utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Cold bloom: Nová finta na lepšiu chuť filtrovanej kávy?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
10. decembra 2023
cold bloom
Share on FacebookShare on Twitter

Keď ste priaznivcami filtrovanej kávy, určite poznáte fázu blooming (kvitnutie). Dnes sa spoločne pozrieme na nový prístup k bloomingu, ktorý by mal vylepšiť chuť filtrovanej kávy. Volá sa cold bloom.

V posledných mesiacoch a týždňoch internet obleteli vtipné memes, ale aj vážne videá či články, týkajúce sa metódy cold blooming. Tento experiment zahŕňa dlhší blooming pripravený chladnejšou vodou. Dokonca je dlhší než zvyšné fázy prípravy kávy dokopy. Tento nový prístup k brewingu sme vyskúšali na káve Kenya Rosebella Natural z pražiarne Goriffee. 

Prečo práve cold bloom? 

Nedávno sme na blogu publikovali článok týkajúci sa metódy extract chilling, čiže ochladzovania espressa ešte počas extrakcie. Dôvodom je udržanie čo najväčšieho množstva prchavých zlúčenín (volatile compounds) v káve. To by následne malo viesť k vybalansovanejším chutiam, vyššej sladkosti a čistote chutí. Podobná myšlienka stojí aj za metódou cold blooming.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa alan jarrar (@50percentarabica)

K problematike cold bloom sa vyjadril aj kávový expert Lance Hedrick. Vo svojom videu zdôvodnil a vysvetlil aplikáciu studeného bloomingu pri príprave filtrovanej kávy (konkrétne cez kónický dripper, čiže perkoláciu). 

Podľa neho sa pri bloomingu horúcou vodou stráca veľké množstvo prchavých látok, ktoré sú aromatické a majú vplyv na výslednú chuť kávy. Tieto prchavé zlúčeniny, ktoré sa doteraz vyparovali do vzduchu, by podľa neho bolo dobré udržať v káve.

Minimálne tie, ktoré tam naozaj chcete a ktoré zvyšujú kvalitu vášho pitia kávy. Postupom extrakcie strácate napríklad tie prchavé zlúčeniny, ktoré sa podieľajú na ovocných chutiach kávy. Zároveň sa ukázalo, že množstvo prchavých zlúčenín, ktoré stoja za vznikom zemitosti kávy, sa postupom extrakcie zvyšuje. Teda čím dlhšie extrahujete, tým viac ich je.

Kenya Rosebella Natural od Goriffee a voda nahriata na 52 stupňov Celzia
52 stupňov Celzia.

Čo s tým teda môžete urobiť? 

Keď prchavé zlúčeniny dokážu v espresse udržať ochladené kovové predmety, to isté by mohlo fungovať aj pri filtrovanej káve. K namletej káve do drippera však žiadne zamrazené predmety pridávať nemusíte. Kávoví špekulanti totiž prišli s myšlienkou, že extrakciu možno spomaliť studeným bloomingom. 

Kenya Rosebella Natural od Goriffee

Takýto experiment sa dá robiť jedine na kvalitných a komplexných kávach. Preto sme si pre tento experiment zvolili kávu Keny Rosebella Natural z pražiarne Goriffee. 

Kenya Rosebella Natural je experimentálny lot spracovaný metódou “sleeping bag natural”. Káva je najskôr fermentovaná v zatvorených “grain pro” vreciach a neskôr je sušená na priamom slnku. 

Už samotný chuťový profil kávy znie úžasne – yuzu, červený pomaranč, žltý melón. V skutočnosti je však ešte lepšia. Až nám je ľúto, že vám ju nemôžeme dať ochutnať cez displej. Táto Keňa je sladký ovocný džús. Môže ju cold bloom ešte vylepšiť?

Náš tip: Keď v priebehu decembra nakúpite na goriffee.com aspoň za 35€, po pár dňoch vám do mailu príde poukážka na 10€ nákup, ktorú budete môcť uplatniť pri ďalšom nákupe nad 35€. Pri objednávke môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee
Kenya Rosebella Langat spracovaná suchou metódou.

Cold bloom – pokus

Kávu sme vopred niekoľko dní postupne ochutnávali, skúšali rôzne drippre, prístupy k príprave a recepty. Keďže sme chceli celý experiment naším vstupom ovplyvniť čo najmenej, zvolili sme dripper Hario V60 a úplne jednoduchý recept. 

15 g kávy, 250 ml vody 
52°C / 96°C 
3 minúty cold blooming s teplotou 52°C/ 40 sekúnd blooming 96°C 
prvý nálev blooming, druhý nálev krúživý do 250 ml

Obe kávy sme začali ochutnávať v rovnakej teplote a z rovnakých pohárov, aby boli naše dojmy čo najmenej ovplyvnené externými faktormi. 

cold bloom - pokus s kávou od Goriffee
Cold bloom.

Výsledok pokusu s cold bloom

Podľa videa Lanca Hedricka sme mali cítiť naozaj veľký rozdiel. Presne ten sme aj čakali, veď predsa pri espresse bolo jasne citeľné, ktoré espresso bolo pripravené metódou extract chilling. Pripravili sme si aj blind test, aby sme situáciu zhodnotili čo najobjektívnejšie.

Náš záver je napokon taký, že rozdiel medzi kávami bol minimálny. Zdalo sa nám, že káva pripravená s cold bloomingom bola o niečo čistejšia, no zároveň acidnejšia, ako káva pripravená klasickým bloomingom. Dokonca bola podľa nás sladšia a celkovo lepšia káva pripravená klasicky, teda teplým bloomingom. Vo výsledku medzi kávami nebol markantný rozdiel.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee - cold bloom - pokus

Záver

Náš pokus s cold bloomingom neskončil s takým wow efektom ako nedávny pokus s extract chilling. Kenya Rosebella od Goriffee však bola úžasná tak či tak. 

Vyskúšate cold blooming doma aj vy? Keď áno, podeľte sa s nami o váš názor a napíšte nám na IG @gabrielaa.d alebo @chlorofilip, prípadne tuto do diskusie. Ktovie, možno budú vaše postrehy celkom iné.

Náš tip: Keď v priebehu decembra nakúpite na goriffee.com aspoň za 35€, po pár dňoch vám do mailu príde poukážka na 10€ nákup, ktorú budete môcť uplatniť pri ďalšom nákupe nad 35€. Pri objednávke môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Rosebella Langat od Goriffee - príprava filtrovanej kávy
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Goriffee
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
cold brew - Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein

Čo je to cold brew a ako ho správne pripraviť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL