streda, 9 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Uncategorized @sk

Dominik Novák: Blendovanie kávy je strašne fajn vec

Ladislav Király by Ladislav Király
15. apríla 2021
podcast o káve s Dominikom Novákom

Hosťom podcastu roast different bol tentoraz Dominik Novák. Vypočujte si jeho rozhovor s Máriom Adamčíkom.

Share on FacebookShare on Twitter

Hosťom československého podcastu o káve roast different bol Dominik Novák. Barista pražskej kaviarne Kafemat hovoril o štúdiu na hotelových školách, predstavil recept na najlepšiu kombuchu, ale prezentoval aj svoje názory na miešanie blendov.

„Osobne si myslím, že by sa to malo diať,“ povedal Dominik Novák na tému blendovania. „Svojho času sme všetci boli takí tí coffee-nazis a hovorili sme, že všetko má byť čo možno najčistejšie…“

Ale ako to zaručiť? Môžeme sa dostať aj k „single origin“ káve, ktorá má jedno miesto pôvodu, no teoreticky v nej môže byť päť rôznych odrôd. Môžeme to aj tak volať „single origin“ alebo je to už blend?

Blendovanie vytvára unikátny chuťový profil

Tieto veci podľa Dominika Nováka málokto rieši a divákom sa snažil vysvetliť, že na blendovaní nie je nič zlé. „Práve naopak, je to strašne fajn vec,“ pokračoval. „Môžeš vytvoriť unikátny chuťový profil a ak zachováš všetky ostatné parametre prípravy, tak to bude chutiť v pohode.“

Má to však aj inú výhodu. „Predstav si, že si v kaviarni a máš posledné kilo naturálnej Etiópie. Strašne fajn káva, ale máš len kilo. Ty pritom vieš, že v priebehu dňa minieš štyri kilá, pretože každý deň minulého týždňa si minul štyri kilá. No a súčasne vieš, že túto konkrétnu kávu už mať nebudeš a najbližšie bude k dispozícii napríklad o dva týždne.“

Dominik Novák: Takto vznikajú moje blendíky…

„Môžeš ju odložiť a nechať stáť ďalšie dva týždne alebo ju môžeš zomlieť a v priebehu dňa behom najväčšej špičky prerážať mlynček na novú kávu… alebo to zmiešaš s niečím iným, čo máš v rade. Takto to aspoň robievam ja a takto vznikajú moje blendíky,“ skonštatoval barista, ktorý pôsobí aj v pozícii technickej podpory pre značky Tone Swiss a Sanremo.

Človek by si však mal dať pozor a nespájať „veľké kraviny“. Potom by to nemuselo dopadnúť dobre. „Ale nevidím vôbec nič zlé na tom, ak v ten jeden deň hodím kilo Etiópie do troch kíl brazílky a poriadne to pomiešam. V konečnom dôsledku budem mať unikátny blend, ktorý možno nebude úplne super konzistentný, ale zároveň bude stále chutiť v pohode.“

Prečo by som mal to kilo kávy vyhadzovať?

Etiópia môže do celku pridať aciditu a špecifickú arómu, Brazília zasa pridá sladkosť a telo. „Prečo by som mal to kilo kávy vyhadzovať? Alebo sa vystavovať ťažkému pracovnému diskomfortu s prerážaním mlynčeka v priebehu totálneho biznisu len kvôli tomu, aby som stále servíroval single origin?“ opýtal sa Dominik Novák.

Aký je váš názor na takéto blendovanie? Budeme radi, ak svoj názor prezentujete v diskusii.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: blendovanie kávypodcast o káveroast different
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
stenophylla

Stenophylla ako náhrada za arabiku. Spasí svet zabudnutý druh kávovníka?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    supermarketové kávy na poličke v obchode

    Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

    8. júla 2025
    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    8. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    supermarketové kávy na poličke v obchode

    Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

    8. júla 2025
    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    8. júla 2025
    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL