Exkluzívne

Dirty Chai Latte: Ako si pripraviť korenistú pochúťku?

V priebehu novembra a decembra sme spolu s profi baristom Filipom Lörincom (@chlorofilip na Instagrame) testovali kávovar De’Longhi La Specialista Maestro. Obsiahly článok sme chceli obohatiť aj o jednoduchý recept, ktorým si môžete spríjemniť zimné dni. Keďže sme mali k dispozícii sirup Masala CHAI od popradského BROWN&Co. Syrups, dlho sme neváhali. Voľba padla na Dirty Chai Latte.

Definícia Dirty Chai Latte

Teória hovorí o tom, že Dirty Chai Latte je kofeínový nápoj pozostávajúci z tradičného korenistého indického čaju masala chai, espressa a speneného mlieka. Skvelou náhradou masala chaiu je Masala CHAI sirup, ktorého množstvo je možné doladiť podľa požiadaviek konzumenta. To isté platí aj o espresse, ktoré môže byť obyčajné, ale pokojne môže ísť aj o doubleshot.

Nápoj Dirty Chai Latte je korenistý a krémový, takže perfektne sa hodí k chladnému zimnému počasiu. Potrebujete sa pred odchodom z domu trochu zahriať a nabiť dobrou náladou? Tento recept je viac ako ideálny.

Recept od Filipa

„Pri príprave receptu som používal 10 mililitrov sirupu CHAI od BROWN&Co. Syrups, ale je to variabilné: ak chce niekto sladší nápoj, nech použije viac, ak niekto menej sladký, tak menej,“ povedal Filip Lörinc pre Blog o káve. „Dá sa s tým hrať, ale mne to najviac chutilo pri desiatich gramoch sirupu. K tomu som pridal single shot Salvadoru od Be:Café a následne napenené mlieko. Vznikla mi z toho veľmi dobrá záležitosť, doslova zimná a sviatočná chuť. V nápoji cítiť aj kávu a aj korenistú chuť sirupu. Podľa mňa je to úplne ideálne na nejaké zimné poobedia.“

Recept od Juraja

So žiadosťou o definovanie Dirty Chai Latte sme oslovili aj toho najpovolanejšieho, šéfa spoločnosti BROWN&Co. Syrups, Juraja Iždinského. Ako to vidí on a ako by sme si nápoj podľa neho mali pripravovať?

„Začnem definíciou Chai Latte, čo je mliečny nápoj postavený na základe z čierneho čaju, cukru, kardamómu, škorice, badiánu, klinčekov, muškátového orechu, zázvoru a horúceho speneného mlieka,“ uviedol Juraj Iždinský pre tento blog a vzápätí prezradil, ako to robí jeho spoločnosť: „My z tejto zmesi čaju a korenia vyrábame sirup. Ten prípravu chai latte zjednodušuje na kombináciu sirupu a speneného mlieka.“

A aký je podľa neho správny recept na Dirty Chai Latte? „Je to chai latte doplnené shotom espressa,“ odpovedal. „Mne to vyhovuje takto: na dno šálky nalejem 20 mililitrov sirupu, naň si pustím espresso a potom to už len doplním mliekom. Osobne by som odporučil acidnejšiu kávu, ktorá lepšie dopĺňa chute sladkého sirupu a mlieka.“

Dirty Chai Latte
Dirty Chai Latte, ktoré Filip pripravil so Salvadorom od Be:Café a s Masala CHAI sirupom od BROWN&Co. Syrups.

Masala CHAI sirup

Zaujímali nás aj detaily týkajúce sa výroby Masala CHAI sirupu. Čo všetko Juraj môže prezradiť? „Že ho vyrábame ručne,“ usmial sa. „Na začiatku procesu je silný výluh čierneho čaju, ktorý dolaďujeme zmesou korení, v ktorých dominuje kardamóm, škorica, klinčeky a badián.“

„V našom sirupe sa korenie nelúhuje, ale je jeho pevnou súčasťou od varenia až po samotné fľašovanie. Vo fľaši teda ostáva až do chvíle, kým sa nedostane do kaviarne, prípadne domov k zákazníkovi. Cieľom tohto všetkého je zachovanie intenzívnej vône a chute. Dôležitým faktom je aj to, že sirup nekonzervujeme žiadnym umelým chemickým konzervantom, len cukrom a teplom. Robíme to teda rovnako, ako naše babičky… teda keby chceli babičky namiesto bazového sirupu robiť chai.“

Sirup Masala CHAI má okrem uvedeného využitia aj mnoho ďalších uplatnení. Vhodný je do koláčov, na prípravu rôznych krémov, ale napríklad aj v lete na zmrzlinu. „Na zmrzline vie byť ozaj skvelý. Či už na čisto smotanovej alebo vanilkovej,“ dodal Juraj Iždinský.

Masala CHAI sirup od BrownCo
Toto je Masala CHAI sirup. Mňam.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close