sobota, 15 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Doba sladených nápojov sa pomaly končí, kávová kombucha z Košíc si razí cestu do kaviarní

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. októbra 2025
kávová kombucha od CULTURELABS a Uganda Kapchorwa od Grand Roastery
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráca

Košická spoločnosť CULTURELABS, ktorá sa špecializuje na výrobu a distribúciu fermentovaných produktov, predstavila kávovú kombuchu Oi® Káva Kombucha. Projekt realizovala v spolupráci s pražiarňou kávy Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch. Kombuchu totiž pripravila za pomoci ich kávy Uganda Kapchorwa.

Za projektom stojí Dávid Hreško, ktorý kombuchu spoznal počas štúdií v Melbourne. Registroval ju v mnohých podnikoch a obchodoch, pričom „do oka“ padla najskôr jeho priateľke Veronike. Následne rozbehol proces experimentovania a hľadania štartovacej kultúry, do projektu pritiahol aj kolegov Ľuboša Jurčišina a Martina Štancela, a spoločne sa pustili do podnikania.

Viac sa o tomto kombuchovom príbehu dozviete v rozhovore s Dávidom Hreškom.

Dávid Hreško s kombuchou
Dávid Hreško.

Ako dlho ako CULTURELABS produkujete kombuchu?

„Oficiálne od začiatku roka 2025, ale naša cesta s týmto nápojom začala oveľa skôr. Stalo sa tak ešte počas môjho doktorandského štúdia v Melbourne v roku 2022. Tam som kombuchu najprv objavil v miestnych obchodoch, kde ma zaujala jej chuť, nízky obsah cukru a zdraviu prospešné vlastnosti, čo je obrovské plus oproti sladeným malinovkám, ktorým sa vyhýbam. Neskôr som dokonca stretol majiteľa miestnej kombuchovej značky, ktorý mal vlastnú výrobnú prevádzku a naučil ma, ako pripraviť kvalitnú kombuchu. Náš kombuchový základ, ktorý vo výrobe používame dodnes, som sem priniesol v malom sáčku z Melbourne (smiech).“

Ako sa toto preklenulo do prepojenia s kávou?

„Bol to dôsledok prirodzenej zvedavosti. Osviežujúcu fermentovanú kombuchu sme chceli spojiť s bohatosťou kávy a vytvoriť tak úplne nový chuťový zážitok. Našim zámerom bolo doplniť tradičné nápoje ako cold brew či espresso tonic, no ponúknuť akúsi vlastnú a jedinečnú kategóriu. Takáto kombucha je už vo svete známa, niekde sa nazýva aj KOFFUCHA.“

Ako ste sa prepojili s pražiarňou Grand Roastery a prečo práve s nimi?

„Grand Roastery od nás odoberala kombuchu do svojich prevádzok v Bardejovských Kúpeľoch a Košiciach. Potom sme si uvedomili, že sú vlastne takmer susedia našej prevádzky a keďže ide o kvalitnú pražiareň, oslovili sme ich s možnosťou spolupráce. Spojili sme sily a dokázali sme, že aj na východe Slovenska je možné vytvoriť niečo naozaj inovatívne. Výber kávy Uganda Kapchorwa bol ich nápad. V rámci testov sme skúšali aj iné kávy, ale Kapchorwa je naozaj trefa do čierneho.“

kávová kombucha

V čom sa výroba kávovej kombuchy líši od tej klasickej čajovej?

„Proces je v podstate rovnaký, rozdiel spočíva v pridaní kávy. Do kombuchy sa bežne pridáva napríklad ovocie alebo korenie, my sme pridali kávu. Samozrejme tu ide o správnu receptúru a aj o okamih, kedy sa káva mieša s klasickou kombuchou alebo akým spôsobom sa pripravuje samotná zmes. Je to dosť špecifický proces, ktorý si chceme ponechať ako výrobné tajomstvo.“

Akú úlohu zohráva káva v samotnom procese fermentácie? Ide len o chuťový prvok, alebo má aj technologický význam?

„Počas fermentácie kombuchy zohráva kofeín podporujúcu úlohu – mikroorganizmom pomáha rásť a zabezpečuje stabilný a kvalitný priebeh fermentácie. Štandardne sa do nápoja dostáva prostredníctvom čierneho alebo zeleného čaju. Káva jednak dodá dodatočný kofeín, ale zároveň prináša aj úplne nové chuťové spektrum. Celkovo ešte viac zvýrazňuje jedinečný charakter našej kombuchy.“

Ako dlho trvá výrobný proces od začiatku po finálnu fľašu?

„Proces výroby môže trvať až tri týždne – závisí to od dosiahnutia finálnej hodnoty pH, ktorá je pre nás kľúčová. Každá várka sa riadi unikátnym receptom pochádzajúcim z Austrálie, vďaka čomu má naša kombucha svoj charakteristický profil a stabilnú kvalitu.“

CULTURELABS oi kombucha tím
Tím CULTURELABS.

Ako by ste opísali chuť Oi® Káva Kombuchy niekomu, kto ju ešte nikdy nepil?

„Oi® Káva Kombucha prináša nový chuťový zážitok, v ktorom sa jemná acidita kombuchy spája s ovocnými tónmi kávy Uganda Kapwchorwa a vytvára sviežu, iskrivú harmóniu chutí. Je výbornou alternatívou ku cold brew a espresso tonicu, no zároveň predstavuje úplne novú kategóriu nápoja s vlastnou osobnosťou, ktorú jednoducho treba ochutnať.“

Kde si aktuálne kávovú kombuchu môžeme objednať?

„K dispozícii je na našom eshope oikombucha.sk, v prevádzkach Grand Roastery, ale v Košiciach už aj v apkách Wolt a Bolt Food. Postupne s ňou oslovujeme aj prevádzky, v ktorých už máme klasickú kombuchu. Na jeseň dopyt po chladených nápojoch tradične klesá, takže čakáme hlavne na jar a leto. Vtedy budú tieto chladené nápoje najžiadanejšie.“

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí kombuchu ešte nikdy neskúsili?

„Osobne si myslím, že doba sladených nápojov a podobných chemických „grciek“ – s prepáčením – sa pomaly končí. Dochádza to aj mnohým veľkým spoločnostiam, ktoré sa pustili do kombuchového biznisu a očakávame nárast konkurencie. Bežným ľuďom by som rád odkázal, že je čas objavovať tieto zdravé nealko nápoje, čítať si zloženie a aj keď sa to možno ľahko hovorí, nepozerať vždy len na cenu. Zdravie máme predsa len jedno.“

Oi kávová kombucha

Aká by mala byť správna kombucha?

„Trochu ma mrzí, že veľa značiek kombuchu pasterizuje a zákazníkov zavádza klamlivými etiketami. Správna kombucha, ktorá si zachováva probiotické a zdravotné benefity, musí byť držaná v chlade a balená v skle. Inak začína peniť, pretože fermentácia vo fľaši naďalej prebieha. V reťazcoch sa bohužiaľ nájdu kombuchy balené v plaste, mimo chladničky a vydávajú sa za BIO živé kombuchy – len preto, aby nachytali ľudí. A najviac som sklamaný z toho, keď sa aj takéto kombuchy dajú do chladiacich vitrín, v ktorých majú pôsobiť kvalitne, no v skutočnosti je to len pasterizovaný čaj.“

Náš tip: Viac informácií nájdete na webovej stránke oikombucha.sk alebo na Instagrame @oi_kombucha.

8x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Grand Roasterykombucha
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé

Len 0,64 % defektov! Etiópia Sidamo Bombe od Be:Café zahanbila supermarketové kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL