nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Crema Espresso Kenya: Neuveriteľné, Popradská predstavila kávu, ktorá sa dá piť

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. októbra 2025
Popradská Crema Espresso Kenya - recenzia
Share on FacebookShare on Twitter

Naša najznámejšia a najtradičnejšia pražiareň kávy, Popradská, z času na čas prinesie rôzne novinky či limitované edície káv. Tentokrát si pre vás pripravila vskutku zaujímavú, stredne praženú Keňu, ktorá sľubuje ovocné chute a modernejšie espresso. Crema Espresso Kenya však bude k dispozícii len veľmi krátkodobo.

Je Popradská skutočne schopná priniesť kávu, ktorá naplní prirodzený potenciál krajiny pôvodu? Nedalo nám to, kúpili sme si ju a zistili sme to za vás. V predajni Milk Agro nás 400-gramové balenie kávy v akcii vyšlo na 9,49 €, na oficiálnom eshope Popradskej je k dispozícii za 9,80 €.

Popradská Crema Espresso Kenya - obal

Pôvod a informácie o káve

Limitovanú Keňu sprevádza, na supermarketové kávy až prekvapivo, veľa informácií o samotnom pôvode kávy. Keňu tvoria zrná stopercentnej arabiky, ktorú vypestovali farmári v regióne pohoria Mount Kenya vo výškach 1700 až 2200 metrov nad morom. 

Z obalu sa dokonca dozviete, že boli spracované premytou (washed) metódou. Takáto miera transparentnosti je u supermarketových káv veľmi netradičná a nám neostáva nič iné, len zhodnotiť, že Popradská sa v tomto prípade vybrala správnym smerom.

Popradská Crema Espresso Kenya - zadná strana obalu

Praženie

Popradská naznačuje, že ich Keňa je pražená modernejšie a svetlejšie. Štýl, ktorým je opisovaná, navyše nápadne pripomína spôsob, akým k opisu pristupujú remeselné pražiarne venujúce sa výberovej káve. Preto bude na mieste porovnávať ich Keňu s presne takouto skupinou káv. 

Keňa je skutočne svetlejšia než väčšina supermarketovej produkcie tejto značky. Zrno naznačuje posun k modernejšiemu prístupu, no stále si zachováva niektoré znaky tradičnejšieho štýlu, ktorým je Popradská známa. Zrnká sú napražené rovnomerne, no ich sfarbenie je stále skôr do tmavohneda. Vôňa taktiež naznačuje dlhší “development” počas praženia, z čoho by mala vyplývať potlačenejšia ovocnosť a väčší dôraz na sladkosť.

Popradská Crema Espresso Kenya - zrná

Analýza defektov zŕn Kene od Popradskej

Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 2,6 g = 1,04 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 4,8 g = 1,92 %
  • Mušle (genetická vada): 0,4 g = 0,16 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 2,2 g = 0,88 %

Celkový obsah defektov: 10,0 g = 4,00 %

Zrná bez defektov: 240,0 g = 96,00 %

Popradská Crema Espresso Kenya - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Čo hovoria tieto čísla?

Štyri percentá sú na supermarketovú kávu extrémne podarené číslo. Na tejto hodnote sa najviac podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre. Našli sme aj niekoľko zŕn napadnutých a miestami až výrazne rozožratých škodcami, no len minimum mušlí. Na výslednej chuti sa môžu najviac odraziť práve zrná napadnuté hmyzom a quakre, no v tomto počte by ich vplyv nemal byť signifikantný. Za detailnejšie pretriedené zrno musíme Popradskú jednoznačne pochváliť. 

Popradská Crema Espresso Kenya - zrná poškodené hmyzom
Zrná napadnuté hmyzom.

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Keňa od Popradskej doposiaľ jednoznačne ukazuje potenciál. Ako je na tom však s chuťou?

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Aróma Kene zanecháva mierne zmiešaný dojem. Ukrýva v sebe jemnú ovocnosť, no vo vôni stále prevažujú tóny praženia. Tie káve uberajú na sviežosti, ktorú sľubuje etiketa.

Popradská Crema Espresso Kenya - mletá káva

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, sladkosť a horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Keňa od Popradskej je v určitom zmysle revolučná. Na poličky supermarketov sa značka odvážila priniesť kávu, ktorá úplne neskrýva ovocný potenciál jej zrna. Praženie síce aciditu do istej miery potláča, no na espresse sa jej ovocnosť aj tak prejavuje vo väčšej miere než u drvivej väčšiny supermarketových káv. A to je dobre. Kenské kávy sú známe svojou čistou ovocnosťou, ktorá by nemala byť potláčaná. V tomto prípade sa prejavuje vo forme černíc a brusníc, ktoré sú v kombinácii s čokoládovou sladkosťou a jemnými tónmi praženia prinajmenšom zaujímavé. Vďaka tomu ponúka Keňa komplexnejšie a vyváženejšie chute.

Popradská Crema Espresso Kenya - príprava espressa

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má ľahké až stredne ťažké telo a šťavnatý mouthfeel.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Na dochuti Kene od Popradskej si berie svoju daň mierne tmavšie praženie. Vytvára menej príjemnú horkosť a tóny praženia, ktoré však osviežujú ovocné prvky.

Popradská Crema Espresso Kenya - espresso

Revolúcia v Popradskej?

Keňa od Popradskej je vskutku zaujímavým krokom od firmy, ktorá si zakladá na “starej škole” a tradičnejšom pražení. Vďaka zrnu, ktoré ukrýva ovocnejší potenciál, prináša na poličky supermarketov acidnejšiu kávu. Ani mierne tmavšie praženie (v porovnaní s modernými remeselnými pražiarňami) ovocnosť nezakrýva a mnoho zákazníkov tak ochutná kávu, ktorá môže pôsobiť inak. A toto považujeme za veľmi dobrý krok. 

Možno nie pre Popradskú ako takú, keďže jej zákaznícka báza pravdepodobne očakáva skôr tradičnejšie chute, ale pre trh ako taký určite. Vďaka tejto limitke môžu bežní ľudia zistiť, že káva je ovocie, a teda má chutiť aj ovocne. Budúcnosť však ukáže, či sa táto malá a limitovaná kávová revolúcia uchytí alebo nie.

Popradská Crema Espresso Kenya - detail zŕn

PS: Ak chcete ochutnať niečo nové a možno aj ovocné, vyskúšajte eshopy remeselných pražiarní – do mnohých z nich ponúkame aj zľavové kódy, ktorých aktuálny prehľad nájdete TU.

34x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Popradská kávarecenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
káva a darovanie krvi

Káva môže ovplyvniť kvalitu darovanej krvi, pred odberom si ju radšej nedajte

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL