sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Cold brew z Pineapple Express: Funky letné kombo z Coffeeinu

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. júna 2023
cold brew z Pineapple Express a Hario Mizudashi
Share on FacebookShare on Twitter

Domáca príprava cold brew vôbec nie je zložitá a existuje hneď niekoľko pomerne jednoduchých spôsobov. Za pomoci letného komba z Coffeeinu vám predstavíme jeden z najjednoduchších a najchutnejších. O kombe hovoríme preto, lebo táto pražiareň vám dodá hneď dve základné ingrediencie. Toto je náš návod na cold brew z Pineapple Express.

Prvou zložkou komba je “cold brew maker” Hario Mizudashi. Ten sa skladá zo sklenenej nádoby, viečka a sitka s pórmi jemnými natoľko, že neprepustia ani jemné čiastočky kávy. Druhým členom je skvelá kávová limitka Pineapple Express, ktorá sa teší obrovskému úspechu. Coffeein ju chcel mať pôvodne na eshope až do októbra, no po pár týždňoch je polovica vypredaná.

Hario Mizudashi a Pineapple Express od Coffeeinu

Čo je to Pineapple Express?

Pineapple Express je zmesou dvoch káv. Prvou je Kolumbia spracovaná metódou pineapple honey; počas sušenia kávy na ňu rozprestreli nakrájaný ananás, spolu s ktorým káva fermentuje a získa tak nezameniteľnú ananásovú chuť. Druhou zložkou blendu je anaeróbne fermentovaná káva z Etiópie. Tá len podčiarkuje ustrelené (v dobrom) chute tohto blendu. 

Všetko toto predurčuje kombo Hario Mizudashi a Pineapple Expressu k úspechu a skvelému cold brew. Poďme si ho spolu pripraviť.

Náš tip: na eshope coffeein.sk viete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Áno, vzťahuje sa aj na Hario Mizudashi a samozrejme i na všetku kávu z eshopu.

Toto budete potrebovať:

Hario Mizudashi
Pineapple Express od Coffeeinu
Mlynček na kávu (v mojom prípade mlynček Comandante)
Váhu
Vodu (voda zohráva dôležitú rolu, odporúčam používať čo najkvalitnejšiu)

Postup a recept prípravy cold brew z Pineapple Express

Pri príprave cold brew z Pineapple Expressu mi najviac vyhovoval pomer 1:11 (káva:voda). Keďže má moje Hario Mizudashi kapacitu o niečo viac ako liter vody (Coffeein má na sklade aj 600ml Hario Mizudashi), použijeme 1,1 litra studenej vody na 100 gramov kávy. Pri týchto objemoch bude všetka káva v kontakte s vodou, čo zabezpečí rovnomernú extrakciu. Kávu namelieme na o čosi hrubšie mletie ako pri príprave filtrovanej kávy. V mojom prípade išlo o 30 klikov na mlynčeku Comandante.

Tip pre hrúbku mletia: Áno, 30 klikov na Comandante môže byť pre niekoho neužitočná informácia. V prípade, že máte iný mlynček, na internete je možné nájsť konverzné tabuľky hrúbky mletia rôznych mlynčekov. Jeden klik pri mlynčeku Comandante predstavuje zmenu 30 mikrónov. Ak poznáte takýto údaj pre svoj mlynček, prerátanie nie je zložité. 

Namletú kávu umiestnite do sitka a zalejte 1,1 litrom studenej vody. Potom Hario Mizudashi vložte do chladničky a čakajte. Ja som kávu nechal extrahovať približne 16 hodín. Po šestnástich hodinách sitko spolu s kávou vyberte a vyčistite. Cold brew je v tomto okamihu pripravené a môžete sa do neho pustiť.

Ako mi chutilo cold brew z Pineapple Express?

Extrémne funky, ale vyvážene. Chuti aj vôni dominoval výrazný sušený ananás, ktorý dopĺňala karamelová sladkosť a štipka vanilky. Acidita kávy bola jemná, príjemná. Dochuť dlhá, karamelová. Pri pomere 1:11 boli chute optimálne výrazné. Ak vám však cold brew bude pripadať príliš koncentrované, nebojte sa ho nariediť do vami preferovaného stavu.

Mimochodom, s Hario Mizudashi som pracoval pri tomto teste prvýkrát. Doteraz som cold brew pripravoval vlastným DIY spôsobom. Veľmi ma potešila jednoduchosť obsluhy a čistenia. Sitko je dostatočne jemné a cold brew tak nie je zakalené. Keď chcete dosiahnuť ešte čírejšiu konzistenciu, nápoj stačí prehnať cez papierový filter hocijakého z dripperov, ktorý máte doma. Ja som to však nerobil, keďže čistota cold brew mi prišla absolútne dostačujúca. 

PS: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Vzťahuje sa na kávu i na príslušenstvo, takže veľmi príjemne ušetríte.

Fotografie z procesu prípravy cold brew:

pomôcky na prípravu cold brew
príprava cold brew z Pineapple Expressu - váženie kávy
nalievanie vody do Hario Mizudashi
cold brew z Pineapple Express v Hario Mizudashi
Pineapple Express z Coffeeinu a Hario Mizudashi
nalievanie cold brew z Pineapple Express z Hario Mizudashi
cold brew z Pineapple Express
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeincold brewrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Summertime Affogato od Ready After

Recept: Úžasné Summertime Affogato od Ready After

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL