utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Dominik Novák: Blendovanie kávy je strašne fajn vec

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. apríla 2021
podcast o káve s Dominikom Novákom

Hosťom podcastu roast different bol tentoraz Dominik Novák. Vypočujte si jeho rozhovor s Máriom Adamčíkom.

Share on FacebookShare on Twitter

Hosťom československého podcastu o káve roast different bol Dominik Novák. Barista pražskej kaviarne Kafemat hovoril o štúdiu na hotelových školách, predstavil recept na najlepšiu kombuchu, ale prezentoval aj svoje názory na miešanie blendov.

„Osobne si myslím, že by sa to malo diať,“ povedal Dominik Novák na tému blendovania. „Svojho času sme všetci boli takí tí coffee-nazis a hovorili sme, že všetko má byť čo možno najčistejšie…“

Ale ako to zaručiť? Môžeme sa dostať aj k „single origin“ káve, ktorá má jedno miesto pôvodu, no teoreticky v nej môže byť päť rôznych odrôd. Môžeme to aj tak volať „single origin“ alebo je to už blend?

Blendovanie vytvára unikátny chuťový profil

Tieto veci podľa Dominika Nováka málokto rieši a divákom sa snažil vysvetliť, že na blendovaní nie je nič zlé. „Práve naopak, je to strašne fajn vec,“ pokračoval. „Môžeš vytvoriť unikátny chuťový profil a ak zachováš všetky ostatné parametre prípravy, tak to bude chutiť v pohode.“

Má to však aj inú výhodu. „Predstav si, že si v kaviarni a máš posledné kilo naturálnej Etiópie. Strašne fajn káva, ale máš len kilo. Ty pritom vieš, že v priebehu dňa minieš štyri kilá, pretože každý deň minulého týždňa si minul štyri kilá. No a súčasne vieš, že túto konkrétnu kávu už mať nebudeš a najbližšie bude k dispozícii napríklad o dva týždne.“

Dominik Novák: Takto vznikajú moje blendíky…

„Môžeš ju odložiť a nechať stáť ďalšie dva týždne alebo ju môžeš zomlieť a v priebehu dňa behom najväčšej špičky prerážať mlynček na novú kávu… alebo to zmiešaš s niečím iným, čo máš v rade. Takto to aspoň robievam ja a takto vznikajú moje blendíky,“ skonštatoval barista, ktorý pôsobí aj v pozícii technickej podpory pre značky Tone Swiss a Sanremo.

Človek by si však mal dať pozor a nespájať „veľké kraviny“. Potom by to nemuselo dopadnúť dobre. „Ale nevidím vôbec nič zlé na tom, ak v ten jeden deň hodím kilo Etiópie do troch kíl brazílky a poriadne to pomiešam. V konečnom dôsledku budem mať unikátny blend, ktorý možno nebude úplne super konzistentný, ale zároveň bude stále chutiť v pohode.“

Prečo by som mal to kilo kávy vyhadzovať?

Etiópia môže do celku pridať aciditu a špecifickú arómu, Brazília zasa pridá sladkosť a telo. „Prečo by som mal to kilo kávy vyhadzovať? Alebo sa vystavovať ťažkému pracovnému diskomfortu s prerážaním mlynčeka v priebehu totálneho biznisu len kvôli tomu, aby som stále servíroval single origin?“ opýtal sa Dominik Novák.

Aký je váš názor na takéto blendovanie? Budeme radi, ak svoj názor prezentujete v diskusii.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: blendovanie kávypodcast o káveroast different
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
stenophylla

Stenophylla ako náhrada za arabiku. Spasí svet zabudnutý druh kávovníka?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL