Exkluzívne

Piešťanskú pražiareň kávy neprajníci nezlomili, o kvalitu a čerstvosť je záujem

„Kvalitná káva nie je lacná. Našou snahou je udržať ceny kávy na primeranej úrovni a zároveň zachovať pomer kvalita/cena.“ Takéto slová sme našli na stránke kavamagula.sk a podľa nás veľmi dobre opisujú to, čo chce táto piešťanská pražiareň kávy dosiahnuť a o čo jej ide. Za značkou káva Magula stojí vyučený čašník Peter Magula, ktorého sme vyspovedali.

Rodák z Piešťan najskôr pracoval v Rakúsku, ale po návrate domov ho čoraz silnejšie oslovovali myšlienky týkajúce sa vlastného biznisu. Spolu s manželkou, ktorá je takisto vyučenou servírkou, si v roku 2007 otvorili kaviareň a naplno tak vhupli do sveta kávy. Začali ju intenzívnejšie spoznávať a čím viac tak robili, tým viac ich káva inšpirovala a fascinovala.

Káva, ktorej chuť už nebolo možné vylepšiť

„Ako baristi sme sa vždy snažili o to, aby sme pripravili perfektnú kávu,“ povedal Peter Magula v rozhovore pre Blog o káve. „V tom čase nám kávu do kaviarne dodával obchodný zástupca istej talianskej pražiarne. Nebola to zlá káva, ale jej chuť sme už vylepšiť nedokázali. Preto sme sa postupne rozhodli k zásadnému kroku: kávovníkové zrno sme si začali pražiť sami.“

Manželia svoju kaviareň predali a začali sa obzerať po predajcovi pražičiek a ďalšieho potrebného príslušenstva. Cesta ich zaviedla do Bratislavy, kde im do istej miery náhodné stretnutia pomohli rýchlo získať cenné informácie a dokonca absolvovať aj prvé školenia.

Neprajníci im nedávali šancu

„V roku 2012 sme založili malú rodinnú firmu a pražiareň máme vo vlastnom rodinnom dome. Celkovo tu pracujeme piati, čo je v tejto chvíli postačujúce. Kúpili sme si pražičku tureckej značky Toper, kávovníkové zrno sme obstarali z Nemecka a začali sme tvrdo pracovať. Úprimne vám poviem, že o tom, čo všetko sa za tým skrýva, sme nemali ani potuchy. Počuli sme len množstvo rečí od neprajníkov, že kávu predsa predáva každý, na trhu je veľa pražiarní, najlepšia je aj tak tá a tá. Jednoducho vraj nemáme šancu. Nebrali sme to na vedomie a pozrite sa, stále fungujeme.“

„Tu by som povedal, že všetko, čo sa týka praženia kávovníkového zrna, prípravy kávového nápoja a všetkého, čo k tejto problematike patrí, je naša obrovská láska a hobby. V takom prípade si človek neprajnícke slová nevšíma, nereaguje na ne a odhodlane si ide za svojim cieľom,“ usmial sa Peter Magula.

Na začiatku pôsobenia bolo množstvo samovzdelávania, prečítaných článkov, pozretých videí a dlhé hodiny hľadania na internete. Nasledovalo oslovenie viacerých skúsenejších pražiarov, ale nie každý bol ochotný podeliť sa o vlastné know-how. Napriek tomu sa našli aj niektorí etablovaní odborníci, ktorí neváhali a pomohli.

Ako zvoliť intenzitu praženia?

Vo fáze príprav prišlo aj rozhodnutie týkajúce sa intenzity praženia. „Vedeli sme, že ľudia sú naučení zväčša na tmavé talianske praženie, ale to sa nám nepáčilo, pretože toto praženie už potláča pôvodnú chuť kávovníkového zrna. Svetlé praženie zasa môže byť pre niekoho kyslé, tak sme spravili malý kompromis. Zameriavame sa hlavne na stredné praženie, ale podľa požiadaviek vieme kávu upražiť aj na tmavšie, prípadne na svetlejšie a ulahodiť milovníkom ovocných chutí.“

Staršie ročníky sú podľa Petra dlhodobo naviazané na tmavšie pražené kávy a klasického „turka“, mladšie sa už zaujímajú o svetlejšie praženia a o alternatívne spôsoby prípravy kávy. Kávová kultúra celkovo napreduje. Napredovať musia aj samotné pražiarne a tím patriaci pod značku Káva Magula v tomto nezaostáva.

