Pestovanie kávovníka v domácich podmienkach: Ako na to?
Stalo sa to už aj vám? Zjete určitý typ ovocia, ostanú vám kôstky a v hlave sa zrodí nápad zastrčiť ich do zeminy v kvetináči. Prejde niekoľko týždňov a odrazu sa spod zeme nahor pretlačí zelená rastlinka. V tej chvíli sa cítite ako pestovateľský génius. A prečo to neskúsiť aj s kávou? Je pestovanie kávovníka v domácich podmienkach vôbec reálne?
Povedzme si na rovinu: pekný kávovník by mohol prostredie vášho bytu veľmi pekne zveľadiť a doplniť. Aj by ste s ním tak trochu zafrajerovali. No a návštevy, ktoré by ste pozvali na kávu, by uznanlivo prikyvovali, že ste svoju kávovú vášeň povýšili na celkom nový level.
S kávovníkom to však nie je také jednoduché ako s inými rastlinami. Totižto zohnať kávovníkovú čerešňu, z ktorej by ste vybrali kôstku, nie je len tak.
Náš tip: o pestovaní kávovníkov sme urobili rozhovor aj priamo s farmárom z Vietnamu. Prečítajte si článok: „Starostlivosť o kávovníky: Čo všetko rieši slovenský kávový farmár?„
Semienko kávovníka alebo hotová rastlina?
Ak sa rozhodnete pre pestovanie kávovníka, máte v zásade dve možnosti; najjednoduchšie je kúpiť si rastlinu, ktorú bez väčších problémov „vygooglite“, prípadne ju nájdete aj v supermarketoch ako Obi, Hornbach a podobne.
Druhá možnosť je tá, ktorú sme spomínali – stavíte na vypestovanie kávovníka už zo semienka/zeleného zrnka. Nám sa ho podarilo získať v martinskej pražiarni a kaviarni Idylika, v ktorej útrobách rastie kávovník, ktorý každý rok rodí. Kávovníkovú čerešňu zjete a zrnko/semienko pichnete do zeminy. Keď budete mať trochu šťastia, kávovník po niekoľkých týždňoch vyklíči.
Treba sa však pripraviť na to, že kávovník nie je (nemusí byť) nízka rastlina a môže dorásť až do výšky piatich metrov. S týmto aspektom sa však pochopiteľne dá niečo spraviť – veď rastlinu stačí zastrihávať.
Kávovník zakvitne až po pár rokoch
Vo svojich prirodzených subtropických podmienkach môže kávovník kvitnúť dvakrát do roka, ale pri pestovaní u nás a v bytovom prostredí to podľa všetkého bude iba raz. Objavia sa malé biele kvietky s nasladlou vôňou, ale pozor: stane sa tak najskôr v druhom alebo treťom roku kultivácie, možno dokonca ešte neskôr.
Rastlina potom zarodí aj prvé ovocie (zvyčajne ak má výšku od 80 do 100 centimetrov), ktoré má najskôr zelenú farbu, postupne však prejde do červenej až tmavočervenej. Existujú aj kávovníky so žltými plodmi, prípadne plodmi inej farby, ale sú skôr zriedkavé.
Keď zrelé kávovníkové čerešne nepozbierate, tak vydržia pomerne dlho, nezmäknú, ale postupom času vyschnú.
Pár rád pre nadšeného pestovateľa:
Zemina
V prvom rade je potrebné zohnať dobrú vodopriepustnú pôdu s pH od 4 do 7. Jednotlivé zdroje uvádzajú rôzne čísla, ale v tomto rozmedzí by malo byť všetko v poriadku. Skúste záhradnú zmes napríklad s pH 6.
Zalievanie
Kávovník potrebuje veľa vody (pripomíname, že pochádza z vlhkých subtropických oblastí) a ideálne je jeho listy aj rosiť. Pri mladých rastlinách však treba zachovať opatrnosť, pretože sú citlivé na preliatie. V zime treba zalievať pozvoľnejšie.
Teplota
Po stránke teploty sa najčastejšie uvádza 24 stupňov, čo je v bytovom prostredí pomerne ľahko dosiahnuteľné. V noci by sa kávovníku hodilo len okolo 17, ale prežije aj v teplejšom prostredí. Ak stavíte na niečo medzi týmito dvoma hodnotami, bude to OK.
Keď sa rozhodnete dať črepník s kávovníkom do exteriéru, napríklad pred dom alebo na balkón, dajte si pozor, aby teplota neklesla pod päť stupňov. Ak na neho náhodou zabudnete a teplota sa priblíži k bodu mrazu, je koniec.
Náš tip: tejto téme sme sa sčasti venovali aj v článku „Pestovanie kávy na Slovensku: Budúca realita alebo utópia?„
Svetlo
Rastlina nie je príliš náročná na svetlo a priame slnko jej môže uškodiť, dokonca jej môže spáliť listy. Ak ju teda dáte na okno, tak buďte opatrní; ráno môže byť vystavená aj priamemu slnku, ale popoludní už určite nie. Umiestnite ju teda do tmavšej časti bytu, prípadne do izby, ktorú slnko zalieva len zrána alebo dopoludnia.
Hnojenie
Kávovník treba prihnojovať približne raz za dva týždne, zvoľte hnojivo pre črepníkové rastliny.
Škodcovia
Dobrá správa je tá, že rastlina prakticky nemá škodcov a ak aj príde k poškodeniu listov, zväčša za to môže suchý vzduch, prípadne nedostatok mikroprvkov v pôde. Ak máte skúsenosti s pestovaním citrusových rastlín, viete, že škodcovia si ich zväčša našli a pravdepodobne aj zlikvidovali. Pri kávovníku je to iné – vo voľnej prírode nie, ale v domácnosti by ste nemuseli mať problém. Kofeín je pre škodcov jed.
Rozmnožovanie
Ak vás to s kávovníkom bude baviť a zatúžite po viacerých rastlinkách, najľahšie to dosiahnete prostredníctvom odrezkov. Treba ich zapichnúť do zmesi rašeliny a piesku, dopriať im pomerne vysokú vlhkosť a na zakorenenie čakať približne tri až štyri mesiace.
Káva
Ak to dokážete, dopestujete plody a počkáte si päť až osem mesiacov, kým dozrejú, môžete skúsiť spraviť si kávu. Z plodov viete vylúpnuť dve zrná, ktoré treba vysušiť a následne upražiť – skúste to na panvici alebo grile a zaexperimentujte s vlastným stupňom praženia. Potom kávu pomeľte a aj keď to asi nebude žiadne terno, ten pocit bude stáť za to.
Tak čo, odvážite sa vyskúšať si to?
Náš tip: starostlivosť o kávovník si spríjemnite popíjaním kvalitnej kávy – využite zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.