Exkluzívne

Coffeein oslavuje 11 rokov: S ponukou, akú nemá žiadna iná pražiareň kávy

Slovenská pražiareň kávy Coffeein oslavuje 11 rokov. Jej zakladateľ a majiteľ Peter Szabó so svojím tímom neprestáva udivovať a firma zo Šiah si razí cestu medzi slovenskú špičku. Neustále sa zlepšuje a do svojej ponuky pridáva ďalšie a ďalšie zaujímavé typy káv.

Aktuálnu ponuku káv nájdete na webovej stránke www.coffeein.sk. Pri nákupe využite zľavový kód COFFEEIN11 a ušetríte 11 percent.

„Začínal som tak, že som ani nevedel, koľko mililitrov má espresso,“ zasmial sa Peťo Szabó v rozhovore pre Blog o káve. „Vlastne som nedokázal pochopiť, že nápoj môže mať len 30 mililitrov. Myslel som si, že je to chyba v článku, ktorý som vtedy čítal. Z toho je zrejmé, že som prešiel cestou plnou učenia a všetko, čo som sa naučil, sa teraz snažím odovzdávať zákazníkom.“

Kávový fanatik a rekordný rok

Dnes je z Peťa uznávaný odborník, ktorému sa otvárajú zaujímavé možnosti. Čím je jeho pražiareň silnejšia, tým lákavejšie kúsky si môže dovoliť. „Som kávový fanatik a rád ochutnávam nové a zaujímavé kávy. Na to, aby som to mohol robiť, potrebujem určitý kapitál. Len tak si totiž kávu dokážem kúpiť. A keď spojím viac podobných fanatikov, tak spoločne získame dostatok kapitálu na kupovanie a ochutnávanie nových káv. Toto je pre mňa COFFEEIN.“

„Ja sa vnímam ako predseda tohto pomyselného klubu a mojou úlohou je zodpovednosť za výber káv. Možnostiam napomáha skutočnosť, že stále rastieme a rok 2022 pre nás bude opäť rekordný. Tak azda sa uberáme smerom, ktorý slovenskému kávičkárovi chutí.“

Kávy, aké na náš trh ešte nikto nepriniesol

„Nechcem, aby to vyznelo zle, ale podľa mňa sme v roku 2022 na Slovensko priniesli – a ešte len prinesieme – také kávy, aké to na našom trhu ešte nikto nedokázal. Rozbehli sme veľa direct trade spoluprác, prinášame rôzne experimentálne kávy a súčasne aj klasické spracovania od drobných farmárov. Výberová káva je našťastie neskutočne pestrá a zaujímavá. Často hovorím, že je to nekonečný vesmír chutí. Tento vesmír chcem objavovať a aj preto ročne do našej ponuky pridáme okolo 40 rôznych výberoviek,“ rozhovoril sa Peťo Szabó.

Keď sme položili otázku týkajúcu sa plánov pre ďalších 11 rokov, Peter len zopakoval to, čo už spomínal. Jednoducho chce pokračovať v hľadaní skvelých káv a deliť sa o ne so zákazníkmi. Iné plány a víziu nemá, toto je základ. „Okrem toho by som chcel viac cestovať a spoznávať farmárov. Ich príbehy predstavovať našim zákazníkom a dávať im ochutnávať ich kávy.“

Zlé a dobré kroky histórie Coffeeinu

V priebehu dlhej cesty prišli samozrejme aj chyby. „Všetky ma však nejakým spôsobom formovali a zo všetkých som si niečo odniesol,“ zareagoval P. Szabó. „Keď sa tak poobhliadnem, z podnikateľského hľadiska ma mrzí to, že som počas covidu nevyťažil viac z ecommerce trhu. Vôbec som neriešil eshop a všetky svoje sily som venoval udržaniu kaviarne v Bratislave. Ak by som toto množstvo energie dal do eshopu, tak sme dnes mohli pražiť aj tri tony mesačne. Ale veľa som sa pri tom naučil, takže všetko je ako má byť.“

Bratislavská kaviareň Coffeeinu bola stratová a nedávno definitívne zatvorila svoje dvere. Peťo to dnes hodnotí ako veľmi správny krok. „Ale každý deň pridám aspoň jeden ďalší dobrý krok. Môžem povedať, že nikdy neprišiel taký krok, ktorý by ma raketovo vystrelil. Idem krok po kroku a Coffeein budujem ako dom. Pekne od základov. Najdôležitejšie je pre mňa neustále vzdelávanie sa, a to jednak v káve, ale aj v marketingu. Nestačí mať skvelú kávu a skvelo ju pražiť, keď ju potom nedokážeš predať. A takisto nestačí byť najlepším marketérom, pretože zlú kávu predáš len raz.“

Kávová ponuka snov

Coffeein má aktuálne vo svojej ponuke najlepšie kávy, akými kedy disponoval. „A súčasne môžem potvrdiť, že ich vieme aj najlepšie pražiť. V priebehu posledných mesiacov som intenzívne pracoval na tom, aby sme z nich dokázali dostať ešte viac.“

A ktoré kávy sú tie najlepšie a najunikátnejšie? „Máme tri metódy spracovania geishe z Hondurasu, tri metódy spracovania Vietnamu od slovenského farmára Mariána Takáča, máme tri experimentálne metódy spracovania Guatemaly, máme brutálne fermentovanú Ugandu, ktorá vyhrala regionálny cupping. Máme naturálne spracovanú single farm heirloom z Etiópie, máme veľmi sladkú naturálnu Burundi.“

„Spomenul by som aj to, že na ceste máme dve rôzne Kene, ktoré sme získali ako direct trade a jednu fermentovanú Etiópiu, o ktorej som dávnejšie písal, že je to najlepšia káva, akú som kedy mal. Práve nám dorazili veci od Luku Ondrišáka z Indonézie, konkrétne suché a mokré spracovanie, zrná sú úplne brutálne a voňavé. Onedlho príde naturálna Kostarika z ďalšej direct trade spolupráce od pána Bányaiho. To je mimochodom maďarský vinár, ktorý sa presťahoval do Kostariky a začal robiť kávu. Takisto brutálny príbeh.“

Ponuka, akú nemá žiadna iná pražiareň

„Myslím si, že takúto bohatú ponuku nemá žiadna slovenská pražiareň výberovej kávy. A nie sú to naše kávy, sú to vaše kávy, ktoré môžete ochutnávať spolu s nami. Pridám ešte jednu dobrú správu: to som spomínal len výberovky. O klasických zmesiach a arabikách sa asi ani nemusíme baviť. To je dnes už štandard,“ dodal Peťo Szabó pre Blog o káve.

Aktuálnu ponuku káv nájdete na webovej stránke www.coffeein.sk. Pri nákupe využite zľavový kód COFFEEIN11 a ušetríte 11 percent.

Všetko najlepšie, Coffeein!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close