Pomoc zo strany Academy of Coffee

„Vedomosti z oblasti baristiky, cuppingu alebo samotného praženia čerpáme v Academy of Coffee so sídlom v Seredi,“ prezradil Peter Magula. „Človek musí byť otvorený k novinkám a pokroku. Je dobré, že si máme kde vymieňať skúsenosti, poznatky a získavať nové informácie. Takto nejako vznikol v januári 2020 aj Medzinárodný kávový inštitút, ktorého som spoluzakladateľom. Bohužiaľ sme zatiaľ mali len jedinú – ale vynikajúcu – kávovú konferenciu a potom nás pribrzdila pandémia a s ňou spojené opatrenia.“

Káva Magula a vnímanie konkurencie

Hovorí sa o tom, že slovenský kávový trh je konkurenčne veľmi nabitý. Jednak ide o to, že nadnárodné spoločnosti tu majú silné zastúpenie a okrem toho máme viac ako stovku domácich pražiarní. Ako je možné, že sa to všetko uživí? Dá sa to vôbec?

„Či mám z konkurencie strach? Nie, to určite nie,“ odpovedal si P. Magula. „Viem, že sú tu silné zahraničné značky a aj jedna slovenská z Popradu, ale podľa mňa produkujú len vo veľkom a už im tam chýba trochu tej lásky a srdiečka. My k tomu pristupujeme celkom inak: našou prioritou nie je zaplaviť trh, ale uspokojiť zákazníkov. Zoberte si koľko je vo vašom meste reštaurácií, pizzérií, butikov, bánk. Všetci robia to isté, ale nie je to to isté. Alebo dajte piatim kuchárom tie isté suroviny a garantujem, že každé jedlo bude chutiť inak.“

Kvalitná a čerstvá káva za rozumnú cenu

„O niečom podobnom sú aj lokálne pražiarne, pričom oproti veľkým komerčným máme jednu obrovskú výhodu: čerstvosť praženia. Predávame prioritne zrnkovú kávu, ale na požiadanie zákazníka ju vieme aj zomlieť.“

„Ani jedna silná značka vám nedodá čerstvú a kvalitnú zrnkovú kávu, miestne pražiarne však áno. A to je výhoda, ktorou sa budeme navždy hrdiť. V supermarketoch nájdete kávu za nízke ceny, ale radšej sa k nej ani nebudem vyjadrovať. Keď sú s tým zákazníci spokojní, neostáva mi nič iné, len to rešpektovať. My im však chceme ponúknuť kvalitnú a čerstvú kávu za rozumnú cenu,“ dodal Peter Magula v rozhovore pre Blog o káve.

Čo ponúka Káva Magula a kde ju nájdete?

V trvalej ponuke piešťanskej pražiarne nájdete kávy z mnohých krajín, často obmieňanú výberovku a vždy aj jednu ovocnejšiu kávu s jasnejšími tónmi. K dispozícii je vždy aj degustačný balíček, prípadne darčekové balenie troch káv z momentálnej ponuky.

Zákazníci si okrem toho prostredníctvom eshopu vedia obstarať mlynčeky, moka kanvice, french pressy, aeropressy a iný doplnkový sortiment na prípravu kávového nápoja. To všetko na stránke www.kavamagula.sk.

K dispozícii sú aj predajne kávy v Novom Meste nad Váhom a v Hlohovci, kde je možné posedieť si pri kávičke. Aktuálne informácie týkajúce sa pražiarne nájdete na stránkach Káva Magula na Facebooku @kavamagula a Instagrame @kavamagula.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close