pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Elektrický impulz namiesto kávy? Testy prebiehajú…

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. júna 2021
elektrický impulz namiesto kávy

Bude takýto elektrický impulz schopný nahradiť kávu alebo energetický nápoj? Vedci to skúmajú. (Foto: nature.com)

Share on FacebookShare on Twitter

Kávu využívame ako akýsi nakopávač, ktorý nás v priebehu krátkej chvíle preberie a dodá nám energiu. Vedci sa však začínajú venovať otázke, či by tento proces nemohol prebehnúť aj inak. Výskumný orgán amerických leteckých síl Air Force Research Lab sa zaoberá témou „elektrický impulz namiesto kávy“.

Do najnovšej štúdie sa zapojilo štyridsať aktívnych členov vojenského personálu z Wright-Pattersonovej leteckej základne nachádzajúcej sa blízko mesta Dayton v Ohiu. Všetko financovala NASA, ktorá si chcela posvietiť na efektívnosť cezkožnej stimulácie nervov (ctVNS) a jej vplyvu na vznik migrén či problémov so spánkom.

Elektrický impulz namiesto kávy

„Jedným z možných spôsobov zvýšenia ostražitosti môže byť neinvazívne stimulovanie oblasti mozgu zvanej locus coeruleus,“ stojí v štúdii, ktorá týmto odborným latinským výrazom označila skupinu buniek v stene hornej časti štvrtej mozgovej komory. Melanín spôsobuje, že majú modrastý vzhľad.

Pri štúdii bolo využívané neinvazívne elektrické neuromodulačné zariadenie, ktoré už „malo skúsenosti“ s epilepsiou či depresiou. Mohlo by pomôcť aj s ovládnutím únavy a vyčerpanosti, vďaka čomu by klesla spotreba kávy a energetických nápojov?

Únava ako nepriateľ

„Únava je vážny a neodvratný problém mnohých profesií ako medicína, doprava, ale napríklad aj armáda,“ konštatuje štúdia. „Všeobecne je s tým spojené vážne riziko verejného zdravia. Únava môže spôsobiť pomalšie reakčné časy, ale aj menšiu schopnosť ‚multitaskingu‘. No a okrem toho môžu poruchy pozornosti viesť k drahým chybám, ktoré môžu dokonca spôsobiť smrť.“

Autori štúdie sa preto rozhodli využiť cezkožnú stimuláciu nervov, ktorá bola pôvodne schválená na boj s bolesťami hlavy a migrénami. „Toto zariadenie neinvazívne vysiela elektrický prúd, ktorý cez kožu smerom do nervov pulzuje s frekvenciou 25Hz. Pomáhajú mu pri tom dve elektródy umiestnené v oblasti krku.“

Elektrické impulzy priniesli sľubné výsledky

Celý proces „podania jednej dávky“ trvá šesť minút, čo je približne čas potrebný na prípravu kávy. Viac detailov zo štúdie je popísaných na stránke nature.com, podľa ktorej sú výsledky „sľubné“ a toto riešenie môže v budúcnosti v určitých prípadoch „nahradiť kofeín alebo iné chemické stimulanty“.

Z výsledkov sme sa dozvedeli aj to, že 40 účastníkov bolo rozdelených na dve skupiny, ktoré boli 34 hodín držané v bdelom stave. Nuž a tá polovica, ktorá bola podrobená neinvazívnemu stimulovaniu, dosiahla „výrazne lepšie“ výsledky a súčasne hlásila omnoho slabšiu únavu.

Na ceste za efektívnejšími riešeniami

„Musíme predpokladať, že iné druhy neinvazívnych neuromodulácií môžu byť podobne efektívne, prípadne aj lepšie,“ dodáva štúdia. Vyzerá to teda tak, že v budúcnosti by sme v tejto oblasti mohli dosiahnuť mnoho zaujímavých pokrokov.

Radi však odkazujeme, že svojej kávy sa aj tak nevzdáme.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: náhrada kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Solenie kávy, soľ do kávy, káva so soľou

Káva so soľou vás prekvapí: Trik, ktorý musíte skúsiť

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL