nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Degustačný set Kávoholik: Desať nebezpečne dobrých vzoriek

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
25. júla 2023
degustačný set Kávoholik
Share on FacebookShare on Twitter

Pozor, tento článok nie je pre slabé povahy! Dokumentuje silný kávový zážitok, po ktorom sa z každého kávičkára či kávomilca stane poriadny kávoholik. Degustačný set Kávoholik na filter totiž obsahuje samé dobroty. Rozpoviem vám viac.

Všetko sa to začalo veľmi nevinne. Zazvonil telefón. “Mám pre vás balík”, hovorí kuriér. Priniesol dva degustačné sety od slovenskej pražiarne Kávoholik. To neznie nijako nezvyčajne. Nezvyčajný a výnimočný je ich obsah. 

degustačný set na filter Kávoholik exclusive 7x60g

Degustačný set Kávoholik obsahuje deväť výberových káv pražených na filter a jednu vzorku cascary. Na eshope kavoholik.sk si ho viete zakúpiť za 39,60€. Zľavový kód BLOGOKAVE10 na tento set nefunguje, pretože jeho cena je nastavená extrémne nízko. Pri ostatných kávach už kódik využiť viete a smelo tak spravte.

degustačný set na filter Kávoholik
Degustačný set Kávoholik na filter.

Po otvorení setu si ako prvú všímam prehľadnú tabuľku s najdôležitejšími informáciami o jednotlivých kávach a cascare. Výborne vyriešené.

degustačný set Kávoholik - popis káv
Degustačný set Kávoholik na filter – popis káv.

Prečo však hovorím o silnom kávovom zážitku? Prirovnal by som to k hudobnému festivalu s nesmierne nadupaným line-upom. Alebo k futbalovému tímu, v ktorom by na každom poste hrali len tí najlepší hráči na svete. Každá káva v sete je akýmsi headlinerom festivalu alebo Cristianom Ronaldom futbalového tímu. Ide o vzorky jedinečných a chuťovo charakteristických káv spracovaných prevažne modernými experimentálnymi metódami. 

Kávoholik ich predáva aj jednotlivo, no ja som mal možnosť si zasurfovať na “funky” vlnách celého ochutnávkového setu. A bola to jazda. Poďme si postupne predstaviť jednotlivé zrná a je už len na vás, či sa pustíte do setu ako celku, alebo vyskúšate len niektorú z káv z portfólia platformy Kávoholik.

Jednotlivé kávy by som najradšej predstavil na škále, ktorá by odrážala jedinečnosť, zábavnosť alebo zaujímavosť chutí a vôní, ktoré ponúkajú. Zhrňme to a nazvime to zábavne “funky faktorom”.

Etiópia Hamasho – “funky faktor” 1/10

Jedna z desať? Je to zlá káva? Ani náhodou! Etiópia Hamasho je veľmi príjemnou naturálnou Etiópiou. Je čistá a ovocná. V chuti najviac pocítite zrelé jahody a citrusové ovocie s príjemnou čajovou dochuťou. Nízky “funky faktor” v preklade znamená, že Etiópia Hamasho je perfektnou každodennou kávou. Chute sú vyrovnané a čisté. To určite neomrzí. Hamasho je zmesou lokálnych etiópskych odrôd vypestovaných v nadmorskej výške až 2360 metrov nad morom. Výsledkom je komplexná a ovocná káva, ktorú nebudete vedieť prestať piť.

Etiópia Hamasho od Kávoholik

Kolumbie od farmára Oscara Hernandéza – “funky faktor” 5/10

Kávoholik nám prináša hneď dve odlišné kávy od rovnakého farmára a z jednej a tej istej farmy Los Nogales. Obe kávy spracoval Oscar metódou premytej fermentácie. Líšia sa však v jednej zásadnej vlastnosti – odrode. Prvú z káv tvoria zrná odrody Typica, zatiaľ čo druhú zrná odrody Yellow Colombia. Obom kávam som udelil päť bodov na “funky faktor” stupnici. Prečo? Vďaka veľmi dobre trafenej fermentácii sú obe kávy krásne sladké a zaujímavé.

Na druhej strane fermentácia nepreráža všetko, čo kávy ponúkajú a výsledok je veľmi vyvážený. Pri odrode Typica v chuti dominovali banány a čokoláda. Káva vo výsledku pripomínala banány v čokoláde. V prípade kávy odrody Yellow Colombia prevládali lesné jahody a černice. Yellow Colombia pôsobila o čosi šťavnatejšie a ovocnejšie. Osobne sú tieto dve kávy mojimi favoritmi. Ak ste na tom podobne ako ja a preferujete chuťovo nadupané kávy s plným telom a primeranou fermentáciou, tak si na kávach od Oscara Hernandéza zgustnete.

Kolumbia La Floresta – “funky faktor” 6/10

Z farmy La Floresta k nám Kávoholik priniesol veľmi zaujímavé červené víno. Pardon, kávu. Nemôžem si však pomôcť. V La Floreste je veľmi čisto a jasne cítiť chute červeného vína. Postupným chladnutím sa v káve prejavia okrem vína aj tropické ovocné tóny zrelého a sladkého ananásu. Víno je však to, čo vám bude po dopití šálky tejto zaujímavej naturálnej Kolumbie rezonovať v mysli. Káva je plná chutí. La Florestu odporúčam vyskúšať aj v ľadovej verzii. Na ľade chutí ako dobre vychladené šumivé víno.

Kolumbia La Floresta - Kávoholik

Ovocné macerácie z Kolumbie od farmára Jaira Arcilu – “funky faktor” 7/10

Postupne sa presúvame k viac a viac “funky” kávam. Sedem bodov si vybojovali dve kávy od renomovaného kolumbijskeho farmára Jaira Arcilu. Jairo je jedným z popredných experimentátorov v oblasti spracovania kávy spolu s ovocím. Takisto, ako v prípade Oscara Hernandéza, nájdete v portfóliu pražiarne Kávoholik dve rôzne kávy aj od Jaira Arcilu. Obe kávy sú odrody Castillo vypestované na farme Santa Monica. To, čím sa líšia, je spôsob spracovania. V oboch prípadoch sú zrná spracované honey metódou, po ktorej nasleduje macerácia spolu s vínnymi kvasinkami a ovocím. Prvá z káv je macerovaná spolu s jahodami a druhá s broskyňami. 

Ovocie je v káve jednoznačne cítiť už po otvorení balíčka. Aróma je fakt okúzľujúca. Káva macerovaná s jahodami pripomína vo vôni aj chuti zrelé jahody spolu so sladkou mliečnou čokoládou. Mne vyčarovala spomienky na jahodové fondue. Broskyňová macerácia vyvoláva naopak ľahší “čajovejší” dojem. Káva má ľahšie telo a za tepla a studena pripomína svieži ovocný ľadový čaj. Obe kávy sú extrémne zapamätateľné. Aj niekoľko dní po tom, čo som kávy degustoval, som sa prichytil pri tom, ako sa mi v mysli vybavujú ich vône a chute.

Kolumbia Jairo Arcila - Kávoholik

Fermentované pecky z Panamy a Kostariky: Panama Drima Zede, Panama Kambera a Kostarika Francisco Molina – “funky faktor” 10/10

Ako posledné si predstavme tie najšialenejšie a najdivokejšie kávy z portfólia Kávoholika. 

Panama Kambera a Drima Zede

Ako už je u Kávoholika zvykom, obidve panamské kávy pochádzajú z rovnakej farmy – Ninety Plus Candela Estates. Z toho je pravdepodobne jasné, že sa jedná o kávy s vysokým SCA cuppingovým skóre. Drima Zede sa skladá z etiópskych odrôd Heirloom a vyslúžila si SCA skóre 91. Kambera predstavuje odrodu Gesha a dosiahla neuveriteľných 93 bodov. Očakávajte teda tú najvyššiu kvalitu. Obe kávy sú spracované anaeróbnou fermentáciou a sú jednoducho šialené. Nie je to nič, s čím sa človek dostáva bežne do kontaktu. Kambera aj Drima Zede sú extrémne aromatické a chuťovo výrazné kávy. 

