štvrtok, 19 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Coffee snob paradox: Stávajú sa z nás kávoví snobi?

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. septembra 2022
Coffee Snob Paradox
Share on FacebookShare on Twitter

„Keď raz ochutnáš lepšiu kávu, k tej predtým sa už vrátiť nevieš.“ Toto tvrdenie mi v hlave vŕta už dlho a absolútne sa s ním stotožňujem. A v podstate na dennej báze od vás dostávam správy (píšte mi na IG @ladislavkiraly), ktorými potvrdzujete, že ste na tom rovnako. Ochutnali ste lepšiu kávu a neska vám odrazu nechutí. Ba dokonca páchne. Toto je coffee snob paradox.

Zhoršuje sa to

Keď vás zlomím a ochutnáte lepšiu kávu, bude to prebiehať takto: najskôr vám prestane chutiť instantná káva, následne vám bude odporné aj všetko, čo nájdete v bežných obchodoch – teda komoditná káva – a po chvíli vám nebude stačiť ani 90% bežných kaviarní. Budete si posúvať svoju internú latku, ktorú už nedokážete podliezť.

Zľakol som sa

Okamih ľaku u mňa nastal po absolvovaní festivalov v Bratislave a Piešťanoch. Domov som prišiel strašne rozmaznaný a odrazu som nenašiel potešenie ani vo veľmi dobrých kávach, ktoré tu mám. Lebo nemám kávovar za 20 000 a nemám ani takú vodu ako na festivale. Niečo tomu chýbalo.

Kde to skončí?

Začal som sa sám seba pýtať: čo ak to bude takto pokračovať donekonečna? Kde to skončí? Nebudem môcť piť žiadnu kávu okrem nejakých exkluzívnych špecialitiek za desiatky eur? Tieto pálčivé otázky som vzápätí položil chlapíkovi, ktorý pije výberovku už osem rokov a je jedným z našich najuznávanejších odborníkov.

Coffee snob paradox

„Ja to volám coffee snob paradox,“ povedal mi Alex. „U mňa sa tento pocit naplno usadil po prvom porotcovaní majstrovstiev sveta, čo je samozrejme úplný extrém. Celkovo platí, že na dobré sa ľahko zvyká a vyzerá to tak, že kto sa prepije k svetlejšiemu praženiu, naspäť sa už vrátiť nevie.“

Nadhľad nad paradoxom

Opýtal som sa aj na to, či to platí na každého človeka. „Nie, to by som nepovedal. Podľa mňa sa to nedeje úplne u každého. A ani ja v tom nie som až po uši. Mám totiž pocit, že čím dlhšie sa káve venujem, tým väčší nadhľad nad týmto paradoxom získavam. Teraz som dostal zle pripravené, vodnaté a tmavo pražené doppio, no deň mi to nepokazilo.“

Realita bežného života

Alex priznal, že hlavne na šampionátoch, súťažiach alebo festivaloch sa človek môže rýchlo pokaziť, ale domov by si to so sebou priniesť nemal. „Počas roka musím svoje pocity držať v realite bežného života a radového konzumenta. Nedá sa stále piť len najlepšia káva.“

Bufet vs Michelin

Zaujímavé bolo nasledujúce prirovnanie. „Cestu od bežnej kávy k výberovej by som prirovnal k prejdeniu zo staničného bufetu do michelinskej reštaurácie. Nie každý to zvládne a nie každý to chce. Ale ak niekto príliš často jedáva v michelinke, stratí kontakt s realitou,“ dodal Alex.

Ako ste na tom vy?

Ak dám na Alexove slová, tak to vyzerá tak, že som práve začal strácať kontakt s realitou. A ako ste na tom vy? Pociťujete na sebe paradox kávového snoba? Nechutia vám kávy, ktoré vám predtým chutili? Dajte mi vedieť! A kliknite si aj na black.xyz, kde o tom Alex uverejnil blog.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávový bloger
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávové gule

Kávové gule: Prevratná novinka, ktorá chce nahradiť kapsule

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL