piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Dá sa kávové zrnko jesť? Ak áno, koľko denne?

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. februára 2022
dá sa kávové zrnko jesť

Dá sa kávové zrnko jesť? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Dá sa kávové zrnko jesť? Položili ste si niekedy túto otázku? Odpoveď je jednoduchá: Áno, dá sa. Niekomu chutí viac, niekomu menej, ale v rozumnom množstve neublíži.

Výhod pitia kávy je mnoho. Dodá energiu, preberie mozog, zlepší pamäť. Okrem toho sa dostaví lepšia nálada, dosiahnete vyšší výkon, s kávou môžete aj schudnúť, nuž a navyše znížite riziko vzniku viacerých nepríjemných zdravotných problémov. Viac informácií nájdete v článku o pozitívnych účinkoch kávy.

Kávové zrná jeme už stovky rokov

„Kávové zrnká konzumujeme už stovky rokov,“ píše Mary Jane Brownová z nutričného tímu stránky healthline.com. „Hovorí sa o tom, že skôr, ako ju pripravovať v podobe nápoja, boli jej zrná často mixované so zvieracím tukom a takto konzumované v záujme zvýšenia energetickej úrovne.“

„Kávové zrnká dodávajú tie isté živiny ako šálka kávy, ale v omnoho koncentrovanejšej forme. Klasická káva je filtrovaná a zriedená s vodou, takže dostanete len časť z kofeínového obsahu a ostatných zložiek klasického zrna,“ konštatuje odborníčka. Vzápätí dodáva, že jedenie kávových zŕn vedie k omnoho rýchlejšej absorpcii kofeínu a tým pádom aj k rýchlejšiemu nástupu účinku.

Avšak pozor. „Treba si uvedomiť, že pri konzumácii zŕn ako celku sú zosilnené tak pozitívne, ako aj negatívne efekty vplyvu kávy. Kvôli tomu je najlepšie jesť kávové zrná len v obmedzenom množstve.“

Kávové zrno ako zdroj kyseliny chlorogénovej

Kávové zrnká sú doslova nabité výkonnými andioxidantmi. V hojnej miere je zastúpená napríklad kyselina chlorogénová, ktorá patrí do rodiny polyfenolov. Štúdie ukázali, že táto kyselina môže výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky a má protizápalové účinky. Podľa niektorých prieskumov pomáha aj s bojom proti rakovine a rovnako pri chudnutí.

„Množstvo kyseliny chlorogénovej v kávových zrnách variuje v závislosti od typu zrna a od metódy praženia,“ pokračuje Brownová. „Praženie môže spôsobiť výraznú stratu kyseliny chlorogénovej na úrovni 50 až 95 percent.“

Jedenie kávových zŕn: Každý má inú toleranciu

Zaujímavá informácia hovorí o tom, že zjedenie 33 gramov arabiky nám dodá 400 miligramov kofeínu, čo je denný limit. Tým pádom zŕn nemôžeme zjesť nekonečne veľa, pretože by ste sa doslova „predávkovali“. „Tolerancia množstva prijatého kofeínu je u každého iná,“ píše Brownová.

„Ak sú kávové zrná konzumované v rozumnom množstve, môžu byť bezpečným a zdravým spôsobom získania svojej dávky kofeínu,“ dodáva Mary Jane Brownová.

Koľko zŕn kávy môžeme zjesť?

Dodajme, že obsah kofeínu v arabike predstavuje 1,2 až 1,5 percenta, v robuste je to 2,2 až 2,7 percenta. Ak by ste teda zjedli 10 gramov zŕn, pri arabike by ste do seba dostali 120 až 150 miligramov kofeínu, pri robuste 220 až 270 miligramov.

Keď si to prerátame, z arabiky by bolo možné zjesť 33 gramov denne a z robusty okolo 18. V jednom grame kávy je pritom šesť až osem zŕn, čo sme detailnejšie analyzovali v článku „Koľko zŕn je v 100 gramoch kávy?„

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávakávové zrnákonzumovanie kávových zŕnkyselina chlorogénová
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
africké postele

Čo sú to africké postele?

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL