pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Epera Coffee: Vždy čerstvá káva, ktorú si môže dovoliť každý

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. decembra 2020
pražiareň kávy v Prešove

Vlastnú pražiareň kávy má aj Prešov a v aktuálnom článku vám predstavíme jej majiteľov Lukáša Miňa a Martina Ugora.

Share on FacebookShare on Twitter

Len nedávno sme písali o pražiarni kávy Epera Coffee, ktorú sme mali možnosť navštíviť. Stretli sme veľmi ochotných a milých ľudí, ktorí svoju prácu robia s veľkým nadšením a zanietením. Začínali v horeca segmente, neskôr si otvorili pražiareň v Bardejovských kúpeľoch, ale dnes už kávu pražia priamo v metropole Šariša, v Prešove.

„Ešte v prvej fáze nášho pôsobenia, teda ešte v horeca segmente, sme spolupracovali s talianskou pražiarňou kávy, ktorej produkty sme distribuovali na Slovensko a mali sme výhradné zastúpenie na slovenskom trhu,“ povedal spolumajiteľ Epera Coffee, Prešovčan Martin Ugor, pre Blog o káve. „Viackrát sme ich navštívili v Terste, kde sídlia a spoločne sme boli aj na výstave v Miláne. Získali sme od nich množstvo skúseností, z ktorých ťažíme do dnešných dní.“

Šťastná zhoda náhod

Druhý spolumajiteľ, Bardejovčan Lukáš Miňo, má v spomínaných Bardejovských kúpeľoch cukráreň a práve cez ňu sa nepriamo dostal k pražičke kávy. „Išlo v podstate o šťastnú zhodu náhod,“ prezradil nám. „Dostali sme ponuku na kilogramovú pražičku a rozhodli sme sa, že ju kúpime. V tej chvíli sme ani nevedeli, kde ju umiestnime, ale našli sme pre ňu flek v jednej zo starších budov v kúpeľoch a od toho okamihu sme sa od nej nevedeli odlepiť.“

„Skúšali sme pražiť rôzne kávy z rôznych kútov sveta, testovali sme rôzne stupne praženia. Všetko sme to porovnávali a keď sme ľuďom ponúkali ochutnávky, zdalo sa, že sú spokojní. Kávu si pochvaľovali. Od toho okamihu sme už neuvažovali nad ničím iným, len nad vlastnou pražiarňou,“ prezradil Lukáš Miňo.

Všetko sa dá, len treba chcieť

Praženie kávy nie je nič jednoduché a chvíľu potrvá, kým si človek vycibrí správnu techniku. Keď však tomu venuje potrebné nadšenie a zápal, výsledky sa dostavia a otvorí sa fascinujúci svet ponúkajúci obrovské možnosti.

pražiareň kávy Prešov

„Podľa mňa sa do praženia môže pustiť ktokoľvek, kto má pre kávu potrebnú vášeň,“ prihlásil sa o slovo Martin Ugor. „Výsledky určite nemôže očakávať okamžite; chvíľu potrvá, kým sa to všetko naučí a dokáže upražiť konzistentne dobrú kávu. Avšak všetko sa dá, len treba chcieť. A ako hovorí staré známe príslovie, človek sa učí na vlastných chybách.“

Medzi pražičkami sú Mercedesy i Felície

Zaujímalo nás aj to, koľko taká pražička vlastne stojí a koľko je do nej potrebné investovať. Konkrétnu odpoveď sme však nedostali, pretože na trhu je obrovské množstvo produktov v rôznych kvalitatívnych a tým pádom aj cenových úrovniach.

„Musíte sa sami seba opýtať, aké máte na pražičku vlastne nároky. Osobne by som to prirovnal k autám: môžete si kúpiť Mercedes v skvelej výbave, ale aj staršiu Felíciu, ktorá je ešte funkčná a odvezie vás kam chcete,“ zasmial sa M. Ugor. „Ale aby som bol konkrétnejší, tak ceny lepších pražičiek, napríklad Probat či Giesen, môžu byť aj 25 000 eur. Takéto pražičky sa dajú napojiť na počítač, ktorý pri pražení ukazuje aj presné grafy.“

Orientácia na zákazníka

Ešte počas pôsobenia v Bardejovských kúpeľoch si Martin a Lukáš obstarali väčšiu 10-kilogramovú pražičku, s ktorou sa neskôr presťahovali do Prešova. Podarilo sa im to počas prvej vlny globálnej pandémie a od leta 2020 už pôsobia v tomto meste. A ako nám povedali, konkurencie sa neboja a chcú sa s ňou popasovať.

„Riadime sa citátom od zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa: Ak sa zameriavate na konkurentov, budete musieť čakať, kým niečo spraví konkurencia. Avšak orientovanie na zákazníka vám umožní byť skutočným priekopníkom,“ zdôraznil Lukáš Miňo. „Rozhodne platí, že našu prácu chceme robiť čo najlepšie. Snažíme sa zlepšovať a pozerať sa dopredu, nie na konkurenciu.“

kávy pražené v Epera Coffee v Prešove

Čerstvosť a prístupné ceny

Nás v Blogu o káve dosť hnevá, že väčšina zákazníkov uprednostňuje veľké značky ako Popradská káva, Tchibo, Julius Meinl, Jacobs, Nescafé a ďalšie. Tieto mená sú populárne a ľudia sú často doslova hrdí na to, že ich produkty môžu piť. Radi sa tým popýšia, ibaže v mnohých prípadoch ide o skôr podradnejšiu kvalitu kávy.

S touto našou teóriou sme samozrejme oslovili aj ľudí z Epera Coffee, ale do konfrontačných nálad sme ich nedostali. „Každá značka kávy má svojich zákazníkov a milovníkov, to plne rešpektujeme,“ povedali unisono. „Veríme však, že keď ľudia ochutnajú našu čerstvo praženú kávu, bude im chutiť a zamilujú si ju. Predsa len nie je dopredu namletá a nestojí mesiace v regáloch obchodných reťazcov. Boli by sme ozaj radi, ak by sa k nám zákazníci – a nielen Prešovčania – vracali. Predávame ju za prístupné ceny a ide nám o to, aby si ju mohol dovoliť naozaj každý.“

Skúste kávu od Epera Coffee

Dodajme, že v Epera Coffee aktuálne pražia jedenásť druhov kávy. Pražička je v akcii niekoľkokrát týždenne, takže ak prídete do centrály na Budovateľskú 34, prípadne využijete eshop nachádzajúci sa na internetovej stránke praziarenepera.sk, je v zásade isté, že sa k vám dostane čerstvý produkt. Ak nemáte mlynček, nič sa nedeje; kávu vám radi namelú priamo na predajni.

Instagram: @praziarenkavy_presov

Facebook: @eperacoffee

Web: https://www.praziarenepera.sk/


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Epera Coffeepražiareň kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Káva s koňakom a medom

Coco: Recept na kávový drink s koňakom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL