Druhy kávových nápojov

Espresso macchiato: Čo je to a ako ho správne pripraviť?

Espresso macchiato je jedným z menej populárnych kávových nápojov. Každý skúsený barista by ho však mal vedieť pripraviť. Viete, čo v sebe tento cudzojazyčný názov ukrýva? V tomto článku sa dozviete, čo je to espresso macchiato a ako sa pripravuje. 

Espresso macchiato sa skladá zo single shotu espressa a menšieho množstva mlieka. Pomer espressa k mlieku by mal byť 1:1 až 1:2. Znamená to, že v espresse macchiato nájdete približne 20 ml espressa a 20 až 40 ml mlieka. Zvyčajne sa podáva v malých espresso šálkach. 

Náš tip: viac informácií o podobných nápojoch nájdete v rubrike Druhy kávových nápojov.

História espresso macchiato

Názov espresso macchiato pochádza z taliančiny, kde slovo “macchiato” znamená zafarbený, škvrnitý. Tento prívlastok odkazuje na fakt, že v espresse macchiato tvorí mlieko len akúsi “škvrnu” na vrchu espressa. 

espresso macchiato - shutterstock
Takúto fotku espresso macchiato sme našli na Shutterstocku.

Hovorí sa, že baristi v Taliansku potrebovali nejakým spôsobom odlíšiť objednávky espressa s mliekom a espressa bez mlieka, a preto na vrch espressa s mliekom položili časť mliečnej peny, ktorou si dané espresso označili. 

Menej mlieka = viac kávovej chuti

Chuť espressa macchiato je v porovnaní s inými mliečnymi kávovými drinkami výrazne kávová. V tomto nápoji vynikajúco vynikne chuť samotnej kávy. Ak obľubujete mliečne nápoje, no nechcete prísť o zážitok z kávy, tento „drink“ je pre vás ako stvorený. 

príprava dvoch single shotov
Na prípravu dvoch single shotov sme využili kávu Ethiopia Guji Daanisa z pražiarne Coffeein.

Espresso macchiato a rôzne varianty

Ako je to pri kávových nápojoch zvykom, stretnúť sa môžete s viacerými variantmi. V niektorých podnikoch pripravujú espresso macchiato z dvojitého espressa. V inom zas môžu používať len single shot espressa. 

Espresso macchiato sa môže líšiť aj spôsobom podávania. Niektorí baristi ho pripravujú použitím našľahaného mlieka a latte artu. Zároveň existujú kaviarne, ktoré do espressa lyžičkou vložia našľahanú mliečnu penu. Treťou alternatívou je naliatie studeného mlieka do espressa. Kvôli zjavným nezrovnalostiam v príprave espressa macchiato odporúčame pýtať sa obsluhy na spôsob prípravy tohto nápoja. 

napeňovanie mlieka do kávy
Napeňovanie mlieka.

Ethiopia Guji Daanisa z pražiarne Coffeein

Espresso macchiato sme si samozrejme museli pripraviť aj my v redakcii Blogu o káve. Rozhodli sme sa využiť ovocnejšiu a mierne acidnú kávu z pražiarne Coffeein, ktorou je Ethiopia Guji Daanisa. 

Ethiopia Daanisa pochádza z oblasti Guji z nadmorskej výšky 2200 m. n. m. Naturálne spracovanie vyzdvihuje jej prirodzenú sladkosť a ovocnosť. Ethiopia Guji Daanisa vám v podobe espressa ponúkne vysokú ovocnosť a sladkosť doplnenú florálnosťou typickou pre etiópske kávy. 

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Ethiopia Guji Daanisa
Skvelá Ethiopia Guji Daanisa od Coffeeinu.

Espresso macchiato – príprava

Najskôr si pripravte single shot espressa z Etiópie Guji Daanisa z dielne pražiarne Coffeein. Espresso si pripravte do keramickej espresso šálky. Ethiopiu Daaniso odporúčame mlieť o niečo hrubšie. Nám najviac chutila pri vstupnej dávke 18,0 gramov a výslednej dávke 40 gramov, ktorú sme dostali za 28 sekúnd. Pri takomto postupe je táto Etiópia výrazne sladká, karamelová. 

Keď máte svoje espresso pripravené, napeňte si mlieko. Správna mliečna mikropena je pri mliečnych kávových nápojoch základ úspechu. Mliečnu mikropenu pomaly nalejte do espressa. Latte art je vítaný. 

Ethiopia Guji Daanisa v spojení s mliekom vytvorí pocit, že pijete karamelové mlieko s dávkou sušeného ovocia. Jednoducho pecka! V espresse macchiato sa chuť samotnej kávy nestratí, no mlieko jej dodá príjemnú nasladlosť.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close