Panama Drima Zede od Kávoholik

Pri obidvoch kávach som využíval pre mňa pomerne netradičné recepty. Recepty sa zakladali na vyššom pomere použitej vody k vstupnej dávke kávy (1:18) a nižšej teplote extrakcie (85 stupňov Celzia). Drima Zede v chuti najviac pripomína sušené ovocie (najmä marhule a slivky) doplnené o krásnu klinčekovú korenistosť. Drima Zede vo mne navodila akýsi sviatočný, vianočný pocit a na chvíľu som sa prestal v horúčavách potiť. Od Kambery neočakávajte nič iné ako to, že sa zahryznete do sladkého višňovo-čokoládového dezertu. Chladnutím do popredia vystúpi štipka alkoholového “feelingu”, ktorý dezert pretransformuje na višňové pralinky. Jednoducho bomba. Ak chcete vyskúšať niečo fakt netradičné a jedinečné, tak si doprajte panamské kávy z Ninety Plus Gesha Estates.

Kostarika Francisco Molina

Kostarika Francisco Molina má síce trošku nižšie SCA skóre ako spomínané Panamy, no je rovnako uletená. Odrody Catuai a Amarillo totižto prešli tepelnou fermentáciou, ktorá narobila divy. Vo vôni kávy som silno pociťoval zrelé slivky. V chuti naopak pomaranč a pomarančovú kôru spolu so zrelým ananásom. Ovocie doplnila cukríková sladkosť pripomínajúca gumové medvedíky. Znie to riadne funky, že?

Kostarika Francisco Molina od Kávoholik

Cascara – Kostarika

Portfólio uzavrime cascarou z Kostariky. Cascara pochádza z farmy Las Lajas, z ktorej som v poslednej dobe ochutnal niekoľko skvelých káv. A inak to nie je ani v prípade ich cascary. S kľudným svedomím môžem povedať, že je to jedna z najlepších cascar, aké som doposiaľ pil. Výluh je plný florálnych chutí (ruža, jazmín) a ovocnosti pripomínajúcej ríbezle a černice. Dochuť je krásne sladká, pripomínajúca melasu. Odporúčam vyskúšať prípravu cascarového sirupu alebo cascarového cold brew.

Cascara od Kávoholika
Degustačný set Kávoholik obsahuje okrem deviatich kávových skvostov aj takúto cascaru.

Recepty:

Na záver by som sa s vami rád podelil o recepty, ktoré sa mi pri jednotlivých kávach osvedčili.

Funky faktor 1/10 recept

V60:
16 g —> 240 ml (94*C)
24 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 70 ml
0:30 – 1:00 50 ml
1:00 – 1:45 120 ml
finálny čas extrakcie – 2:40

Funky faktor 5 a 6 a 7/10 recept

V60
15 g —> 250 ml (92*C)
17-18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 50 ml
0:30 – 1:00 50 ml
1:00 – 1:45 150 ml
finálny čas extrakcie – cca 2:30

Kolumbia La Floresta od Kávoholik

Funky faktor 10/10 recept

V60
12 g —> 220 ml (85*C)
17-18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 40 ml
0:30 – 1:00 40 ml
1:00 – 1:45 140 ml
finálny čas extrakcie – cca 2:20

Na eshope kavoholik.sk nájdete aj iný degustačný set Kávoholik leto. V ňom sú štyri výberové kávy a dve cascary. Tento vás vyjde na 24€.

PS: na degustačné sety zľavový kód BLOGOKAVE10 neplatí, ale pri kúpe jednotlivých káv ho využiť viete.

PS2: platformu Kávoholik sme detailnejšie predstavovali v tomto článku.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Peter Szabó na kávovníkovej farme v Indonézii

Peter Szabó z Coffeeinu: Náhly úspech trvá desať rokov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL