Zdravie

Doktor odporúča: Treba staviť na organickú kávu vyššej kvality

Kofeín má mnoho pozitívnych vlastností, z ktorých vášniví kávičkári radi ťažia. V našej rubrike venovanej vplyvu kávy na zdravie sme toho prebrali už viac ako dosť, avšak zas a zas sa objavujú nové články s ďalšími vyjadreniami odborníkov.

Tentoraz sme narazili na podcast s gastroenterológom doktorom Marvinom Singhom, ktorý pripomenul viacero úžasných vlastnosti nášho obľúbeného nápoja. Určite však neodporúča piť lacný produkt a kto si to môže dovoliť, mal by siahnuť po vyššej kvalite. Telo sa mu odvďačí.

Treba si dopriať kvalitu

„Vysoko kvalitná, čistá, organická káva bez toxínov môže poskytnúť určité zdravotné výhody,“ uviedol doktor Singh, ktorý je jedným z najuznávanejších amerických odborníkov na zdravie, v podcaste The Coffee, Health and Science. „Máme značné množstvo dôkazov, ktoré poukazujú na to, že káva môže mať vplyv na cukrovku, na úroveň cholesterolu, na steatózu pečene, metabolický syndróm a iné zápalové stavy.“

Odborník okrem toho vyzdvihol kyselinu chlorogenovú, ktorá sa v káve takisto nachádza a ktorá takisto prináša mnoho pozitív. „Ukázalo sa, že práve kyselina chlorogenová je jednou z najdôležitejších zložiek kávy, ktoré môžu mať vplyv na črevnú mikroflóru a môžu prispieť k jej pozitívnym zmenám.“

Káva môže spôsobiť aj problémy

Doktor Singh otvorene priznal, že káva môže sem tam spôsobiť aj žalúdočné problémy. Za hlavné faktory vyvolania tejto skutočnosti považuje kvalitu kávy, ale aj to, čo do nej pridávame, nuž a napokon aj konzumované množstvo. Uvedomiť si treba i fakt, že niekto môže mať problém i s intoleranciou na kofeín: „V dôsledku toho vznikajú zažívacie ťažkosti.“

„Niektorí ľudia môžu byť vystavení vyššiemu riziku refluxu žalúdočných štiav, a to vtedy, ak kávu skombinujú s určitými jedlami spôsobujúcimi pálenie záhy, ako sú napríklad mastné jedlá, citrusové plody, jedlá s paradajkovým základom, prípadne čokoláda.“

Singh: Stavte na menej kyslú kávu

Káva môže pomáhať aj protizápalovo, ale ako priznal spomínaný lekár, kto má na výber, mal by radšej staviť na menej kyslú kávu, na tmavšiu formu praženia, prípadne na kávu podávanú za studena.

„A okrem toho by mal vždy staviť na organickú kávu vyššej kvality,“ skonštatoval Marvin Singh. „Je mnoho faktorov, ktoré majú vplyv na kyslosť kávy, ale dôležité je uvedomiť si, že káva, ktorú pijete, s veľkou pravdepodobnosťou nebude kyslejšia, ako pH normálneho žalúdka.“

Dodajme, že bežná čierna káva má pH okolo 5, takže je mierne kyslá. Na slovenskom trhu však nájdete napríklad aj kávu značky Cafézia, ktorej pH je okolo 6 až 6,5, čo je výrazne bližšie k neutrálnej hodnote 7. Ak má niekto problémy napríklad s prekyslením organizmu, prípadne so zvýšenou tvorbou žalúdočných štiav, mal by siahnuť po produkte podobného typu.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close