Naša najznámejšia a najtradičnejšia pražiareň kávy, Popradská, z času na čas prinesie rôzne novinky či limitované edície káv. Tentokrát si pre vás pripravila vskutku zaujímavú, stredne praženú Keňu, ktorá sľubuje ovocné chute a modernejšie espresso. Crema Espresso Kenya však bude k dispozícii len veľmi krátkodobo.
Je Popradská skutočne schopná priniesť kávu, ktorá naplní prirodzený potenciál krajiny pôvodu? Nedalo nám to, kúpili sme si ju a zistili sme to za vás. V predajni Milk Agro nás 400-gramové balenie kávy v akcii vyšlo na 9,49 €, na oficiálnom eshope Popradskej je k dispozícii za 9,80 €.

Pôvod a informácie o káve
Limitovanú Keňu sprevádza, na supermarketové kávy až prekvapivo, veľa informácií o samotnom pôvode kávy. Keňu tvoria zrná stopercentnej arabiky, ktorú vypestovali farmári v regióne pohoria Mount Kenya vo výškach 1700 až 2200 metrov nad morom.
Z obalu sa dokonca dozviete, že boli spracované premytou (washed) metódou. Takáto miera transparentnosti je u supermarketových káv veľmi netradičná a nám neostáva nič iné, len zhodnotiť, že Popradská sa v tomto prípade vybrala správnym smerom.

Praženie
Popradská naznačuje, že ich Keňa je pražená modernejšie a svetlejšie. Štýl, ktorým je opisovaná, navyše nápadne pripomína spôsob, akým k opisu pristupujú remeselné pražiarne venujúce sa výberovej káve. Preto bude na mieste porovnávať ich Keňu s presne takouto skupinou káv.
Keňa je skutočne svetlejšia než väčšina supermarketovej produkcie tejto značky. Zrno naznačuje posun k modernejšiemu prístupu, no stále si zachováva niektoré znaky tradičnejšieho štýlu, ktorým je Popradská známa. Zrnká sú napražené rovnomerne, no ich sfarbenie je stále skôr do tmavohneda. Vôňa taktiež naznačuje dlhší “development” počas praženia, z čoho by mala vyplývať potlačenejšia ovocnosť a väčší dôraz na sladkosť.

Analýza defektov zŕn Kene od Popradskej
Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 2,6 g = 1,04 %
- Mechanicky poškodené zrná: 4,8 g = 1,92 %
- Mušle (genetická vada): 0,4 g = 0,16 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 2,2 g = 0,88 %
Celkový obsah defektov: 10,0 g = 4,00 %
Zrná bez defektov: 240,0 g = 96,00 %

Čo hovoria tieto čísla?
Štyri percentá sú na supermarketovú kávu extrémne podarené číslo. Na tejto hodnote sa najviac podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre. Našli sme aj niekoľko zŕn napadnutých a miestami až výrazne rozožratých škodcami, no len minimum mušlí. Na výslednej chuti sa môžu najviac odraziť práve zrná napadnuté hmyzom a quakre, no v tomto počte by ich vplyv nemal byť signifikantný. Za detailnejšie pretriedené zrno musíme Popradskú jednoznačne pochváliť.

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.
Keňa od Popradskej doposiaľ jednoznačne ukazuje potenciál. Ako je na tom však s chuťou?
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Aróma Kene zanecháva mierne zmiešaný dojem. Ukrýva v sebe jemnú ovocnosť, no vo vôni stále prevažujú tóny praženia. Tie káve uberajú na sviežosti, ktorú sľubuje etiketa.

Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, sladkosť a horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Keňa od Popradskej je v určitom zmysle revolučná. Na poličky supermarketov sa značka odvážila priniesť kávu, ktorá úplne neskrýva ovocný potenciál jej zrna. Praženie síce aciditu do istej miery potláča, no na espresse sa jej ovocnosť aj tak prejavuje vo väčšej miere než u drvivej väčšiny supermarketových káv. A to je dobre. Kenské kávy sú známe svojou čistou ovocnosťou, ktorá by nemala byť potláčaná. V tomto prípade sa prejavuje vo forme černíc a brusníc, ktoré sú v kombinácii s čokoládovou sladkosťou a jemnými tónmi praženia prinajmenšom zaujímavé. Vďaka tomu ponúka Keňa komplexnejšie a vyváženejšie chute.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má ľahké až stredne ťažké telo a šťavnatý mouthfeel.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Na dochuti Kene od Popradskej si berie svoju daň mierne tmavšie praženie. Vytvára menej príjemnú horkosť a tóny praženia, ktoré však osviežujú ovocné prvky.

Revolúcia v Popradskej?
Keňa od Popradskej je vskutku zaujímavým krokom od firmy, ktorá si zakladá na “starej škole” a tradičnejšom pražení. Vďaka zrnu, ktoré ukrýva ovocnejší potenciál, prináša na poličky supermarketov acidnejšiu kávu. Ani mierne tmavšie praženie (v porovnaní s modernými remeselnými pražiarňami) ovocnosť nezakrýva a mnoho zákazníkov tak ochutná kávu, ktorá môže pôsobiť inak. A toto považujeme za veľmi dobrý krok.
Možno nie pre Popradskú ako takú, keďže jej zákaznícka báza pravdepodobne očakáva skôr tradičnejšie chute, ale pre trh ako taký určite. Vďaka tejto limitke môžu bežní ľudia zistiť, že káva je ovocie, a teda má chutiť aj ovocne. Budúcnosť však ukáže, či sa táto malá a limitovaná kávová revolúcia uchytí alebo nie.








