Spôsoby prípravy

Cold bloom: Nová finta na lepšiu chuť filtrovanej kávy?

Keď ste priaznivcami filtrovanej kávy, určite poznáte fázu blooming (kvitnutie). Dnes sa spoločne pozrieme na nový prístup k bloomingu, ktorý by mal vylepšiť chuť filtrovanej kávy. Volá sa cold bloom.

V posledných mesiacoch a týždňoch internet obleteli vtipné memes, ale aj vážne videá či články, týkajúce sa metódy cold blooming. Tento experiment zahŕňa dlhší blooming pripravený chladnejšou vodou. Dokonca je dlhší než zvyšné fázy prípravy kávy dokopy. Tento nový prístup k brewingu sme vyskúšali na káve Kenya Rosebella Natural z pražiarne Goriffee. 

Prečo práve cold bloom? 

Nedávno sme na blogu publikovali článok týkajúci sa metódy extract chilling, čiže ochladzovania espressa ešte počas extrakcie. Dôvodom je udržanie čo najväčšieho množstva prchavých zlúčenín (volatile compounds) v káve. To by následne malo viesť k vybalansovanejším chutiam, vyššej sladkosti a čistote chutí. Podobná myšlienka stojí aj za metódou cold blooming.

K problematike cold bloom sa vyjadril aj kávový expert Lance Hedrick. Vo svojom videu zdôvodnil a vysvetlil aplikáciu studeného bloomingu pri príprave filtrovanej kávy (konkrétne cez kónický dripper, čiže perkoláciu). 

Podľa neho sa pri bloomingu horúcou vodou stráca veľké množstvo prchavých látok, ktoré sú aromatické a majú vplyv na výslednú chuť kávy. Tieto prchavé zlúčeniny, ktoré sa doteraz vyparovali do vzduchu, by podľa neho bolo dobré udržať v káve.

Minimálne tie, ktoré tam naozaj chcete a ktoré zvyšujú kvalitu vášho pitia kávy. Postupom extrakcie strácate napríklad tie prchavé zlúčeniny, ktoré sa podieľajú na ovocných chutiach kávy. Zároveň sa ukázalo, že množstvo prchavých zlúčenín, ktoré stoja za vznikom zemitosti kávy, sa postupom extrakcie zvyšuje. Teda čím dlhšie extrahujete, tým viac ich je.

Kenya Rosebella Natural od Goriffee a voda nahriata na 52 stupňov Celzia
52 stupňov Celzia.

Čo s tým teda môžete urobiť? 

Keď prchavé zlúčeniny dokážu v espresse udržať ochladené kovové predmety, to isté by mohlo fungovať aj pri filtrovanej káve. K namletej káve do drippera však žiadne zamrazené predmety pridávať nemusíte. Kávoví špekulanti totiž prišli s myšlienkou, že extrakciu možno spomaliť studeným bloomingom. 

Kenya Rosebella Natural od Goriffee

Takýto experiment sa dá robiť jedine na kvalitných a komplexných kávach. Preto sme si pre tento experiment zvolili kávu Keny Rosebella Natural z pražiarne Goriffee. 

Kenya Rosebella Natural je experimentálny lot spracovaný metódou “sleeping bag natural”. Káva je najskôr fermentovaná v zatvorených “grain pro” vreciach a neskôr je sušená na priamom slnku. 

Už samotný chuťový profil kávy znie úžasne – yuzu, červený pomaranč, žltý melón. V skutočnosti je však ešte lepšia. Až nám je ľúto, že vám ju nemôžeme dať ochutnať cez displej. Táto Keňa je sladký ovocný džús. Môže ju cold bloom ešte vylepšiť?

Náš tip: Keď v priebehu decembra nakúpite na goriffee.com aspoň za 35€, po pár dňoch vám do mailu príde poukážka na 10€ nákup, ktorú budete môcť uplatniť pri ďalšom nákupe nad 35€. Pri objednávke môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee
Kenya Rosebella Langat spracovaná suchou metódou.

Cold bloom – pokus

Kávu sme vopred niekoľko dní postupne ochutnávali, skúšali rôzne drippre, prístupy k príprave a recepty. Keďže sme chceli celý experiment naším vstupom ovplyvniť čo najmenej, zvolili sme dripper Hario V60 a úplne jednoduchý recept. 

15 g kávy, 250 ml vody 
52°C / 96°C 
3 minúty cold blooming s teplotou 52°C/ 40 sekúnd blooming 96°C 
prvý nálev blooming, druhý nálev krúživý do 250 ml

Obe kávy sme začali ochutnávať v rovnakej teplote a z rovnakých pohárov, aby boli naše dojmy čo najmenej ovplyvnené externými faktormi. 

cold bloom - pokus s kávou od Goriffee
Cold bloom.

Výsledok pokusu s cold bloom

Podľa videa Lanca Hedricka sme mali cítiť naozaj veľký rozdiel. Presne ten sme aj čakali, veď predsa pri espresse bolo jasne citeľné, ktoré espresso bolo pripravené metódou extract chilling. Pripravili sme si aj blind test, aby sme situáciu zhodnotili čo najobjektívnejšie.

Náš záver je napokon taký, že rozdiel medzi kávami bol minimálny. Zdalo sa nám, že káva pripravená s cold bloomingom bola o niečo čistejšia, no zároveň acidnejšia, ako káva pripravená klasickým bloomingom. Dokonca bola podľa nás sladšia a celkovo lepšia káva pripravená klasicky, teda teplým bloomingom. Vo výsledku medzi kávami nebol markantný rozdiel.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee - cold bloom - pokus

Záver

Náš pokus s cold bloomingom neskončil s takým wow efektom ako nedávny pokus s extract chilling. Kenya Rosebella od Goriffee však bola úžasná tak či tak. 

Vyskúšate cold blooming doma aj vy? Keď áno, podeľte sa s nami o váš názor a napíšte nám na IG @gabrielaa.d alebo @chlorofilip, prípadne tuto do diskusie. Ktovie, možno budú vaše postrehy celkom iné.

Náš tip: Keď v priebehu decembra nakúpite na goriffee.com aspoň za 35€, po pár dňoch vám do mailu príde poukážka na 10€ nákup, ktorú budete môcť uplatniť pri ďalšom nákupe nad 35€. Pri objednávke môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee - príprava filtrovanej kávy
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close