Predstavujeme nové kávy

Divoké novinky z Grand Roastery: Banánová Kolumbia a Brazília s príchuťou whisky

Hľadáte kávu, ktorá vás očarí svojou chuťou a jedinečným príbehom? Pražiareň Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch prichádza s dvoma výnimočnými edíciami, ktoré dokonale zapadnú do sviatočnej atmosféry. Kolumbia La Ricaurte Banana je kávová lahôdka s tónmi banánov v čokoláde, zatiaľ čo Whisky Barrel Aged Coffee prináša luxusnú kombináciu kávy a whisky.

Kolumbia La Ricaurte: Banánový dotyk Vianoc

Predstavte si lahodný dezert – banány v čokoláde, ktoré sa rozpúšťajú na jazyku. Práve takúto chuť vám ponúkne táto experimentálne spracovaná káva. Pochádza z oblasti Antioquia v Kolumbii, kde ju rodina Velez pestuje s dôrazom na kvalitu a udržateľnosť. Vďaka anaeróbnemu spracovaniu s banánovou šťavou má táto káva sviatočný nádych, ktorý je ako stvorený pre zimné rána alebo večery pri vianočnom stromčeku.

Grand Roastery - Colombia La Ricaurte - zrná

Pôvod a spracovanie

Farmu Finca La Ricaurte vlastní farmár menom Juan Pablo Velez. V rodine Velez sa tradícia pestovania kávy dedí z generácie na generáciu. Každá generácia však prichádza so svojskými inováciami. Jedna z noviniek, s ktorou začali Velezovci pomerne nedávno, je produkcia kofermentovaných káv. Káva, ktorú pre vás napražili v Grand Roastery, je fermentovaná v anaeróbnom prostredí po dobu 9-12 dní. Nefermentuje však sama. Je zaliata šťavou z banánov, ktorá jej dodá tropickú a sladkú chuť.   

Chuťový profil: Banány v čokoláde

Jemné tóny žltého ovocia a lieskových orieškov dopĺňa sladká čokoládová dochuť a nezameniteľná chuť banánov. S nízkou aciditou a hodvábnym telom je ideálnou voľbou pre tých, ktorí túžia po jemnej, no stále nezabudnuteľnej chuti a vôni.

Colombia la Ricaurte od Grand Roastery - hotová filtrovaná káva

Táto káva vás zahreje a poteší ako dezert vo forme šálky kávy. Banán v káve ucíti aj ten najväčší laik. Je jasný a zreteľný vo vôni aj v chuti. S ostatnými tónmi krásne ladí a vytvára sladký sviatočný mok.

Môj tip: pri nákupe na eshope grandroastery.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Whisky Barrel Aged Coffee: Káva a whisky idú dokopy

Pre tých, ktorí si v zime radi doprajú niečo hrejivé, Grand Roastery ponúka Whisky Barrel Aged Coffee – kávu spájajúcu chuť brazílskych zŕn so slovenskou whisky Nestville. Táto káva dozrieva 22 dní v dubových sudoch, ktoré predtým uchovávali whisky, a výsledkom je jedinečný nápoj, ktorý v sebe nesie výrazný alkoholový charakter.

Grand Roastery - Whisky Barrel Aged Coffee - zrná

Whisky v každom dúšku

Už pri prvom dúšku vás zasiahne vôňa a chuť whisky, doplnená o tóny čokolády a jemnú korenistú dochuť. Na jazyku sa vám rozvinie kombinácia sladkých tónov a príjemného záveru, v ktorom dominuje whisky. Je to dokonalý a hlavne nevšedný spoločník na sviatočné večery.

Proces “barrel aged”

Metóda, ktorou je táto káva spracovaná, je hotovou alchýmiou. Barrel aged kávy kombinujú chute alkoholu a kávy. Počas 22 dní káva absorbuje arómy zo sudov, čo jej dodáva hĺbku a komplexnosť. Tento proces posúva pôvodnú prirodzenú sladkosť brazílskych zŕn na úplne inú úroveň.

Grand Roastery - Whisky Barrel Aged Coffee - príprava filtrovanej kávy

Zrná pre vás v Grand Roastery napražili tak, aby ste si ich vychutnali vo forme espressa, ale aj filtrovanej kávy. Whisky pocítite v espresse hlavne v jeho dochuti. Ako prvá sa vám na jazyku ocitne mliečna čokoláda a marcipán. Tie vystrieda lahodná alkoholová chuť a korenisté tóny. Na filtri je whisky o niečo viac v popredí. Spolu s čokoládou a jemnou aciditou vytvárajú komplexný chuťový zážitok, ktorý je doplnený hodvábnym telom a dlhočiznou alkoholovou dochuťou.

Ako si ich pripravíte?

Obe kávy sú pražené univerzálne, takže si ich môžete vychutnať ako espresso, ale aj ako filtrovanú kávu. Banánová Kolumbia je určená primárne na filter, no ak máte dostatok odvahy, na espresse vás prekvapí výraznou sladkosťou a tropickosťou. Tu je malý tip na ich prípravu:

Whisky Barrel Aged a Colombia La Ricaurte od Grand Roastery - espresso

Espresso (obidve kávy):

Pomer: 1:2 (napr. 18 g → 36 ml)
Teplota vody: 93 °C
Čas extrakcie: 28–30 sekúnd

Filter Hario V60 (obidve kávy):

Pomer: 1:15
Hrúbka mletia: stredná až stredne jemná (19 klikov na mlynčeku Comandante)
Teplota vody: 90 °C
Čas extrakcie: cca 2:45
Nálevy: Tri rovnaké krúživé nálevy, každý s rozostupom 30 sekúnd.

Grand Roastery - Colombia La Ricaurte - príprava filtrovanej kávy

V Grand Roastery si pre vás v prípade Kolumbie La Ricaurte pripravili aj ich vlastný recept. Nájdete ho na zadnej strane balíčka. Vyskúšajte ho a dajte nám vedieť, ktorý recept vám vyhovuje viac.

Kolumbia alebo Brazília? Vyberte si podľa nálady

Ak hľadáte kávu, ktorá vás zahreje a pripomenie vám sviatočné chvíle, siahnite po Kolumbii La Ricaurte. Milovníci výrazných a alkoholových chutí si zase zamilujú Whisky Barrel Aged Coffee.

Či už si vyberiete jemnú eleganciu banánov v čokoláde alebo luxusný charakter whisky, obe kávy vás prenesú do sviatočnej nálady. Pri nákupe na grandroastery.sk nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10.

Grand Roastery - Whisky Barrel Aged Coffee a Colombia La Ricaurte


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close