tie peniaze by som mal na čo využiť,“ zasmial sa Rasťo Kasár na záver rozhovoru pre Blog o káve.

PS: Rastyho sledujte na Instagrame @kasar_rastislav.

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close