pondelok, 16 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

ECM Classika a Eureka Mignon: Kombo pre skvelé domáce espresso

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
20. novembra 2023
ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita
Share on FacebookShare on Twitter

Všetci domáci baristi, zbystrite pozornosť. Od značky Casa del Caffé, ktorá okrem kávy ponúka aj množstvo kávového príslušenstva a špičkových kávovarov, sme obdržali skvelé “kombo” pre prípravu domáceho espressa. Domáci poloautomatický pákový kávovar nemeckej výroby ECM Classika PID II a elektrický mlynček Eureka Mignon Specialita 16 CR.

ECM Classika PID II ponúka vysokú kvalitu zhotovenia, konzistenciu v príprave nápojov a vynikajúcu chuť espress. Eureka Mignon je mlynček s kontinuálnou stupnicou hrúbky mletia a kvalitou mletia zabezpečujúcou produkciu veľmi príjemných espress, a to v cenovej hladine do 500 eur. Spolu tvoria cenovo dostupnú, no extrémne kvalitnú dvojku pre každého domáceho baristu. 

Oba stroje sa v labe Blogu o káve zdržia len chvíľu, čo nás úprimne zarmucuje a posielať naspäť ich budeme len veľmi ťažko. Keby ste ich náhodou chceli, kontaktujte Casa del Caffé. Vraj totiž budú na predaj.

Ale späť k veci. Zamýšľate sa nad kúpou výbavy pre domáce espresso? V nasledujúcich riadkoch nájdete hneď niekoľko dôvodov, prečo si zvoliť kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita.

ECM Classika PID II

1. Kvalita zhotovenia a nadčasový dizajn ECM Classika PID II

ECM je vo svete kávy pomerne známe meno. Nemecká firma ponúka nadštandardnú kvalitu za dostupné ceny. Telo ECM Classika PID II je zhotovené z leštenej ocele. Je ťažké, no kompaktné. Každá časť kávovaru na vás doslova kričí: “Som kvalitná!” Kávovar je dizajnovo jednoduchý a nadčasový. Fanúšikov dotykových displejov trochu sklameme, pretože všetky tlačidlá sú analógové. Na kávovare nájdete tri svietiace kontrolky pre indikáciu jeho chodu, chodu pumpy a režimu pre napeňovanie mlieka a chod trysky. Jediný displej kávovaru slúži pre indikáciu teploty vody v bojleri (PID) a jednoduché nastavenia.

Kávovar disponuje jedným nerezovým bojlerom s objemom 0,7 litra. Jeden bojler neumožňuje súčasnú prípravu espressa a napeňovanie mlieka. Preto odporúčame najprv pripravovať espressá a až potom napeňovať. Bojler je zásobovaný zo zásobníka na vodu, ktorý pojme až 2,8 litra vody. Zásobník je dostatočne veľký a veľmi rozumne umiestnený. Dostanete sa k nemu po odobratí vrchného krytu kávovaru. Použitú a odpadovú vodu zachytáva odkvapkávacia miska, ktorá je ľahko odnímateľná a umývateľná. Pod ňou nájdete veľmi šikovné miesto pre umiestnenie sitiek do páky. Keď teda vlastníte rôzne sitká, môžete ich skladovať priamo vo vašom kávovare. Výrobca ku kávovaru pribaľuje tri sitká: slepé sitko, sitko pre prípravu jednej dávky espressa (9 gramov) a sitko pre dvojité espresso (18 gramov).

ECM Classika PID II - odložisko na sitká

2. Rýchlosť nahriatia 

Povedzme si narovinu, komu z vás sa chce zdĺhavo čakať, kým sa kávovar nahreje? ECM Classika PID II je pri nahrievaní pomerne rýchla. Hneď po tom, čo kávovar zapnete, sa spustí ohrev bojlera. Nahrievanie vody môžete sledovať priamo na displeji kávovaru. Teplota vystúpa do požadovanej hodnoty už za pár minút. V priebehu piatich minút tak môžete veselo pripravovať svoje prvé espresso. Avšak pozor! Aj keď kávovar indikuje požadovanú teplotu už po niekoľkých minútach, dokonalú teplotnú stabilitu celého systému dosiahnete až neskôr. Ak teda očakávate čo najstabilnejšie a najchutnejšie výsledky, doprajte kávovaru 10 až 15 minút.

ECM Classika PID II - príprava puku

3. PID 

PID je schopnosť sledovania a ovládania teploty vody v bojleri kávovaru. Vďaka malému displeju, ktorý sa na ECM Classika PID II nachádza  v ľavej dolnej časti prednej steny, budete vedieť, čo sa vo vnútri kávovaru deje. Displej vám poskytne dôležitú informáciu o teplote extrakcie a vďaka dvom tlačidlám vám umožní teplotu upravovať podľa vašich potrieb. Okrem úpravy teploty vody použitej pre extrakciu espressa slúžia tlačidlá aj na úpravu teploty pary. Teplota pary má za výsledok silu a výkon pri napeňovaní mlieka. Vďaka tomu budete môcť upraviť silu trysky podľa vašich predstáv. K nastaveniu teploty extrakcie a pary a mnohým ďalším nastaveniam sa dostanete stlačením plusového a mínusového tlačidla naraz. To vás presmeruje do menu kávovaru, v ktorom sa zorientujete pomerne ľahko a intuitívne.

