ECM Classika a Eureka Mignon: Kombo pre skvelé domáce espresso
Všetci domáci baristi, zbystrite pozornosť. Od značky Casa del Caffé, ktorá okrem kávy ponúka aj množstvo kávového príslušenstva a špičkových kávovarov, sme obdržali skvelé “kombo” pre prípravu domáceho espressa. Domáci poloautomatický pákový kávovar nemeckej výroby ECM Classika PID II a elektrický mlynček Eureka Mignon Specialita 16 CR.
ECM Classika PID II ponúka vysokú kvalitu zhotovenia, konzistenciu v príprave nápojov a vynikajúcu chuť espress. Eureka Mignon je mlynček s kontinuálnou stupnicou hrúbky mletia a kvalitou mletia zabezpečujúcou produkciu veľmi príjemných espress, a to v cenovej hladine do 500 eur. Spolu tvoria cenovo dostupnú, no extrémne kvalitnú dvojku pre každého domáceho baristu.
Oba stroje sa v labe Blogu o káve zdržia len chvíľu, čo nás úprimne zarmucuje a posielať naspäť ich budeme len veľmi ťažko. Keby ste ich náhodou chceli, kontaktujte Casa del Caffé. Vraj totiž budú na predaj.
Ale späť k veci. Zamýšľate sa nad kúpou výbavy pre domáce espresso? V nasledujúcich riadkoch nájdete hneď niekoľko dôvodov, prečo si zvoliť kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita.
1. Kvalita zhotovenia a nadčasový dizajn ECM Classika PID II
ECM je vo svete kávy pomerne známe meno. Nemecká firma ponúka nadštandardnú kvalitu za dostupné ceny. Telo ECM Classika PID II je zhotovené z leštenej ocele. Je ťažké, no kompaktné. Každá časť kávovaru na vás doslova kričí: “Som kvalitná!” Kávovar je dizajnovo jednoduchý a nadčasový. Fanúšikov dotykových displejov trochu sklameme, pretože všetky tlačidlá sú analógové. Na kávovare nájdete tri svietiace kontrolky pre indikáciu jeho chodu, chodu pumpy a režimu pre napeňovanie mlieka a chod trysky. Jediný displej kávovaru slúži pre indikáciu teploty vody v bojleri (PID) a jednoduché nastavenia.
Kávovar disponuje jedným nerezovým bojlerom s objemom 0,7 litra. Jeden bojler neumožňuje súčasnú prípravu espressa a napeňovanie mlieka. Preto odporúčame najprv pripravovať espressá a až potom napeňovať. Bojler je zásobovaný zo zásobníka na vodu, ktorý pojme až 2,8 litra vody. Zásobník je dostatočne veľký a veľmi rozumne umiestnený. Dostanete sa k nemu po odobratí vrchného krytu kávovaru. Použitú a odpadovú vodu zachytáva odkvapkávacia miska, ktorá je ľahko odnímateľná a umývateľná. Pod ňou nájdete veľmi šikovné miesto pre umiestnenie sitiek do páky. Keď teda vlastníte rôzne sitká, môžete ich skladovať priamo vo vašom kávovare. Výrobca ku kávovaru pribaľuje tri sitká: slepé sitko, sitko pre prípravu jednej dávky espressa (9 gramov) a sitko pre dvojité espresso (18 gramov).
2. Rýchlosť nahriatia
Povedzme si narovinu, komu z vás sa chce zdĺhavo čakať, kým sa kávovar nahreje? ECM Classika PID II je pri nahrievaní pomerne rýchla. Hneď po tom, čo kávovar zapnete, sa spustí ohrev bojlera. Nahrievanie vody môžete sledovať priamo na displeji kávovaru. Teplota vystúpa do požadovanej hodnoty už za pár minút. V priebehu piatich minút tak môžete veselo pripravovať svoje prvé espresso. Avšak pozor! Aj keď kávovar indikuje požadovanú teplotu už po niekoľkých minútach, dokonalú teplotnú stabilitu celého systému dosiahnete až neskôr. Ak teda očakávate čo najstabilnejšie a najchutnejšie výsledky, doprajte kávovaru 10 až 15 minút.
3. PID
PID je schopnosť sledovania a ovládania teploty vody v bojleri kávovaru. Vďaka malému displeju, ktorý sa na ECM Classika PID II nachádza v ľavej dolnej časti prednej steny, budete vedieť, čo sa vo vnútri kávovaru deje. Displej vám poskytne dôležitú informáciu o teplote extrakcie a vďaka dvom tlačidlám vám umožní teplotu upravovať podľa vašich potrieb. Okrem úpravy teploty vody použitej pre extrakciu espressa slúžia tlačidlá aj na úpravu teploty pary. Teplota pary má za výsledok silu a výkon pri napeňovaní mlieka. Vďaka tomu budete môcť upraviť silu trysky podľa vašich predstáv. K nastaveniu teploty extrakcie a pary a mnohým ďalším nastaveniam sa dostanete stlačením plusového a mínusového tlačidla naraz. To vás presmeruje do menu kávovaru, v ktorom sa zorientujete pomerne ľahko a intuitívne.
4. Možnosť nastavenia tlaku extrakcie
Množstvo domácich kávovarov využíva vysoké tlaky extrakcie, ktoré vôbec nie je ľahké prestaviť. Pri tlaku na kávový puk neplatí pravidlo čím viac, tým lepšie. Ideálny tlak použitý pri extrakcii by sa mal pohybovať okolo deviatich barov. Pre indikáciu tlaku v páke slúži barometer, ktorý je umiestnený na prednej strane ECM Classika PID II. Hodnotu tlaku, ktorý kávovar používa, zistíte najjednoduchšie pomocou slepého sitka. Do páky umiestnite slepé sitko, páku vložte do hlavice kávovaru a spustite “extrakciu” pomocou spínacej páčky. Ručička barometra po chvíli vystúpa do hodnoty, na ktorú je nastavená. My sme dostali do rúk kávovar nastavený na 12 barov. Keď sa vám to zdá podobne ako nám veľa, nie je problém. Stačí odobrať vrchný kryt kávovaru.
Pod krytom sa okrem zásobníka na vodu nachádza malá a nenápadná skrutka. Táto skrutka slúži na úpravu tlaku kávovaru. Jej otáčaním v smere a protismere hodinových ručičiek jednoducho upravíte tlak, ktorý váš kávovar využíva. Avšak pozor, túto úpravu je potrebné vykonávať so slepým sitkom v páke a zapnutým chodom extrakcie. Bez toho by ste svoj kávovar mohli úplne rozladiť. Postup je teda jednoduchý. Páku so slepým sitkom umiestnite do hlavy kávovaru, zapnite extrakciu a otáčajte skrutkou. Pohyby skrutky sa ihneď odrazia na hodnotách, ktoré ukazuje ručička barometra. Práve toto nastavenie považujeme za veľmi dôležité. Aj keď nebudete môcť hodnotu tlaku zložito profilovať počas priebehu extrakcie, keďže kávovar pracuje s konštantným tlakom, nastavenie tlaku vám otvorí nové dvere. Otvorí sa vám svet “turbo shotov”, ktoré pracujú s nižším tlakom, svet skúmania vplyvu tlaku na extrakciu a svet rôznych receptov a prístupov k príprave espressa.
5. Kontinuálne nastavenie hrúbky mletia u Eureka Mignon Specialita 16 CR
Eureka Mignon Specialita 16 CR pôsobí už na prvý pohľad ako profi mlynček. Je kovový, ťažký, no taktiež kompaktný. Narozdiel od kávovaru na ňom nájdete veľký dotykový displej s nastavením dávky mletia pre klasické a dvojité espresso. Ploché mlecie kamene mlynčeka kŕmi zrnami hranatý zásobník, ktorý hravo pojme 250-gramový balíček kávy. Pri Eureke Mignon sa nebudete musieť obávať, že pri nastavovaní hrúbky mletia prešvihnete ten správny klik. Nastavenie hrúbky mletia je totiž kontinuálne, bez klikov. Umožňuje tak dokonalé vyladenie receptúry.
6. Tichý a presný chod Eureka Mignon Specialita 16 CR
Popri mletí kávy na Eureka Mignon Specialita 16 CR určite postrehnete (alebo teda nepostrehnete) hluk, ktorý mlynček vydáva. Specialita 16 CR je skutočne tichá. Vďaka tomu už pri príprave ranného espressa nezobudíte celú rodinu. Okrem tichého chodu mlynček disponuje ACE systémom, ktorý znižuje mieru tvorby hrudiek a zachytávania kávy v útrobách mlynčeka. Aj napriek menšiemu množstvu hrudiek však pri príprave kávového puku odporúčame použiť distribútor a WDT.
Týchto šesť bodov predstavuje len zlomok z toho, čo kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita 16 CR dokáže. Kombinácia ECM a Eureky mňa osobne nadchla. Viac informácií hľadajte na eshope casadelcaffe.sk, prípadne im napíšte na IG @casadelcaffe_ba.