nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Cupping: Čo to je a akých chýb by ste sa mali vyvarovať?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. júna 2023
príprava na cupping
Share on FacebookShare on Twitter

Pravdepodobne ste si všimli, že pri recenzovaní káv využívame metódu zvanú cupping. Ohľadom jeho realizovania ste nám poslali už mnoho otázok a vyzrel čas trochu ich objasniť. Takže čo to ten cupping vlastne je? Prečo prebieha tak, ako prebieha? Aké chyby môže pri cuppingu človek urobiť?

Čo je to cupping?

Cupping je vo svojej podstate veľmi jednoduchý spôsob, akým je možné ochutnať niekoľko káv naraz. Cupping sa využíva ako metóda hodnotenia kvality káv nielen v kaviarňach či na festivaloch, ale aj v pražiarňach a na farmách. 

Predstavte si, že by ste chceli ochutnať desať rôznych káv pražených na filter. Museli by ste pripraviť desať filtrov po sebe, čo by vôbec nebolo jednoduché. Každá káva by bola navyše pripravovaná za trošku iných podmienok a v neposlednom rade by to trvalo poriadne dlho. Medzitým by bola prvá vzorka odstáta a posledná úplne čerstvá. Cupping ponúka riešenie na všetky tieto problémy. 

Cuppping zjednodušene predstavuje zaliatie rovnakej gramáže rôznych vzoriek káv namletých na rovnakej hrúbke mletia rovnakým množstvom vody o rovnakej teplote. Popri tom je káva hodnotená po aromatickej a chuťovej stránke. Najdôležitejšie je však to, že na každú vzorky kávy vplývajú počas hodnotenia rovnaké vonkajšie podmienky. 

Každá káva tak prejaví svoje chuťové a aromatické vlastnosti bez toho, aby boli ovplyvnené ľudským faktorom, rozdielnymi podmienkami prípravy či samotnou metódou prípravy. 

Jednoduché, však? Avšak cupping má svoje pravidlá a protokol, ktorý treba dodržiavať. Akú výbavu budete na cupping potrebovať a ako by mal prebiehať?

Cupping v Bolge

Akú výbavu treba mať na cupping?

  • Vzorky kávy
  • Váha (baristická/kuchynská)
  • Mlynček na kávu
  • Nádoby s rovnakým objemom (Či už sú to špecializované cuppingové misky alebo len poháre/misky, ktoré máte doma,  je v podstate jedno. Hlavne ide o rovnaký objem nádob)
  • Poháre určené pre umývanie lyžičiek
  • Servítky určené pre utretie/oklepanie lyžičiek
  • Lyžičky (cuppingové alebo klasické)
  • Kanvica s horúcou vodou
  • Stopky

Ako prebieha cupping?

  1. Príprava stola. Rozloženie cuppingových misiek, pohárov na umývanie lyžičiek (s teplou vodou), servítok a stopiek.
  2. Príprava vzoriek. Naváženie a namletie jednotlivých vzoriek káv. Gramáž kávy je potrebné prispôsobiť objemu vašich cuppingových nádob. Najdôležitejšie je však to, aby gramáž a mletie boli u všetkých vzoriek rovnaké.
  3. Suchý cupping. Po namletí vzoriek nasleduje takzvaný suchý cupping, pri ktorom je hodnotená kvalita kávy po jej aromatickej stránke. Každá vzorka je postupne ovoniavaná. Misku spolu so vzorkou trochu preklepte v ruke tak, aby sa uvoľnilo čo najviac aromatických prvkov.
  4. Zaliatie horúcou vodou. Každá vzorka je postupne zaliata horúcou vodou o rovnakej teplote a objeme. Na povrchu vzoriek sa vytvorí krusta, ktorá je na vzorke ponechaná bez narušenia po dobu minimálne troch minút, nie však viac ako 5. Počas tejto doby je možné hodnotiť mokrú arómu jednotlivých vzoriek. V tomto prípade už vzorky neberieme do ruky.
  5. Prelomenie krusty. Cca pri tretej až štvrtej minúte je krusta prelomená pomocou lyžičky. Lyžičkou niekoľkokrát prehrabneme krustu smerom od seba pričom znovu hodnotíme uvoľnené aromatické prvky vzoriek.
  6. Očistenie povrchu vzorky od krusty. Po prelomení krusty na všetkých vzorkách je povrch vzoriek očistený pomocou dvoch lyžičiek tak, aby na povrchu ostalo čo najmenej zvyškov krusty.
  7. Hodnotenie chuťových kvalít vzoriek. Po tom, čo teplota vzoriek klesne približne na hodnotu 70 stupňov Celzia (po cca 8-10 minútach od zaliatia vzoriek) sa môžeme pustiť do hodnotenia chute. Ochutnávanie prebieha nabratím časti vzorky z hladiny na lyžičku a sŕknutím do úst. Medzi každou vzorkou je potrebné lyžičku premyť v premývacom poháriku s teplou vodou a oklepať ju o pripravené servítky. Takýmto spôsobom sú ochutnávané všetky vzorky postupne. Každá vzorka je hodnotená niekoľkokrát vo viacerých kolách. Vzorky totižto postupom času chladnú a taktiež sa naďalej extrahujú, čo má za následok odlišné chuťové vnemy v priebehu cuppingu.
cupping

Aké chyby sa robia pri cuppingu?