ECM Classika PID II - napeňovanie mlieka

4. Možnosť nastavenia tlaku extrakcie

Množstvo domácich kávovarov využíva vysoké tlaky extrakcie, ktoré vôbec nie je ľahké prestaviť. Pri tlaku na kávový puk neplatí pravidlo čím viac, tým lepšie. Ideálny tlak použitý pri extrakcii by sa mal pohybovať okolo deviatich barov. Pre indikáciu tlaku v páke slúži barometer, ktorý je umiestnený na prednej strane ECM Classika PID II. Hodnotu tlaku, ktorý kávovar používa, zistíte najjednoduchšie pomocou slepého sitka. Do páky umiestnite slepé sitko, páku vložte do hlavice kávovaru a spustite “extrakciu” pomocou spínacej páčky. Ručička barometra po chvíli vystúpa do hodnoty, na ktorú je nastavená. My sme dostali do rúk kávovar nastavený na 12 barov. Keď sa vám to zdá podobne ako nám veľa, nie je problém. Stačí odobrať vrchný kryt kávovaru.

Pod krytom sa okrem zásobníka na vodu nachádza malá a nenápadná skrutka. Táto skrutka slúži na úpravu tlaku kávovaru. Jej otáčaním v smere a protismere hodinových ručičiek jednoducho upravíte tlak, ktorý váš kávovar využíva. Avšak pozor, túto úpravu je potrebné vykonávať so slepým sitkom v páke a zapnutým chodom extrakcie. Bez toho by ste svoj kávovar mohli úplne rozladiť. Postup je teda jednoduchý. Páku so slepým sitkom umiestnite do hlavy kávovaru, zapnite extrakciu a otáčajte skrutkou. Pohyby skrutky sa ihneď odrazia na hodnotách, ktoré ukazuje ručička barometra. Práve toto nastavenie považujeme za veľmi dôležité. Aj keď nebudete môcť hodnotu tlaku zložito profilovať počas priebehu extrakcie, keďže kávovar pracuje s konštantným tlakom, nastavenie tlaku vám otvorí nové dvere. Otvorí sa vám svet “turbo shotov”, ktoré pracujú s nižším tlakom, svet skúmania vplyvu tlaku na extrakciu a svet rôznych receptov a prístupov k príprave espressa.

ECM Classika PID II - púšťanie vody

5. Kontinuálne nastavenie hrúbky mletia u Eureka Mignon Specialita 16 CR

Eureka Mignon Specialita 16 CR pôsobí už na prvý pohľad ako profi mlynček. Je kovový, ťažký, no taktiež kompaktný. Narozdiel od kávovaru na ňom nájdete veľký dotykový displej s nastavením dávky mletia pre klasické a dvojité espresso. Ploché mlecie kamene mlynčeka kŕmi zrnami hranatý zásobník, ktorý hravo pojme 250-gramový balíček kávy. Pri Eureke Mignon sa nebudete musieť obávať, že pri nastavovaní hrúbky mletia prešvihnete ten správny klik. Nastavenie hrúbky mletia je totiž kontinuálne, bez klikov. Umožňuje tak dokonalé vyladenie receptúry.

Eureka Mignon Specialita CR 16 - mletie kávy

6. Tichý a presný chod Eureka Mignon Specialita 16 CR

Popri mletí kávy na Eureka Mignon Specialita 16 CR určite postrehnete (alebo teda nepostrehnete) hluk, ktorý mlynček vydáva. Specialita 16 CR je skutočne tichá. Vďaka tomu už pri príprave ranného espressa nezobudíte celú rodinu. Okrem tichého chodu mlynček disponuje ACE systémom, ktorý znižuje mieru tvorby hrudiek a zachytávania kávy v útrobách mlynčeka. Aj napriek menšiemu množstvu hrudiek však pri príprave kávového puku odporúčame použiť distribútor a WDT. 

Týchto šesť bodov predstavuje len zlomok z toho, čo kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita 16 CR dokáže. Kombinácia ECM a Eureky mňa osobne nadchla. Viac informácií hľadajte na eshope casadelcaffe.sk, prípadne im napíšte na IG @casadelcaffe_ba.

ECM Classika PID II - príprava espressa

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
kávové kapsuly Penerini - recenzia

Recenzujeme kávové kapsuly: Penerini Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti a Espresso blend

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    16. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    16. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL