Dve kávy od slovenských farmárov: Skvelý krok Barista Roasters
Ázijsko-slovenský týždeň v Barista Roasters! Dve nadupané novinky z Vietnamu a Indonézie za neuveriteľných 15€ a 16€! Kávy od slovenských farmárov! So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 teraz ešte lacnejšie! Neváhajte a nakupujte v LID… pardón, v Barista Coffee Roasters.
Kávové novinky so slovenskou stopou
Asi takto si predstavujem reklamu nemenovaného obchodného reťazca, ak by predával novinky pražiarne Barista Coffee Roasters z Lučenca. Tá do svojej ponuky zaradila dve ázijské kávy so slovenskou stopou. Do produkcie Vietnamu Langbiang Anaerobic je zapletený slovenský farmár Marián Takáč zo Zanya Coffee, kdežto Indonesiu Flowertron pomohol na Slovensko priniesť Luka Ondrišák z Alami Coffee. Ak by sme teda mali byť v našom pomyselnom obchodnom reťazci presní, museli by sme vyhlásiť ázijsko-slovenský týždeň.
Experimentálne spracovania a funky chute
Obe kávy napražili v Barista Coffee Roasters tak, aby sa hodili na prípravu filtrovanej kávy alebo moderného espressa. Keďže ide o loty spracované experimentálnymi metódami, od káv očakávajte funky, divoké a tropické chute.
Vietnam Langbiang Anaerobic je lot odrody Hybrid Catimor, ktorý bol spracovaný metódou naturálnej anaeróbnej fermentácie. Celé kávové čerešne tak fermentovali vo fermentačných tankoch. Počas fermentácie káva nadobudla zaujímavé tropické chute a krásnu chuťovú hĺbku. Vietnam Langbiang je vypestovaný rukami Mariána Takáča, jeho manželky a rodiny sídliacej pod horou Lang Biang. Som teda extrémne rád, že môžem ochutnať takto kvalitný lot z ďalekého Vietnamu a navyše so slovenským rukopisom.
Indonesia Flowertron je zmesou dvoch odrôd – Red Cattura a Lini S-795. Pri spracovaní boli ručne zozbierané čerešne fermentované anaeróbne po dobu 24 hodín. Následne podstúpili 96-hodinovú karbonickú maceráciu, po ktorej boli 25 dní sušené na vyvýšených posteliach. Po dosiahnutí požadovanej vlhkosti (13%) boli zrnká zbavené semenných obalov a roztriedené podľa veľkosti. V ďalšej fáze prebehlo druhé sušenie tak, aby sa dosiahla vlhkosť zrna 11,5%. Vysušené zrno farmári pretriedili a zbavili defektov. Výsledkom je druhý funky lot, ktorý do svojho portfólia zaradili v Barista Coffee Roasters.
Za Indonesiou Flowertron stojí farmár Mas Muhlis, ktorý spravuje pestovateľské a spracovateľské spoločenstvo Walida. Muhlis a spoločenstvo Walida úzko spolupracujú so Slovákom Lukom Ondrišákom, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Indonézii. A práve Luka zanecháva aj na Indonesii Flowertron výraznú slovenskú stopu. Mimochodom, Luka na Slovensko nepriniesol len Flowertron, ale aj mnoho ďalších kvalitných lotov kávy, ktoré nás už pravidelne vedia poriadne ohúriť.
Vietnam Langbiang
Pre Vietnam Langbiang Anaerobic som zvolil prípravu v Aeropresse. Využil som štandardnú metódu, pomocou ktorej som sa snažil vytiahnuť z kávy čo najsladšie chute. To sa mi vo výsledku veľmi pekne podarilo.
Za horúca chutil Vietnam ako čerešňový kompót s horkou čokoládou. Za tepla a studena sa v káve objavovalo tropické ovocie a čerešňový kompót sa zmenil na višňové víno. Víno mi ostávalo na jazyku ešte veľmi dlho po tom, čo som kávu prehltol. Vďaka receptu, ktorý som použil, sa mi podarilo dosiahnuť príjemnú zamatovú štruktúru a smotanové telo kávy spolu s vyváženými a megasladkými chuťami.
Recept Aeropress (Štandardná metóda) – Vietnam Langbiang:
13 g —> 200 ml (90*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (ak používate iný mlynček, použite trochu jemnejšie mletie, na aké ste zvyknutí pri premytých a naturálnych kávach)
0:00 – 0:30 50 ml (+ zamiešajte lyžičkou alebo miešadlom)
0:30 – 1:00 150 ml (+ zamiešajte lyžičkou alebo miešadlom a nasaďte piest tak, aby ste zastavili prietok kávy)
1:30 – 2:00 Pomaly a rovnomerne pretláčajte kávu priamo do nádoby.
Zamiešajte a užívajte!
Indonesia Flowertron
Indonesiu Flowertron som v našom novom Labe pripravoval pomocou drippra Hario V60. Káva sa od otvorenia balíčka, cez mletie zŕn, zalievanie, až po degustáciu, vyznačovala veľmi zaujímavou ananásovo-pralinkovou arómou. V chuti sa striedali presne tieto dva hlavné chuťové prvky.
Za horúca a za tepla pripomínala káva čokoládové pralinky naplnené ovocným likérom. Káva ponúkala prevažne sladké chute s funky alkoholovou dochuťou. Postupným chladnutím sa chute menili na oveľa viac ovocné a svieže. Dominoval osviežujúci ananás a mango s mliečnou čokoládou v dochuti.
Káva je plná zaujímavých chutí, takže som volil recept, ktorý pravidelne využívam pri fermentovaných kávach. Cieľom tohto receptu je dosiahnuť čo najvyváženejšie a “najzaguľatenejšie” chute fermentovaných káv, ktoré môžu často pôsobiť príliš výrazne až ostro.
Recept V60 – Indonesia Flowertron:
15 g —> 250 ml (88*C)
19 klikov na mlynčeku Comandante (ak používate iný mlynček, použite trochu jemnejšie mletie, na aké ste zvyknutí pri premytých a naturálnych kávach)
0:00 – 0:30 50 ml
0:30 – 1:00 50 ml
1:00 – 1:30 150 ml
Všetky nálevy nalievajte krúživo a rovnomerne. Po prvom a poslednom náleve jemne zamiešajte celým dripperom.
finálny čas extrakcie – cca 2:45
Takéto sú slovensko-ázijské kávové novinky od Barista Roasters. Vďaka svojmu spracovaniu a funky chutiam určite najviac ulahodia kávovým experimentátorom. Ja som to síce nespravil, no budem rád, keď kávy vyskúšate nielen na filter, ale aj ako espresso. Dajte mi vedieť, ako tieto tropické bomby vypálili v koncentrovanejšej verzii. Píšte do komentov pod článok alebo na môj IG @chlorofilip.
A veľká pochvala pre pražiareň Barista Roasters, že nasadila hneď dve takéto naše “domáce kávy”. Je to skvelý krok.
PS: pri nákupe na baristacoffeeroasters.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.