Epera Coffee: Vždy čerstvá káva, ktorú si môže dovoliť každý
Len nedávno sme písali o pražiarni kávy Epera Coffee, ktorú sme mali možnosť navštíviť. Stretli sme veľmi ochotných a milých ľudí, ktorí svoju prácu robia s veľkým nadšením a zanietením. Začínali v horeca segmente, neskôr si otvorili pražiareň v Bardejovských kúpeľoch, ale dnes už kávu pražia priamo v metropole Šariša, v Prešove.
„Ešte v prvej fáze nášho pôsobenia, teda ešte v horeca segmente, sme spolupracovali s talianskou pražiarňou kávy, ktorej produkty sme distribuovali na Slovensko a mali sme výhradné zastúpenie na slovenskom trhu,“ povedal spolumajiteľ Epera Coffee, Prešovčan Martin Ugor, pre Blog o káve. „Viackrát sme ich navštívili v Terste, kde sídlia a spoločne sme boli aj na výstave v Miláne. Získali sme od nich množstvo skúseností, z ktorých ťažíme do dnešných dní.“
Šťastná zhoda náhod
Druhý spolumajiteľ, Bardejovčan Lukáš Miňo, má v spomínaných Bardejovských kúpeľoch cukráreň a práve cez ňu sa nepriamo dostal k pražičke kávy. „Išlo v podstate o šťastnú zhodu náhod,“ prezradil nám. „Dostali sme ponuku na kilogramovú pražičku a rozhodli sme sa, že ju kúpime. V tej chvíli sme ani nevedeli, kde ju umiestnime, ale našli sme pre ňu flek v jednej zo starších budov v kúpeľoch a od toho okamihu sme sa od nej nevedeli odlepiť.“
„Skúšali sme pražiť rôzne kávy z rôznych kútov sveta, testovali sme rôzne stupne praženia. Všetko sme to porovnávali a keď sme ľuďom ponúkali ochutnávky, zdalo sa, že sú spokojní. Kávu si pochvaľovali. Od toho okamihu sme už neuvažovali nad ničím iným, len nad vlastnou pražiarňou,“ prezradil Lukáš Miňo.
Všetko sa dá, len treba chcieť
Praženie kávy nie je nič jednoduché a chvíľu potrvá, kým si človek vycibrí správnu techniku. Keď však tomu venuje potrebné nadšenie a zápal, výsledky sa dostavia a otvorí sa fascinujúci svet ponúkajúci obrovské možnosti.
„Podľa mňa sa do praženia môže pustiť ktokoľvek, kto má pre kávu potrebnú vášeň,“ prihlásil sa o slovo Martin Ugor. „Výsledky určite nemôže očakávať okamžite; chvíľu potrvá, kým sa to všetko naučí a dokáže upražiť konzistentne dobrú kávu. Avšak všetko sa dá, len treba chcieť. A ako hovorí staré známe príslovie, človek sa učí na vlastných chybách.“
Medzi pražičkami sú Mercedesy i Felície
Zaujímalo nás aj to, koľko taká pražička vlastne stojí a koľko je do nej potrebné investovať. Konkrétnu odpoveď sme však nedostali, pretože na trhu je obrovské množstvo produktov v rôznych kvalitatívnych a tým pádom aj cenových úrovniach.
„Musíte sa sami seba opýtať, aké máte na pražičku vlastne nároky. Osobne by som to prirovnal k autám: môžete si kúpiť Mercedes v skvelej výbave, ale aj staršiu Felíciu, ktorá je ešte funkčná a odvezie vás kam chcete,“ zasmial sa M. Ugor. „Ale aby som bol konkrétnejší, tak ceny lepších pražičiek, napríklad Probat či Giesen, môžu byť aj 25 000 eur. Takéto pražičky sa dajú napojiť na počítač, ktorý pri pražení ukazuje aj presné grafy.“
Orientácia na zákazníka
Ešte počas pôsobenia v Bardejovských kúpeľoch si Martin a Lukáš obstarali väčšiu 10-kilogramovú pražičku, s ktorou sa neskôr presťahovali do Prešova. Podarilo sa im to počas prvej vlny globálnej pandémie a od leta 2020 už pôsobia v tomto meste. A ako nám povedali, konkurencie sa neboja a chcú sa s ňou popasovať.
„Riadime sa citátom od zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa: Ak sa zameriavate na konkurentov, budete musieť čakať, kým niečo spraví konkurencia. Avšak orientovanie na zákazníka vám umožní byť skutočným priekopníkom,“ zdôraznil Lukáš Miňo. „Rozhodne platí, že našu prácu chceme robiť čo najlepšie. Snažíme sa zlepšovať a pozerať sa dopredu, nie na konkurenciu.“
Čerstvosť a prístupné ceny
Nás v Blogu o káve dosť hnevá, že väčšina zákazníkov uprednostňuje veľké značky ako Popradská káva, Tchibo, Julius Meinl, Jacobs, Nescafé a ďalšie. Tieto mená sú populárne a ľudia sú často doslova hrdí na to, že ich produkty môžu piť. Radi sa tým popýšia, ibaže v mnohých prípadoch ide o skôr podradnejšiu kvalitu kávy.
S touto našou teóriou sme samozrejme oslovili aj ľudí z Epera Coffee, ale do konfrontačných nálad sme ich nedostali. „Každá značka kávy má svojich zákazníkov a milovníkov, to plne rešpektujeme,“ povedali unisono. „Veríme však, že keď ľudia ochutnajú našu čerstvo praženú kávu, bude im chutiť a zamilujú si ju. Predsa len nie je dopredu namletá a nestojí mesiace v regáloch obchodných reťazcov. Boli by sme ozaj radi, ak by sa k nám zákazníci – a nielen Prešovčania – vracali. Predávame ju za prístupné ceny a ide nám o to, aby si ju mohol dovoliť naozaj každý.“
Skúste kávu od Epera Coffee
Dodajme, že v Epera Coffee aktuálne pražia jedenásť druhov kávy. Pražička je v akcii niekoľkokrát týždenne, takže ak prídete do centrály na Budovateľskú 34, prípadne využijete eshop nachádzajúci sa na internetovej stránke praziarenepera.sk, je v zásade isté, že sa k vám dostane čerstvý produkt. Ak nemáte mlynček, nič sa nedeje; kávu vám radi namelú priamo na predajni.
Instagram: @praziarenkavy_presov
Facebook: @eperacoffee
Web: https://www.praziarenepera.sk/