Coffeein nasadil 300-eurovú kávu: Prezradíme vám, ako ju získate zadarmo
Chcete sa dotknúť skutočného kávového neba? Pražiareň Coffeein pre vás pripravila kávovú limitku, aká tu ešte nebola. Kilo kávy Kolumbia Maragesha 90+ totižto stojí neuveriteľných 300 eur. Avšak preto, aby mohol takto raritnú kávu ochutnať skutočne každý, ju Coffeein nabalil do malých 20-gramových balíčkov po šesť eur. A pozor, ak na ich eshope nakúpite za viac než 39 eur a do poznámky napíšete “prosím si marageshu” do objednávky vám ju pribalia úplne zadarmo.
Neviete sa dočkať? Poďte ju ochutnať spolu so mnou.
Môj tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť akciu ŠŤASTNÉ A KÁVOVÉ.
Luxus
Maragesha ma zaujala už na prvý dojem. V Coffeeine ju zabalili do luxusne pôsobiaceho, no veľmi kompaktného balenia, ktoré obsahuje všetky potrebné informácie o káve. Vo vnútri sa nachádza malý balíček vákuovo balenej kávy, vďaka čomu si zrnká udržia kvalitu po dlhú dobu.
Kríženec dvoch odrôd
Maragesha je veľmi zaujímavá odroda. Vznikla krížením dvoch odrôd – maragogype a gesha, podľa ktorých získala aj svoje pomenovanie. Ako už možno viete, gesha je najkvalitnejšou a zároveň najdrahšou odrodou kávy, akú dnes poznáme. Maragogype je zase zaujímavé svojimi obrovskými zrnami, ktoré si určite všimnete aj vo vákuovo zabalenom balíčku.
Túto konkrétnu kávu vypestoval známy farmár Felipe Arcila. Felipe a jeho rodina sa vo svete kávy radia medzi najpokrokovejších farmárov a producentov. Ich farmy sa rozprestierajú v regióne Quindio v Kolumbii. Vlastnia niekoľko fariem, no tie najkvalitnejšie kávové loty pochádzajú z farmy menom Jardines del Eden. Presne tu, v nadmorskej výške 2050 metrov nad morom, vznikla aj Maragesha od Coffeeinu.
Jej zrná boli zozbierané ručne a na vrchole zrelosti, aby následne putovali do spracovateľskej stanice. Tam podstúpili spracovanie označené ako “Natural EF2”. Za slovom “natural” sa skrýva proces sušenia čerešní vcelku, a teda spolu s dužinou a šupkou. Skratka EF2 označuje proces dvojitej predĺženej fermentácie (Extended Fermentation 2). Tá naštartuje mikrobiálne procesy, vďaka čomu v čerešniach kávovníka vzniknú zaujímavé chute.
Tona práce v dvadsiatich gramoch kávy
Spracovaná káva sa následne dostane do Európy, kde čaká na svojho kupcu. Coffeeinu sa z nej podarilo kúpiť 24 kilogramov zelenej kávy, ktorá pražiareň vyšla na 2 400 eur. Pri pražení sa následne odparí cca 20 % tejto hmotnosti a do vzduchu sa tak vyparia stovky eur.
Pražiar a majiteľ Peter Szabó kávu upražil pracne na 100-gramovej pražičke a spolu s kolegyňou a partnerkou Ivkou ju ručne zavákuovali a zabalili do štýlového balenia. Za zdanlivo malým balíčkom kávy sa tak skrýva obrovské množstvo práce farmárov v Kolumbii a členov pražiarne Coffeein.
Káva je mimochodom napražená na filter, preto vytiahnite svoje Hario V60 a poďte ju so mnou ochutnať.
Príprava
Priznám sa, že k príprave Kolumbie Maragesha som pristupoval s veľkým rešpektom a pokorou. Predsa len, do rúk sa mi dostalo len 40 gramov tejto raritky. Od Peťa som dostal tip na recept, ktorý môžete nájsť na webe Coffeeinu, priamo na stránke venovanej tejto káve. Od tohto receptu som sa odpichol, no použil som o niečo hrubšie mletie. Mám skúsenosť, že moje zalievanie je o niečo pomalšie, a voda tak kávou preteká dlhšie. Preto vám prikladám recept, ktorý som použil.
Recept Maragesha Hario V60
20g kávy na 300g vody
29 klikov na comandante
Voda prefiltrovaná cez BWT zohriata na 95 stupňov
0:00 – 0:30 do 50g
0:30 – 0:40 do 110g
0:40 – 0:50 do 180g
0:50 – 1:00 do 250g
1:00 – 1:10 do 300g
Celkový čas extrakcie 2:20 až 2:30
Absolútna harmónia chutí
Môj predpoklad sa naplnil a mletie som trafil. S celkovým časom extrakcie som sa zmestil do dvoch minút a tridsiatich sekúnd, presne tak, ako to pražiar zamýšľal. Pri zalievaní som stihol postrehnúť veľmi zaujímavú vôňu pripomínajúcu citrónovú trávu a kvetiny. Samotný filter už však voňal skôr ako marhule a med.
No a ako chutil? Neskutočne čisto a sladko. Keby som nevedel, že ide o kávu s predĺženou fermentáciou, nikdy by som to nebol povedal. Takéto kávy sú často výrazne acidné, ostré a alkoholové. Tu však nie je ani náznak ostrosti. Káva je lahodná a zamatovo hladká. Všetky chute sú v absolútnej rovnováhe. Za tepla v nej pocítite sladké marhule, vanilku a rooibos. Chladnutím sa objavia hrušky a citrónová tráva. Telo je stredne ťažké a dochuť dlhá, kvetinová. Akoby ste mali v ústach luxusný produkt, ktorý nemá chybu.
Avšak rád by som poznamenal, že takúto kávu musíte vedieť oceniť. Na prvý dojem sa totižto nejedná o nič, z čoho by vám uletel dekel až na mesiac. Až po druhom či treťom dúšku si uvedomíte, aká harmónia chutí sa vám rozložila na jazyku. Práve v tom je čaro a hodnota tejto kávy.
Trik, ako kávu dostať zadarmo
Kávu Kolumbia Maragesha nájdete na eshope coffeein.sk, pričom pôvodnú cenu 6€ za 20 gramov môžete znížiť použitím zľavového kódu BLOGOKAVE10. Ku káve sa môžete dostať aj vďaka nákupu nad 39€ a poznámke “prosím si marageshu” – v takomto prípade ju dostanete aj zadarmo, ale len do vypredania zásob.