pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Dochuť kávy: Čo to vlastne je a aká by mala byť?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
2. apríla 2025
senzorická analýza kávy - dochuť - poznámky

Foto: Shutterstock 568822483

Share on FacebookShare on Twitter

Úplne posledný vnem, ktorý zanechá šálka kávy na každého z nás, sa nazýva dochuť. Dochuť je zároveň posledným krokom senzorickej analýzy kávy. Je to akási spomienka, ktorá ostane vo vašich ústach niekoľko sekúnd či dokonca minút po tom, ako ju prehltnete. 

Čo však zodpovedá za jej vznik a kvalitu? Ako by mala vyzerať dokonalá dochuť? Prezradíme vám viac.

Z čoho sa skladá dochuť?

Dochuť kávy je tvorená prakticky všetkými senzorickými prvkami, ktoré vnímate pri každom dúšku kávy. Po prehltnutí sa jednotlivé chuťové, ale aj aromatické, zložky zmiešajú a zanechajú záverečný chuťový dojem – dochuť. 

Acidita

Acidita nemusí byť len popredným chuťovým vnemom. Ovocné kávy ju prenášajú aj do svojej dochuti. V prípade, že je jemná a čistá, dochuť bude pôsobiť sviežo a ovocne. Na druhej strane, kvalitu dochuti zníži ostrá a nepríjemná acidita, ktorá jej dodá akúsi octovosť či pálivosť.

acidita
Shutterstock 2242691355

Sladkosť

Prítomnosť sladkých tónov v chuti a dochuti kávy je vždy znakom kvality. Kávové zrno obsahuje množstvo sacharidov, ktoré pri pražení podliehajú karamelizácii. Pri správnom procese praženia tak káva chutí sladko a zanecháva dlhý a sladký záver. Ten môže mať rôzne podoby – čokoládovú, orieškovú, džemovú, karamelovú, atď. Ak teda premýšľate nad tým, či je dochuť vašej kávy kvalitná, sladkosť je výborným indikátorom správnej extrakcie a kvalitnej kávy. 

sladkosť
Shutterstock 2463705563

Horkosť

Horkosť je v káve veľmi kontroverzná. Mnohí pijú kávu práve kvôli horkosti. Iní zas horkosť v káve odsudzujú. Treba však povedať, že je úplne prirodzenou súčasťou chuťového spektra kávy. Horkosť sa najčastejšie prejavuje práve v chuťovom závere a v dochuti kávy. Horkosť je protipólom k acidite a sladkosti, vyvažuje ich a dotvára komplexnosť chutí. Nemusí byť len nepríjemná. Pri správnej intenzite sa prejavuje príjemne, vo forme kakaa, horkej čokolády, prípadne čierneho alebo zeleného čaju. 

horkosť
Shutterstock 519503125

Na druhej strane, horkosť sa môže prejaviť aj negatívne, vo forme drsnosti, zemitosti alebo chutí spálenia. Tieto prvky majú tendenciu zanechávať dlhú dochuť, ktorá môže pôsobiť pozitívne aj negatívne. Kvalita dochuti tak závisí na ich intenzite a dĺžke vnímania.

Aróma

Predstavte si, že na vzniku dochuti sa nepodieľajú len chuťové tóny, ale aj tie aromatické. Pri prehĺtaní kávy sa arómy retronazálne dostávajú do nosovej dutiny, kde ich telo vníma ako chute pomocou takzvaného olfaktorického systému. Ten pomáha vnímať pozitívne aj negatívne vnemy, ktoré po prehltnutí ostávajú na podnebí. Napomáha k rozpoznaniu čokoládových tónov, spálených (dym a tabak) či korenistých tónov (škorica, klinčeky). 

Ako sme spomínali, výsledná dochuť je kombináciou viacerých faktorov. Teraz jednotlivé faktory spoznáte bližšie. Pri ďalšej ochutnávke kávy sa tak posnažte sústrediť na ich prítomnosť. V dochuti sa môžu objaviť všetky, no pokojne môže niektorý z nich absentovať. 

ochutnávanie vzoriek kávy - dochuť
Foto: Shutterstock 2074300954

Kvalita a perzistencia 

Kvalita dochute sa dá porovnať s kvalitou arómy pri čuchovej analýze. Pri jej hodnotení zohráva rolu to, aká je bohatá a komplexná. Či sa skladá len z jednotvárnej horkosti či acidity, prípadne tvorí kombináciu acidity, sladkosti, horkosti a iných prvkov. Tento aspekt nazývame kvalita dochuti. 

Druhou, nemenej dôležitou, vlastnosťou dochute je jej perzistencia. Aj tá najlepšia a najkvalitnejšia dochuť totižto musí na jazyku zotrvať tak dlho, aby ste ju dokázali poriadne navnímať a oceniť. Pri senzorickej analýze a bodovom hodnotení dochute sa tak prihliada aj na jej trvácnosť. 

Najvyššie bodové hodnotenie si vyslúži dochuť, ktorá je kvalitná a teda komplexná a zároveň zotrváva po dlhú dobu. Naopak, nízke body dostane dochuť, ktorá zmizne veľmi rýchlo a je jednotvárna a nepríjemná, napríklad len horká.

V porovnaní s inými nápojmi zostáva chuť kávy v ústach pomerne dlho – dochuť espressa môže trvať pokojne aj niekoľko minút. To však nemusí byť vždy výhodou. Všetko závisí od kvality kávy a jej prípravy.

Kedy je dochuť negatívna?

Nie je to len o dĺžke zotrvania. Perzistencia nemusí ísť vždy ruka v ruke s kvalitou – ak dominujú negatívne chute, ich trvácnosť môže byť dokonca nežiaduca.

senzorická analýza kávy - cupping nových pražení
Foto: Shutterstock 2074300954

Nekvalitná káva – niet pomoci

Veľmi dobrým príkladom sú nekvalitné kávy, ktoré bohužiaľ často nájdete na poličkách našich supermarketov. Jedným z najvýraznejších nedostatkov takýchto káv je ich dochuť. 

Za jej nekvalitu zodpovedá viacero faktorov. Nekvalitné a staré zelené zrno môže viesť k zatuchnutej či chemickej dochuti. Dlhá doba od praženia zase k fádnej a nevýraznej dochuti. A príliš tmavé praženie zapríčiňuje výrazne horkú a nepríjemne spálenú dochuť.

Pri kvalitnej káve dolaďte recept

Nepríjemnú dochuť však môžu zanechať aj skutočne kvalitné kávy. V tomto prípade musíte hľadať vinníka v nesprávnej extrakcii. Príprava kávy sa vo veľkej miere podieľa aj na výslednej dochuti. Nesprávna extrakcia vedie k nevýraznej a krátkej dochuti (podextrahovaná káva) alebo k suchej a horkej dochuti (preextrahovaná káva). Avšak tieto chybičky krásy sa dajú odstrániť úpravou receptu použitom pri príprave.

Kedy je dochuť pozitívna?

Sladkosť, chuťová komplexnosť a zaujímavosť sú zásadné pre vznik príjemnej dochuti. Vynikajúce kávy sa vyznačujú komplexnými a perzistentnými tónmi, ktoré zážitok z pitia kávy nepokazia, ale naopak predĺžia.

Kvalitná káva a správna príprava vedie k vzniku príjemnej a vyváženej dochuti, ktorá v ústach zotrváva a nemizne. Dochuť je veľmi dôležitou zložkou senzorickej analýzy kávy, ktorá dobre indikuje kvalitu kávy a kvalitu jej praženia a prípravy. 

Spomeňte si na poslednú kávu, ktorú ste pili. Zanechala vám na jazyku niečo príjemné alebo niečo, čoho ste sa chceli radšej zbaviť?


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Pink Honey a High Five od Two Hands

High Five a Pink Honey: Kolumbijské kávy do oboch rúk z pražiarne Two Hands

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL