sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávové trendy sociálnych sietí

Blog o káve vs. Frišná káva: Espresso Honey Lime

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
21. septembra 2023
espresso honey lime
Share on FacebookShare on Twitter

V labe Blogu o káve sme vyskúšali ďalší kávový experiment. V spolupráci so slovenskou pražiarňou kávy Frišná káva z Detvy sme pre vás pripravili medovo-limetkový drink inšpirovaný instagramovým videom. Toto je Espresso Honey Lime.

Pôvodné video:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Coffee | Latte | Espresso (@coffeeholic101)

Frišná novinka

Internetové kávové trendy sa vždy snažíme vylepšovať a inovovať, pričom tentoraz nám pri tom pomohla novinka z detvianskej pražiarne Frišná káva, konkrétne Vietnam z regiónu Dalat a subregiónu Lang Biang. Keď vám tento názov pripadá známy, nie je to náhoda. Niekoľko slovenských pražiarní do svojho portfólia zaradilo kávu z Vietnamu vďaka spolupráci s farmárom Mariánom Takáčom. 

Obdivuhodný príbeh Mariána Takáča, jeho kávovej cesty a životu vo Vietname si môžete prečítať v článku s názvom “Slovák riadi vietnamskú kávovú farmu: Čím všetkým si preskákal a z čoho šedivie?” Vďaka práci Mariána Takáča a jeho farmy/spracovateľskej stanice Zanya sa k nám na Slovensko valia vynikajúce kávy so slovenskou stopou. 

Vietnam, ktorý sme dostali do rúk od Frišnej kávy, bol spracovaný metódou natural anaerobic. Znamená to, že celá čerešňa sa naloží do fermentačných nádob, nechá sa fermentovať a následne prebieha sušenie. Toto experimentálne spracovanie dodáva káve jej špecifický chuťový profil, ktorý zaujme najmä kávových experimentátorov, akými sme aj my v redakcii Blogu o káve. 

Frišná káva Vietnam Lang Biang

Ovocné espresso

Všetky kávové experimenty, ktoré skúšame, sa presunuli z tepla domova do nášho profesionálne zariadeného kávového laboratória @blogokavelab. Zariadenie nám poskytuje možnosť vytiahnuť z kávy jej plný potenciál. O to sme sa presne pokúšali aj pri Vietname, ktorý si to od nás jednoznačne zaslúži. Espresso sme pripravili cez La Marzocco Linea Micra, ktorý nám zapožičali profesionalne-kavovary.sk. V espresse sme cítili chute bieleho čaju, granátového jablka a ananásu, ktoré vyvažovala sladkosť hnedého cukru. Výsledné espresso bolo ovocné a zároveň sladké, presne vhodné do nášho Espresso Lime Honey drinku. 

Príprava drinku 

Video, ktorým sme sa inšpirovali, nám bolo zaslané vami, našimi čitateľmi. Zaujalo nás a vedeli sme, že ho musíme vyskúšať. Základ drinku tvorí limetková šťava, med, voda a espresso. A samozrejme, drink je ľadový, čiže poslednú zložku tvorí ľad. 

Ako prvý krok sme si pri jeho príprave odšťavili limetku. Šťavu z limetky sme preliali do pohára a pridali med podľa chuti. Limetkovú šťavu a med sme nariedili horúcou vodou, ktorá spôsobila rozpustenie medu. Následne sme drink nechali pár minút vychladnúť. Do vychladeného nápoja sme pridali ľad, ktorý drink osviežil a zľahčil. Vopred pripravené espresso sme pomaly naliali na ľad tak, aby vytvorilo vrstvy. A mohli sme sa pustiť do degustácie.

Frišná káva Vietnam Lang Biang a espresso honey lime

Kávový 7Up 

Výsledný drink nás veľmi prekvapil. Po posledných pokusoch naše očakávania neboli vysoké, avšak tento limetkovo-medový drink ich jednoznačne predčil. Chuť drinku pripomínala 7Up s kávou v dochuti. Espresso honey lime je extrémne osviežujúci a šťavnatý. Nesklame vás.

Blog o káve vs. Frišná káva

Video z prípravy Espresso honey lime sme si pripravili pre vás nielen my, redakcia Blogu o káve, ale taktiež dievčatá z Frišnej kávy vo svojej kaviarni v Detve. Frišnú kávu sme aktívne zapojili do prípravy drinku a svoje experimentovanie s limetkou, medom a kávou z Vietnamu taktiež zaznamenali na video. 

A ako to teda celé dopadlo? Presvedčte sa sami:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Ingrediencie pre prípravu Espresso Honey Lime:

9 g medu
9 g limetková šťava
40 ml horúca voda
1 single shot
ľad 

Postup prípravy:

  1. Do pohára dajte med a limetkovú šťavu.
  2. Zalejte horúcou vodou. Zamiešajte tak, aby sa med úplne rozpustil. Nechajte vychladnúť.
  3. Pridajte dostatok ľadu.
  4. Na ľad pomaly nalejte espresso a je hotovo.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
recenzia Trieste

Recenzia Trieste: Káva alebo uhlie?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL