piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

De’Longhi Coffee Lounge: Takúto kávovú osvetu by ste nečakali

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
29. júla 2023
DeLonghi Coffee Lounge - sadenie kávovníka
Share on FacebookShare on Twitter

Na úvod tohto článku by som vám rád položil jednu otázku. Snažíte sa vzdelávať v oblasti kávy? Budem rád, ak sa v komentároch podelíte o to, kde sa snažíte hľadať nové vedomosti a zručnosti týkajúce sa vášho kávového hobby. Následne vám ponúknem jeden tip, ktorým ma prekvapila spoločnosť De’Longhi. Volá sa De’Longhi Coffee Lounge.

Keď si spomeniem na svoje začiatky s výberovou kávou, veľmi veľa vecí som sa učil priamo z internetu. Čítal som blogy, knihy a pozeral množstvo edukatívnych videí. Stačilo, aby som si kúpil základné vybavenie pre domáceho baristu a popri všetkých tých videách a článkoch sa neustále posúval ďalej. A takto to pokračuje do dnešných dní. 

Svet kávy sa vyvíja a stále viac a viac z vás číta nielen náš, ale aj iné blogy. Neustále stretávam a spoznávam nových ľudí, ktorí majú pre kávu rovnaké nadšenie ako ja. A v neposlednom rade objavujem stále nové kanály a blogy, kde sa o káve dozvedám nové informácie. Ponúkam vám tip, o ktorom možno neviete. 

De’Longhi Coffee Lounge

Nedávno som nový zdroj informácií pre široké publikum objavil popri testovaní najnovšieho automatického kávovaru Eletta Explore od spoločnosti De’Longhi. Ako Eletta Explore obstála sa dozviete v článku “Recenzia: De’Longhi Eletta Explore”.

Vráťme sa však k téme. Spoločnosť De’Longhi sa rozhodla prispieť do vzdelávania svojich klientov a vytvorila veľmi zaujímavé virtuálne miesto nesúce názov De’Longhi Coffee Lounge. Ako ho v De’Longhi sami popisujú, je to priestor pre naozajstných milovníkov kávy. Nie pre “pravých kávičkárov” pretože tí vzdelávanie nevyhľadávajú. 

Čitatelia Blogu o káve sú však iní a rozhodne by mali navštíviť aj De’Longhi Coffee Lounge. Okrem článkov týkajúcich sa pestovania, praženia a prípravy kávy nájdete v Coffee Lounge aj rôzne recepty či kávové novinky. 

Séria Tajomstvá kávy

V prípade, že namiesto čítania článkov preferujete radšej pozeranie videí, navštívte sekciu Tajomstvá kávy. Tajomstvá kávy je projekt, v ktorom De’Longhi spojilo niekoľko skúsených kávových expertov. Každý z expertov má za sebou množstvo hodnotnej práce v oblasti kávy. 

Tajomstvá kávy predstavujú sériu videí. V každom videu vystupuje odborník z odlišnej kávovej oblasti (od degustátorov cez pražiarov až k baristom) a delí sa o svoje skúsenosti a vedomosti. Ja som si všetky videá poctivo pozrel a musím uznať, že išlo o veľmi zaujímavo strávený čas. 

Uznávaný človek rozpráva krásnou taliančinou niekoľko minút v krásnom prostredí o tom, čo nás všetkých baví. O káve. Najviac ma však prekvapila pokrokovosť celého obsahu. De’Longhi a jeho vybraní experti rozhodne cielia na výberovú kávu, kávu z lokálnych pražiarní a moderný prístup ku káve. Vo videách som sa dozvedel množstvo zaujímavých informácií. Niektoré som si zámerne vypísal a rád by som sa o nich s vami podelil. 

Desať kávových zaujímavostí zo série Tajomstvá kávy

1. Odkiaľ a z akého obdobia pochádzajú prvé zmienky o pití kávy? 

Káva je spoločenský nápoj, a preto nebude prekvapením, že vznik tradície pitia kávy súvisí so spoločenskými udalosťami. Najstaršie zmienky o pití kávy pochádzajú z 15. storočia z Jemenu. Kávu tu popíjali skupinky veriacich, ktorí sa pripravovali na dlhé nočné modlitby súvisiace s miestnym náboženstvom. Káva zohrávala dve dôležité úlohy. Slúžila ako spoločenský nápoj, ktorý utužoval kolektív a vďaka kofeínu napomáhala veriacim zvládať siahodlhé modlitby. Z Jemenu sa káva následne rozšírila do celého sveta. Prvé kaviarne začali vznikať už o sto rokov neskôr (v 16. storočí) v Bagdade, Damasku a Konštantínopole.

2. Čo znamená skratka SCA? 

Aj vďaka jemenskému ľudu je dnes káva svetový fenomén. Pre mnohých je však skratka SCA veľkou neznámou. Ide pritom o skratku troch slov v anglickom jazyku – Specialty Coffee Association. Jedná sa teda o asociáciu výberovej kávy. SCA je svetová organizácia, ktorá združuje jednotlivé národné organizácie s cieľom propagovať a podporovať výberovú kávu a kávovú kultúru. Výberová káva predstavuje najkvalitnejšiu kávu (prevažne) druhu Coffea arabica. SCA pod sebou zastrešuje dva hlavné programy. Prvým programom je Coffee skills program, ktorý slúži na vzdelávanie a školenie v oblasti kávy. Druhým hlavným programom SCA je World coffee events, ktorý slúži na organizáciu baristických súťaži (napr. World barista championship).

3. Čo je to senzorická analýza kávy? 

Senzorická analýza je disciplína, ktorej cieľom je prebúdzať, zhromažďovať a následne popisovať zmyslové podnety. Senzorická analýza sa okrem iného využíva aj pri degustovaní kávy. Chemické a mechanické podnety, ktoré degustácia kávy vyvoláva, zachytáva naše telo pomocou receptorov. Vďaka receptorom sa chemické a mechanické podnety v našom tele menia na elektrické a následne putujú do mozgu. Je už len na nás, ako veľmi svoje telo a hlavne mozog v oblasti senzoriky vycvičíme. Cvičenie senzoriky je dlhodobý proces sprevádzaný neustálym kontaktom s kávou a snahou zapamätať si nové a nové vnemy. Senzorická analýza kávy však neprebieha len pomocou chuťových receptorov na jazyku. Rovnako dôležitú úlohu zohrávajú čuchové receptory v nose. Ide teda o komplexné ortonazálne vnímanie.

4. Koľko látok sa podieľa na vôni mojej kávy? 

Vôňa kávy je jednou z najkrajších vôni, bez ktorej si veľa z nás nevie predstaviť svoj deň. Zamysleli ste sa však nad tým, ako vzniká vôňa vašej kávy? Extrakcia espressa prebieha pomocou prietoku horúcej vody kávovým pukom. Horúca voda disponuje určitou energiou, vďaka ktorej dokáže vyextrahovať určité množstvo látok z namletej kávy. V momente, kedy si privoniate k vášmu espressu, pociťujete vôňu, na ktorej sa podieľa viac než 1000 prchavých látok. Tie sa do šálky dostali práve vďaka horúcej vode a vytvárajú výslednú arómu.

Či už sa vám espresso podarilo alebo nie, na jeho aróme sa podieľa ozaj veľké množstvo spomínaných prchavých látok. Rovnako ako chute, tak aj vône, sa môžete naučiť veľmi pekne rozlišovať. Vynikajúcou pomôckou pri tréningu je senzorický kruh – flavor wheel. Senzorický kruh sa skladá z niekoľkých “podkruhov”. Najvnútornejší kruh predstavuje najvšeobecnejšie kategórie chutí a vôní (ovocná, sladká, florálna a pod.). Ďalšie kruhy smerom von predstavujú stále užšie a konkrétnejšie chuťové a čuchové vnemy. Pri tréningu senzoriky je dobré postupovať smerom od stredu až k vonkajšiemu kruhu s cieľom konkretizovať váš chuťový alebo čuchový vnem.

5. Má degustácia kávy niečo spoločné s degustáciou vína? 

Rozhodne áno! Degustácia kávy a vína prebieha veľmi podobne. Rovnako ako pri víne sa aj pri degustácii kávy využívajú tri analýzy. Vizuálna analýza, čuchová analýza a chuťová analýza. Degustácia kávy je však oproti vínu výrazne zložitejšia. Chuťové a čuchové spektrum kávy je totižto oveľa užšie ako to pri víne. Rozoznávanie vnemov na užšom spektre je tak oveľa náročnejšie a profesionálny degustátor kávy tak musí disponovať fakt skvelými senzorickými schopnosťami.

6. Poznáte výraz “Flavore”? 

S týmto výrazom som sa stretol pri zhliadnutí videa aj ja len prvýkrát. Pojem sa mi natoľko zapáčil, že ho snáď začnem bežne využívať. Pojem “Flavore” (z taliančiny) zaviedli kávoví experti Andrej Godin a Sandro Bonacchi. Podľa ich slov tento pojem vypĺňa medzeru v našom jazyku. Pojem popisuje celkový dojem a zážitok, ktorý zažívame či už pri pití kávy, alebo konzumácii čohokoľvek iného. To, aký dojem na nás káva zanechá, totižto nezávisí len na jej chuti. Na celkovom zážitku sa podieľa niekoľko faktorov ako napríklad chuť, vôňa či štruktúra a telo nápoja. Flavore zahŕňa všetky tieto vnemy a vypĺňa tak medzeru v našich jazykoch. 

