Kávové trendy sociálnych sietí

Blog o káve vs. Frišná káva: Espresso Honey Lime

V labe Blogu o káve sme vyskúšali ďalší kávový experiment. V spolupráci so slovenskou pražiarňou kávy Frišná káva z Detvy sme pre vás pripravili medovo-limetkový drink inšpirovaný instagramovým videom. Toto je Espresso Honey Lime.

Pôvodné video:

Frišná novinka

Internetové kávové trendy sa vždy snažíme vylepšovať a inovovať, pričom tentoraz nám pri tom pomohla novinka z detvianskej pražiarne Frišná káva, konkrétne Vietnam z regiónu Dalat a subregiónu Lang Biang. Keď vám tento názov pripadá známy, nie je to náhoda. Niekoľko slovenských pražiarní do svojho portfólia zaradilo kávu z Vietnamu vďaka spolupráci s farmárom Mariánom Takáčom. 

Obdivuhodný príbeh Mariána Takáča, jeho kávovej cesty a životu vo Vietname si môžete prečítať v článku s názvom “Slovák riadi vietnamskú kávovú farmu: Čím všetkým si preskákal a z čoho šedivie?” Vďaka práci Mariána Takáča a jeho farmy/spracovateľskej stanice Zanya sa k nám na Slovensko valia vynikajúce kávy so slovenskou stopou. 

Vietnam, ktorý sme dostali do rúk od Frišnej kávy, bol spracovaný metódou natural anaerobic. Znamená to, že celá čerešňa sa naloží do fermentačných nádob, nechá sa fermentovať a následne prebieha sušenie. Toto experimentálne spracovanie dodáva káve jej špecifický chuťový profil, ktorý zaujme najmä kávových experimentátorov, akými sme aj my v redakcii Blogu o káve. 

Frišná káva Vietnam Lang Biang

Ovocné espresso

Všetky kávové experimenty, ktoré skúšame, sa presunuli z tepla domova do nášho profesionálne zariadeného kávového laboratória @blogokavelab. Zariadenie nám poskytuje možnosť vytiahnuť z kávy jej plný potenciál. O to sme sa presne pokúšali aj pri Vietname, ktorý si to od nás jednoznačne zaslúži. Espresso sme pripravili cez La Marzocco Linea Micra, ktorý nám zapožičali profesionalne-kavovary.sk. V espresse sme cítili chute bieleho čaju, granátového jablka a ananásu, ktoré vyvažovala sladkosť hnedého cukru. Výsledné espresso bolo ovocné a zároveň sladké, presne vhodné do nášho Espresso Lime Honey drinku. 

Príprava drinku 

Video, ktorým sme sa inšpirovali, nám bolo zaslané vami, našimi čitateľmi. Zaujalo nás a vedeli sme, že ho musíme vyskúšať. Základ drinku tvorí limetková šťava, med, voda a espresso. A samozrejme, drink je ľadový, čiže poslednú zložku tvorí ľad. 

Ako prvý krok sme si pri jeho príprave odšťavili limetku. Šťavu z limetky sme preliali do pohára a pridali med podľa chuti. Limetkovú šťavu a med sme nariedili horúcou vodou, ktorá spôsobila rozpustenie medu. Následne sme drink nechali pár minút vychladnúť. Do vychladeného nápoja sme pridali ľad, ktorý drink osviežil a zľahčil. Vopred pripravené espresso sme pomaly naliali na ľad tak, aby vytvorilo vrstvy. A mohli sme sa pustiť do degustácie.

Frišná káva Vietnam Lang Biang a espresso honey lime

Kávový 7Up 

Výsledný drink nás veľmi prekvapil. Po posledných pokusoch naše očakávania neboli vysoké, avšak tento limetkovo-medový drink ich jednoznačne predčil. Chuť drinku pripomínala 7Up s kávou v dochuti. Espresso honey lime je extrémne osviežujúci a šťavnatý. Nesklame vás.

Blog o káve vs. Frišná káva

Video z prípravy Espresso honey lime sme si pripravili pre vás nielen my, redakcia Blogu o káve, ale taktiež dievčatá z Frišnej kávy vo svojej kaviarni v Detve. Frišnú kávu sme aktívne zapojili do prípravy drinku a svoje experimentovanie s limetkou, medom a kávou z Vietnamu taktiež zaznamenali na video. 

A ako to teda celé dopadlo? Presvedčte sa sami:

Ingrediencie pre prípravu Espresso Honey Lime:

9 g medu
9 g limetková šťava
40 ml horúca voda
1 single shot
ľad 

Postup prípravy:

  1. Do pohára dajte med a limetkovú šťavu.
  2. Zalejte horúcou vodou. Zamiešajte tak, aby sa med úplne rozpustil. Nechajte vychladnúť.
  3. Pridajte dostatok ľadu.
  4. Na ľad pomaly nalejte espresso a je hotovo.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close