Chytanie misiek

Pohár/misku chytáme do ruky len pri suchom cuppingu. Suchý cupping je senzorické ovoniavanie jednotlivých vzoriek. V tomto prípade je dobré misku so vzorkou zobrať do rúk a jemne kávou zamiešať pre lepšie uvoľnenie aromatických vnemov v káve. Po zaliatí sa pohárov/misiek rukami nedotýkate. Predídete tak zbytočnému rozliatiu, zamiešaniu či znehodnoteniu vzoriek. Od momentu, kedy kávu zalejete, manipulujte už len s cuppingovou lyžicou.

Miešanie vzoriek

Kávu si na lyžičku naberajte s citom a z hladiny vzorky. Pri ochutnávaní jednotlivých vzoriek je najlepšie, ak vzorku nijakým spôsobom nemiešate a neuvádzate do pohybu. Nadbytočný a hlavne nerovnomerný pohyb by mohol spôsobiť nerovnomernú extrakciu medzi jednotlivými vzorkami. Premiešavanie kávy by malo za následok urýchlenie extrakcie, no nikdy nie v rovnakej miere pri všetkých vzorkách. Podstatou cuppingu je však to, aby mali všetky vzorky rovnaké podmienky. Preto je ideálne naberať kávu na lyžičku jemne a hlavne z hladiny vzorky.

Absencia hygieny

V prípade, že cuppujete vo väčšom (ale aj menšom) počte, je dôležité dbať na hygienu. Cupping je totiž pomerne “kontaktnou” disciplínou, pri ktorej niekoľko ľudí zdieľa skrze lyžičky obsah v cuppingových miskách a pohároch s vodou na premývanie lyžičiek. Voda v premývacích pohároch časom chladne, a preto nemusí byť v zmývaní patogénov z lyžičiek úplne stopercentná. V dôsledku toho je dobré časť lyžičky, s ktorou prichádza káva a voda do kontaktu, čo najmenej chytať rukami či zbytočne oblizovať. Kávu sŕkajte do úst tak, že si lyžičku priložíte k perám a jej obsah vtiahnete podtlakom do ústnej dutiny. Tak môžete aspoň sčasti zabrániť zbytočným zdravotným komplikáciám.

Počas pandémie bol cuppingový protokol sprísnený a káva sa necuppovala priamo z lyžičiek. Každý účastník dostal vlastný pohárik, do ktorého si pomocou cuppingovej lyžičky preniesol vzorku a kávu sŕkal len z pohárika. Lyžičky a vzorky tak neprišli do kontaktu s ľudskými slinami či baktériami z rúk. Pandémia však ustúpila a myslím, že všetci sme sa s radosťou vrátili k starému spôsobu cuppovania. To však neznamená, že nemáme dbať na hygienu. Čiže, lyžičky zbytočne nechytať za naberaciu časť, zbytočne ich neoblizovať a ak je to možné, vodu v premývacích pohároch udržiavať čo najteplejšiu.

Zbytočný ostych

Nehanbite sa! Cupping môže byť (hlavne pre cuppingových nováčikov) veľmi zvláštnou činnosťou. Z vlastnej skúsenosti viem, že sŕkanie množstva káv z misiek môže pre niekoho pôsobiť uletene a nezmyselne. Je dôležité preniesť sa cez tento prvotný diskomfort a vyskúšať si cupping vo vašej lokálnej kaviarni/pražiarni. Vďaka cuppingu môže človek ochutnať množstvo káv vedľa seba a navzájom ich porovnávať. Nebojte sa sŕkať. Sŕkanie je pri väčšine spoločenských udalostí nežiadúce a neslušné. Pri cuppingu je však nevyhnutné. Sŕkaním sa káva lepšie rozloží v ústach a jej chute pocítite jasnejšie. A v neposlednom rade sa pri cuppingu nebojte konverzovať s ostatnými účastníkmi, preberať vaše dojmy a porovnávať si vaše preferencie. Pri nejednom cuppingu už vznikli zaujímavé debaty a nové priateľstvá.

priebeh cuppingu


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cupping kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recenzia Melody Roastery

Recenzia Melody Roastery: Košická pražiareň so skvelou Etiópiou z unikátnej pražičky

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL