pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Coffeein nasadil nový zber od Mariána Takáča: Štyri spracovania tej istej kávy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. júna 2024
Coffeein Vietnam Lang Biang 2024
Share on FacebookShare on Twitter

Štyri odlišné kávy vypestované tými istými farmármi a spracované slovenským farmárom a spracovateľom Mariánom Takáčom. Presne také sú vietnamské novinky od pražiarne Coffeein. Vďaka kooperácii slovenskej pražiarne a slovenského producenta kávy žijúceho v juhovýchodnej Ázii môžete ochutnať štyri rovnaké, a predsa veľmi odlišné loty skvelej vietnamskej výberovky.

V čom sa kávy Vietnam Lang Biang líšia?

Kľúčovým faktorom, ktorý dodal jednotlivým kávam odlišné chute, je ich spracovanie. Spracovanie kávy je proces, ktorý prepája zber zrelých kávových čerešní a export hotového zeleného zrna k pražiarom. Zahŕňa niekoľko krokov, ktoré sa líšia v závislosti od typu spracovania. Vďaka týmto krokom môžu farmári a spracovatelia vyzdvihnúť prirodzené chute obsiahnuté v káve alebo jej naopak dodať grády a obohatiť ju o zaujímavé funky chuťové tóny. 

Práve spracovanie je jedným z faktorov, ktorý vo svojej šálke pocítite najvýraznejšie. Ochutnávka tej istej kávy spracovanej štyrmi rôznymi metódami tak môže byť veľmi zaujímavý a poučný zážitok. Preto sa dlho neprechádzajme okolo horúcej kaše a poďme na ochutnávku štyroch “Vietnamov” od Coffeeinu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Slovenská pražiareň kávy (@coffeein_sk)

Poznámka: V Coffeeine pre vás všetky štyri kávy napražili v dvoch stupňoch praženia. Svetlé praženie sa hodí viac na prípravu filtrovanej kávy, zatiaľ čo stredné praženie si vychutnáte viac vo forme espressa. V tomto článku sme pre vás ochutnali svetlejšie praženie.

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10. Kávy od Mariána Takáča nájdete ako Vietnam Lang Biang.

Vietnam Lang Biang Double Washed

Najčistejším a najľahším lotom z vietnamských noviniek je káva spracovaná mokrou metódou – konkrétne dvojitým premytím. Pri tomto spracovaní sa zozbierané čerešne zbavia všetkých semenných obalov a kávovníkové zrno (kôstky čerešne) sa suší úplne očistené. Vďaka tomu sa káva vyznačuje ľahším telom a jemnými chuťami. Na druhej strane sú chute tejto kávy veľmi jasné, transparentné a vyvážené. Pri príprave pocítite ľahkú ovocnú a sladkú vôňu, ktorá sa pretaví aj do chutí filtrovanej kávy. Tým bude dominovať mliečna čokoláda, jemné bobuľové a citrusové ovocie (pomaranč, grep a broskyňa) a kvetiny (najmä baza a jazmín). 

Pri príprave premytého Vietnamu sa zamerajte na dve veci. Prvou je pomer namletej kávy a použitej vody. Vďaka pomeru 1:15 dosiahnete príjemnú štruktúru a intenzitu chutí. Druhým faktorom, na ktorý sa zamerajte, je vyššia teplota vody. Premyté kávy si často vyžadujú vyššiu mieru extrakcie. Pri tomto lote sa nám osvedčilo 96 stupňov Celzia, ktoré viedli k výraznej sladkosti a kvetinovosti. Kompletný recept so všetkými parametrami nájdete v závere článku.

Coffeein Vietnam Lang Biang Double Washed 2024

Vietnam Lang Biang Pink Honey

Metóda Pink Honey je zaujímavou variáciou klasického Honey spracovania. Ešte pred odstránením šupky z kávovníkových čerešní podstúpia celé čerešne krátku fermentáciu za prístupu kyslíka. Následne sa pomocou mokrého mlynu zbavia vrchných semenných obalov. Na zrnkách tak ostane časť dužiny, ktorá je sfarbená jemne do ružova. V ďalšom kroku sa zrnká sušia spolu s dužinou, ktorá ovplyvňuje výslednú chuť kávy.

Vôňa aj chute tohto lotu sú výrazne sladké. Už pri otvorení balíčka sa v myšlienkach presuniete do továrne na čokoládu. Čokoláda je výrazná aj v samotnej chuti, v ktorej sa strieda so zrelým bobuľovým ovocím. Telo kávy je plné, sirupové a štruktúra veľmi príjemná. Pri príprave odporúčame pomer 1:16, teplotu vody 92 stupňov Celzia a stredne jemné mletie.

Coffeein Vietnam Lang Biang Pink Honey 2024

Vietnam Lang Biang Extended Natural

Podobne ako pri metóde Pink Honey, predchádza takzvanej predĺženej naturálnej metóde krátka fermentácia. Fermentáciu strieda umytie čerešní čistou vodou a sušenie čerešní vcelku. Pri pomalom sušení celých čerešní vplýva prítomnosť semenných obalov na chuť samotného kávovníkového zrna. Tie mu dodávajú vyššiu komplexnosť chutí, výraznú sladkosť a plné telo. Vďaka tomu sa čerstvé ovocie z predošlých lotov zmení na sladučké sušené ovocie (hlavne hrozienka a sušené citrusy) doplnené o sladkosť trstinového cukru a karamelu.

Podobne, ako pri metóde Pink Honey, je táto káva plná sladkých chutí a jej telo je krásne sirupové. Preto odporúčame využiť rovnaký recept s jemne upravenou hrúbkou mletia.

Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural 2024

Vietnam Lang Biang Anaerobic Natural

Najodvážnejší a najuletenejší lot od Mariána Takáča je spracovaný metódou Anaerobic Natural. Zozbierané čerešne sú umiestnené do nádob bez prístupu kyslíka, kde začnú kontrolovane fermentovať. Marián túto kávu fermentoval po dobu 36 hodín, vďaka čomu dosiahol ideálnu intenzitu funky chutí. 

Anaeróbnu fermentáciu vystriedalo premytie studenou vodou a následné sušenie celých čerešní. Fermentované semenné obaly výrazne ovplyvnia výsledné chute kávovníkového zrna. Už vo vôni rozoznáte tóny tropického džúsu a medu. V chuti nájdete ananás a mango, ktoré sa zahrajú s vašimi chuťovými pohárikmi a rozjasnia všetky zmysly. Tento lot sa vyznačuje vysokou aciditou a vysokou sladkosťou. Telo kávy je sirupové a dochuť dlhotrvajúca a svieža. 

Prípravu anaeróbne fermentovaného lotu sprevádzajú silné aromatické zážitky. Rovnako ako aróma, aj chute kávy sú veľmi intenzívne. Preto siahnite po väčšom množstve vody v pomere 1:17 k namletej káve (teda 17:1). Zaexperimentujte s nižšou teplotou vody (85 stupňov Celzia) a káva sa zmení na ovocný džús.

Coffeein Vietnam Lang Biang Anaerobic Natural

Recepty pre štyri vietnamské kávy

Double Washed Hario V60

20 g —> 300 ml (96°C)
25 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “druhý blooming”)
1:00 – 1:40 180 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:30

Coffeein Vietnam Lang Biang Double Washed 2024 - zalievanie kávy

Pink Honey V60

20 g —> 320 ml (92°C)
21 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 120 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 140 ml (nálev do stredu a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45

Coffeein Vietnam Lang Biang Pink Honey 2024 - zalievanie kávy

Extended Natural V60

20 g —> 320 ml (92°C)
22 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 120 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 140 ml (nálev do stredu a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45

Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural - filtrovaná káva

Anaerobic Natural

20 g —> 340 ml (85°C)
18 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 120 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 160 ml (nálev do stredu a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 3:00

Coffeein Vietnam Lang Biang Anaerobic Natural 2024 - hotová filtrovaná káva

Zaujal vás niektorý z “Vietnamov” od pražiarne Coffeein a Mariána Takáča? Alebo chcete objavovať vplyv metód spracovania a najradšej by ste vyskúšali všetky štyri?

V oboch prípadoch pri nákupe cez eshop www.coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a vietnamskú expedíciu si užijete o niečo lacnejšie. Kávy nájdete ako Vietnam Lang Biang.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: CoffeeinMarián Takáč
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Go bananas od Goriffee - titulná fotka

Go Bananas: Šialená káva od Goriffee

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL