Predstavujeme nové kávy

Coffeein predstavil nadupané novinky zo Sumatry, o pár dní za nimi vycestujeme

Dokonalé načasovanie. Tieto slová vystihujú predstavenie dvoch nových káv od pražiarne Coffeein. Kávy Sumatra Aceh Washed a Sumatra Aceh Natural vypestoval farmár Hendra a jeho kolegovia z regiónu Aceh nachádzajúceho sa na severe ostrova Sumatra.  A presne tam sa o niekoľko dní spolu s pražiarňou Coffeein vydávam. Dnes vám teda predstavím kávy, ktoré už o niekoľko dní uvidím priamo na farmách, kde vyrástli.

Môj tip: O priebehu indonézskeho tripu vás budeme informovať na webe blogokave.sk, ale aj na instagramových kontách @blogokave a @chlorofilip.

Sumatra Aceh Washed a Natural od Coffeeinu - obaly

Farmár Hendra a jeho skvelé kávy

Farmár Hendra je taká malá sumatranská superstar. Svoju kávovú produkciu každý rok posúva na nový level a zúčastňuje sa pestovateľských súťaží, kde sa so svojimi kávami umiestňuje na popredných priečkach. S pražiarňou Coffeein spolupracuje už niekoľko rokov, vďaka čomu sa jeho produkty ocitli u mnohých z vás. 

Túto jeseň vám Coffeein prináša dve kávy zo Sumatry, ktoré sa líšia len v metóde, ktorou boli spracované. Čerešne Sumatry Aceh Washed boli pred sušením zbavené šupiek a dužiny. Hendra a jeho zamestnanci tak sušili očistené zrno kávovníka, vďaka čomu káva preukáže svoj čistý, ničím nerušený potenciál. 

Druhý lot, ktorý si na coffeein.sk môžete zakúpiť, je spracovaný metódou natural. Čerešne sú sušené vcelku (so šupkou a dužinou). Počas sušenia do seba zrno natiahne hromadu chutí, ktorá je ukrytá v jeho semenných obaloch. Tento lot si na Sumatre vyslúžil veľký obdiv a výhru v miestnej farmárskej súťaži. Jeho skóre sa vyšplhalo nad 90 SCA bodov, čo rozhodne nie je žiadna sranda. 

Sumatra Aceh Washed a Natural od Coffeeinu - zrná

Sumatra Aceh Washed

Po otvorení balíčka Sumatra Aceh Washed praženého svetlo – na filter – sa na mňa vyvalila krásna svieža vôňa. Pripomenula mi tropické ovocie so štipkou cherry paradajok. Obe kávy, ktoré ochutnáme, sú pražené na filter. Preto si pripravte svoju výbavu na prípravu filtrovanej kávy a môžeme sa do toho pustiť. 

Ja volím dripper Hario V60, ktorý je vo vašich domácnostiach pravdepodobne najčastejšie využívaný, a kombinujem ho s mlynčekom Comandante. Premyté kávy sú známe pomalším prietokom vody, preto už od prvého pokusu volím hrubšie mletie. Chcem sa vyvarovať príliš dlhému času extrakcie a následnej preextrahovanosti kávy. 

Káva ma od začiatku prekvapuje svojou sviežosťou. Za horúca je sladká s tónmi trstinového cukru, zrelého tropického ovocia a jemnej horkosti karamelizácie. Chladnutím sa do popredia dostáva svieže ovocie. Očakávať môžete ploché broskyne, štipku manga a pomaranče. Telo kávy je stredne ťažké a káva vo mne zanecháva až “džúsikový” dojem. 

Sumatra Aceh Washed od Coffeeinu - zalievanie kávy

Recept Sumatra Aceh Washed Hario V60

17 gramov kávy 
30 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
240 ml prefiltrovanej vody (94 stupňov Celzia)

Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou) 
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie 2:45 až 3:00

Sumatra Aceh Washed od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva

Sumatra Aceh Natural 90+

Po premytej káve som ochutnal 90-bodovú pecku. Naturálne spracovaná Sumatra si ma získala hneď po otvorení balíčka. Pražiarovi Peťovi z Coffeeinu som ešte počas prípravy písal, že som z jej vône nadšený. Cítil som v nej sušené slivky a karamel. Keď som kávu pripravil a privoňal som si k nej priamo v dekantéri, tak bola vôňa ešte výraznejšia a sladšia. K slivkám a karamelu sa pridali lesné jahody a ja som sa nevedel dočkať, kedy káva vychladne na ideálnu teplotu. 

Jej chuť ma napokon ešte viac fascinovala. Sumatru Aceh Natural by som okamžite zaradil do skupiny káv, ktoré sú presne podľa môjho gusta. Na začiatku som na jazyku pocítil vysokú ovocnú sladkosť. Prirovnal by som ju k sladkému sirupu z lesných jahôd a broskýň. Tie na jazyku vystrieda chuť sušienok a mliečnej čokolády, ktorá na ňom zostane aj v dochuti. 

Sumatra Aceh Natural od Coffeeinu - mletá káva

Za horúca a tepla sa chuť skladá z vysokej sladkosti, stredne intenzívnej horkosti čierneho čaju a jemnej acidity. Chladnutím ostáva sladkosť rovnako intenzívna, no horkosť prechádza úplne do pozadia a acidita sa rozjasnieva. Káva má stredne ťažké až ťažké telo, čo uzatvára “sirupíkový” dojem, ktorý z tohto lotu mám. Mňam!

Recept Sumatra Aceh Natural Hario V60

17 gramov kávy 
25 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
240 ml prefiltrovanej vody (94 stupňov Celzia)

Sumatra Aceh Natural od Coffeeinu - zalievanie kávy

Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou) 
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie 3:00 až 3:15

Kávy od Hendru zo Sumatry sú každým rokom lepšie a lepšie. Sumatra Aceh Natural 90+ je doterajším vrcholom jeho produkcie, ktorý nám v redakcii Blogu o káve ihneď učaroval. Obe kávy si môžete zakúpiť na eshope coffeein.sk a keď použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, dostanete ich o desať percent lacnejšie.

Blog o káve ide na Sumatru

Ak chcete vidieť oveľa viac zo zákulisia pestovania a spracovania kávy na Sumatre, sledujte naše instagramové kontá @blogokave a @chlorofilip. O ceste za kávou po Sumatre vás budeme priebežne informovať.

Sumatra Aceh Washed a Natural od Coffeeinu - filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close