7. Aké premenné majú najväčší vplyv na extrakciu a chuť kávy? 

Patríte medzi ľudí, ktorí radi skúšajú nové kávy? Tak to ste si určite všimli, že každá káva si vyžaduje iné nastavenie. Jednoducho neexistuje jeden univerzálny recept, pri ktorom by každá káva chutila dobre. Čo teda ovplyvňuje extrakciu kávy? Medzi hlavné premenné vplývajúce na extrakciu, a tým pádom aj chuť, je hrúbka mletia (granulometria), teplota vody, tlak, čas extrakcie a pomer vstupnej dávky kávy a výstupného objemu. 

8. Sú kávové zmesi horšie ako “single origin” kávy?

To vôbec nemusí byť pravda. V prípade, že sa zmes mieša s účelom zakryť nedostatky jednotlivých káv, znie odpoveď áno. Zmesi sa však môžu vytvárať s cieľom spájania pozitívnych chuťových vlastností jednotlivých káv. Správne namiešanie kvalitných káv s odlišnými prednosťami môže viesť k vzniku jedinečného zážitku a súhry chutí. Aj preto nie je správne automaticky odsudzovať kávové blendy.

9. Kombinovali ste už niekedy kávu s jedlom? 

Áno, môže to znieť zvláštne. Kávu si väčšinou predstavujeme ako nápoj, ktorý konzumuje samostatne, poprípade s koláčom alebo inou sladkosťou. Pravdepodobne málokto premýšľa nad kávou v spojení s jedlom podobne ako nad vínom. V prípade vína sa často zámerne kombinuje chuť vína s chuťami, ktoré ponúka jedlo. A predstavte si, že veľmi podobne sa dá využiť aj káva. Veľmi dobrú kombináciu s kávou tvoria rôzne syry. Keďže kávu veľmi často spájame s mliekom, prečo by nemohla fungovať aj so syrom? Syr môže pôsobiť veľmi podobne ako mlieko, len v slanej verzii. Možno trochu zvláštnejšou, ale nie nemožnou kombináciou, je káva a surová ryba. Ku kvalitnej surovej rybe sa veľmi dobre hodia jemnejšie a acidnejšie kávy. Rozhodne vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako sa vám káva v spojení s jedlom pozdáva.

10. Nechutí vám bezkofeínová káva? Vyskúšajte kvalitný “decaf”. 

Bezkofeínová káva zažíva v poslednej dobe boom spojený s vlnou zdravého stravovania. Množstvo ľudí sa či už dobrovoľne alebo nedobrovoľne vzdáva príjmu kofeínu. Avšak veľmi často sa stretávam s odsudzovaním bezkofeínovej kávy. Bezkofeínová káva vraj nemôže chutiť rovnako dobre ako tá s kofeínom. Výsledok, rovnako ako u kávy s kofeínom, závisí na kvalite surovín, kvalite spracovania, pražení a príprave. Existuje niekoľko spôsobov, pomocou ktorých je káva zbavovaná kofeínu. V jednoduchosti sa však vždy jedná o formu extrakcie, pri ktorej je z kávy vyextrahovaný kofeín. Jej chuťové a aromatické vlastnosti by mali byť v ideálnom prípade zachované a nezmenené. Pri správnom procese zbavovania kofeínu a kvalitnej základnej surovine môže byť “decaf” rovnakým zážitkom ako káva s obsahom kofeínu. Tak, ako sa rozvíja trh s bezkofeínovou kávou, posúvajú sa vpred aj technológie a procesy zbavovania kofeínu. Preto sa nebojte objavovať svet bezkofeínovej kávy. Čo môže byť lepšie ako dať si na večer skvelú výberovku a spokojne zaspať? 🙂

Skvelý krok od De’Longhi

Týchto desať zaujímavostí predstavuje len zlomok toho, čo séria Tajomstvá kávy obsahuje. Je veľmi pozitívne, že aj spoločnosti ako De’Longhi cielia na vzdelávanie nielen ich dlhoročných, ale aj nových zákazníkov. Svet kávy skrýva množstvo tajomstiev a zaujímavostí, ktoré by mal poznať každý milovník kávy. Vzdelávanie zákazníkov by malo byť jedným z kľúčových prvkov napredovania kávovej kultúry. Preto považujem tento krok od De’Longhi za skvelý spôsob, ako svojich zákazníkov priblížiť k pitiu kvalitnej kávy od lokálnych pražiarov so zameraním na udržateľnosť, dohľadateľnosť a kvalitu. Perfetto!

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Ján Hoľko a Etiópia Hamasho

Kávoholik zažíva obrodenie: V Great Taste mu ocenili takmer všetky kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL